Mercado hommikul ****

Seebid hetkel otsas, midagi uut veel elumuutuste tõttu pakkuda pole, mõtlesin siis enamasti enda rõõmuks (loodetavasti ka mõne teise rõõmuks) aegajalt üles märkida, milliseid kulinaarseid elamusi on meie pealinnal pakkuda.



Olen kindel, et ma pole elu sees ühtki restorani nii kaua otsinud, nagu Mercadot. Jutud sellest, et väsimatu chef Imre Kose plaanib gurmee mõistliku hinnaga massidesse tuua ja seda Eesti suurimas söögikohas innovaatikalinnakus Ülemiste Citys, jõudsid minu kulinaartundlikesse kõrvadesse juba väga ammu. Igatahes, 2007 sügisel ei jõudnud ma enam oodata, ja asusin googeldama. Aga, ei midagi. Küsisin Ülemiste kesuses olles sealsest infost, nad ei teadnud ka midagi. Mõlgutasin juba mõtteid, et ju siiski ei tulnud see suur ettevõtmine välja :(.

Aga paari nädala eest sattusin lugema toidukohtade arvustusest, et lõpuks ometi on Mercado täiesti avatud. Leidsin Ülemiste City kodulehelt ka kontaktid, kellaajad ja päevamenüü. Plaani sai võetud õhtusöök Mercados. Kui ükski õhtu ei sobinud, katkes taas minu kannatus ja söömaminek sai ümbertõstetud järgmisele hommikule.

Mercado avatakse kl 9 ja umbes 9. 30 astusimegi meie kolmekesi sisse tema uhketest ustest. Esimesena jõudsime Gurmee marketile, kus müüakse kõikvõimalikke kõrgekvaliteedilisi toiduaineid - šokolaadi, õlisid, veine jms. Sealt edasi algab tagasihoidlikult, kuid maitsekalt ja modernselt sisustatud söögisaal. Saali keskel on toite pakkuvad ringikujulised letid - Boulangerie (VÄRSKED küpsetised), Souperie (supid ja wokid), Grill (toidud otse grillilt). Meie üllatuseks ja nördimuseks tuli välja, et kuni kl 11-ni on avatud ainult Boulangerie. Tuju kippus ära minema, kui ettekandja läks igaks juhuks üle küsima, kas tõesti enne 11 muud süüa ei saa. Ja sealt saabus naeratava näoga Hr Kose ise. Ütles, et hetkel tõesti ei ole teised osad avatud, kuid kuna neilt on palju küsitud, hakkavad nad varsti pakkuma ka laias valikus hommikusööke - Itaalia, Inglise, Prantsuse... putrusid jms. Aga selleks päevaks soovitas ta värskeid küpsetisi, eriti metsaseene-ürdi pirukat. Kõik taignad pidid olema kohapeal tehtud ja saiad värskelt ahjust tulnud. Tuju hakkas juba paranema, Kose entusiasm on lihtsalt nii nakkav. Uurisin, et äkki on kuskil ka mõnda salatit. "Oot, lähen uurin. Mis Teile huvi võiks pakkuda? Äkki mozzarella, kirsstomatid ...". Jäi üle vaid noogutada. Mõne aja pärast ilmuski impressaario köögist värskusest lõhnava kausiga, kattis ise mulle laua, tõi noad-kahvlid-salvräti ja soovis "Head nautimist!" Mozzarella-kirsstomati salat, mõnede mustade oliividega ja balsamico kreemiga maksis 60 eek ja viis keele alla. Aga tõeline šedööver oli hoopis soovitatud seene-ürdi pirukas (35 eek). Teate, kuidas hea muusika peale ihukarvad üles tõusevad, vaat sama juhtus seda suussulavat pirukat süües. Tunda oli, et tainas oli meistrite tehtud ja pirukas otse ahjust tulnud. Henri võttis tumedast jahust croissanti soolalõhega (ka umbes 35 eek, täpselt ei mäleta) ja viini saia. Latted tulid suurtes tassides ja ohtra vahuga (mille Maria isuga ära sõi). Henri croissant oli ka värske ja maitsev, aga ihukarvad jäid oma tavaasendisse. Kui tavaliselt tuleb viinisaia seest kreemi tikutulega taga otsida, siis Mercado oma ujus kreemist. Magusasõpradele meeldiks! Kuna Maria leidis rohem rõõmu Mercados asuvast mänguväljakust (see asub mugavalt keset söögisaali, mitte nurga taga, nagu paljudes kohtades), siis ostsime talle veel ühe juustu-ürdi rulli kaasa. See pakiti ilusasse valgesse kinkekotti ja kott kinnitati ilusa Mercado kleepsuga. Hiljem selgus, et ka juusturullis ei olnud juustuga just koonerdatud.
Ühesõnaga, selle hommikusöögi põhjal võib Mercado kindlasti paigutada kategooriasse merite un detour (ehk väärt kohalesõitu). Kas Mercado mahub sellesse kategooriasse või mitte, selle üle arutles ka täna hommikul minu postkastis olnus Oma Maitse. Nii Oma Maitsest kui ka paarist eelnevast arvustusest, kus hindaja külastas Mercadot õhtusel ajal, jäi pigem kõlama, et nurinat oli rohkem kui mõminat. Mõned toidud olid kuivaks seisnud ja grilli osa soovitati üldse vältida. Oma silm on kuningas, nii et eks varsti vaatame, kuidas turul (mercado tähendab hisp keeles turg minuteada) õhtuti värske kraamiga on.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga