Taevatrummid


Seda sööki hakkasin ma tegema juba oma 7 aasta eest. Saime Henriga tuttavaks ja mina muidugi käitusin vastavalt vanarahvatarkusele "armastus käib kõhu kaudu". Päris mitu korda sai 3 kihti värskelt küpsetatud kohupiimataskuid kilekotis Henri poole kõnnitud. Ja teisigi Henri lemmikuid pakutud. Tundub, et mõjus! :)

Kui keegi on käinud Tartus Tsink Plekk Panges, siis võibolla olete söönud sealseid Pange trumme (7 aasta eest oli nende nimeks Taevatrummid, siit ka minu tehtud söögi nimi). Ja vaat need olid juba siis ühed Henri suured lemmikud.

Kõigepealt üritasin ise aru saada, mis selle söögi sees peidus on. Tookord ei olnud ma veel nii paljude maitsete, maitseainete ja toiduainetega sinasõber ja muidugimõista ei saanud ma niimoodi maigutades suurt midagi teada Trummide retsepti kohta.

Siis üritasin tegeleda spionaažiga, iga kord kui kuulsin, et keegi tuttav kas töötab ise Panges või tunneb kedagi, kes töötab Panges, palusin, et ta uuriks Trummide retsepti. Mõni ütles kohe ära, mõni lubas uurida ja ütles lihtsalt hiljem ära, olevat "Ärisaladus!". Mida oligi arvata, aga nagu teine rahvatarkus ütleb "Küsija suu pihta ei lööda!"

Siis algasid otsingud internetis - drums of heaven, drumsticks, heaven drums ... Sain mingid retseptid kätte, millele peale vaadates sain juba aru, et nii neid Pange trumme ei tehta. Aga proovisin siiski, lootsin kasvõi mõnegi õigete Trummide koostisosa üles leida.

Täna, kui ma kanatiibasid ette valmistasin, tuli mul väga täpselt meelde, kuidas ma tookord, oma 4 aasta eest vandusin: "Enam iialgi ma seda sööki ei tee!". See tuli mulle meelde, kuna ma kordasin tiibasid ette valmistades täpselt sama lauset. Asi on selles, et tiibadest tuleb osad kondid välja võtta nii, et tekib peenike pulk, mille otsas on kanalihast pall. Tookord mul see ei õnnestunudki, nii et lõpuks tegin Trummi retsepti järgi tavalisi kanatiibasid. Ega nad eriti hästi läbi küpseda ei tahtnud, olin püstihädas. Henri sõi ja kiitis, aga mina tulemusega rahule ei jäänud. Retseptis oli ka kirjas, et tuleb kasutada Hiina 5-vürtsi segu, mida tookord mööda poode taga ajasin ja millest keegi midagi kuulnudki polnud. Mõni aeg peale ebaõnnestunud katsetust ja häälekat virisemist kallitele sõpradele, tõid head inimesed Anne ja Marko mulle paki Hiina 5-vürtsi segu. Sellel hetkel oli kanatiivapiin liiga selgelt meeles ja vürtsisegu jäi ootele.

Vahepeal tabasin end aeg-ajalt mõttelt, et kuidas ikkagi need tiivad sellisteks "trummipulkadeks" saada. Tekkisid mõned ideed. Eile tegin veelkord ringi peale netis leiduvatele retseptidele ja täna otsustasin uuele katsele minna.


Vaja läheb:

6 kanatiiba

1 kl rapsiõli (järgmine kord kasutan maapähkliõli, täna ei olnud kodus)

1/2 kl maisitärklist (avastasin kurvastusega, et ka seda mul ei olnud, nii et asendasin selle kartulitärklise-nisujahu seguga 1:1)

1 muna

4 cm ingverijuurt

4-5 küüslauguküünt

1/4 sidruni eiivitud koor

1/2 sidruni mahl

1-2 tl hakitud tšillit

1/2 kl kanapuljongit

1/2 kl sojakastet

2-3 tl tomatipastat

1 suur punane paprika

2 punast sibulat

pipart

1 tl suhkrut

1-2 tl Hiina 5-vürtsi segu

Aja soolaga maitsestatud vesi keema ja pane tiivad 2 minutiks vette, nad ei pea läbi keema, vaid veidi pehmenema, et saaks konte välja lükata. Pane tiivad sõelale. Valmista tiivad ette: naksa ära tiivaots, kõige kitsam osa tiivast. Murra järgmise liigese kohalt kondid lahti ja lükka need 2 keskmise tiivaosa konti tiivast välja. Nüüd pusi kuidas oskad ja lükka kogu tiivaliha ainukese allesoleva tiiva jämedasse otsa palliks.

Pane ühte kaussi muna ja teise tärklis. Aja potis õli kuumaks. Võta Trumm, pööra teda tärklises, siis munas ja siis uuesti tärklises. Siis küpseta ta õlis pruuniks. Pane köögipaberile nõrguma. Sega kaste. Selleks sega puljong, sojakaste, sidrunimahl, 5-vürtsi segu, tšilli. Aja pannil õli kuumaks, prae selles hakitud küüslauk, ingver ja sidrunikoor. Lisa piklikeks viiludeks lõigatud paprika ja sibul. Kuumuta kuni köögiviljad on veel veidi krõmsud. Vala nende peale enne ettevalmistatud kaste. Aja keema, lisa suhkur ja tomatipasta. Sega ja keeda läbi. Pane Trummid potti ja vala kaste peale. Lase veidi kaane all tõmmata ja serveeri. Tore oleks, kui peale oleks panna hakitud rohelist sibulat.

Seekord jäime rahule mõlemad, nii Henri kui ka mina. Oli Pange trummidega päris sarnane, kuigi mitte veel päris sama. Aga samas, kas siis peab täpselt sama olema, kui tulemus on oivaline. Vist mitte!

Lõppu sobiks veel kolmaski rahvatarkus: "kaua tehtud kaunikene!"

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Troopiline toorjuustukook laimi ja passioniviljaga