Clafoutis - see õige, veel õigemini Flognarde*

Pidev lugeja juba teab minu katsetusi clafoutis vallas. Proovisin mureli-šokolaadi oma ja rabarberi-vaarika oma. Mõlemad viisid keele alla, aga tundus, et kumbki ei olnud siiski filigraanse kontsistentsiga. Viimane kord arvasin, et ei leia rohem motivatsiooni selle päris õige kontsistentsi leidmiseks... aga motivatsioon tuli, otse Nami-namist, ümbrikule kirjutatud "kooskokkamise VII osa, teemaks Clafoutis'd ja muud vormid marjade või puuviljadega".

Juurdlesin siis selle teema kallal veidi. La Tartine Gourmande, kust eelnevad retseptid võtsin, on oma päritolult prantslane. Clafoutis on prantsuse päritolu. Samas, tegu on ahjupannkoogiga. Tegu ei ole prantsuse kokakunsti keerulisima saavutusega. See on tavaline dessert, mida valmistati/valmistatakse igas tavalises kodus igas tavalises ahjus. Nii et asi peaks olema väga lihtne. Mitte, et need keerulised oleksid olnud, mis ma tegin, kindlasti mitte, aga pannkook peas olema, 1, 2, 3 ja valmis. Lugesin siis erinevaid variante ja jõudsin otsingutega prantsuse kööki ja veine tutvustava ajakirja Cuisine et Vins kodulehele. Ja leidsin sealt vastuse oma küsimusele retseptist Clafoutis aux mangues (clafoutis mangodega, milles mina vahetasin mangod virsikute vastu välja ja lisasin kaneeli). Põhimõte oli selles, et mune oli palju, piima (koort) vähe ja küpsetatakse suhteliselt madalal temperatuuril suhteliselt pikalt.

Vaja läheb (6 väiksemat clafoutis'd):
5 küpset virsikut
4 muna
150 gr suhkrut + veidi vormipõhjadesse
2 spl jahu
20 ml vahukoort
1 tl vanillisuhkrut
1/2 tl kaneeli
võid vormi määrimiseks

Võta virsikutel kivi välja ja viiluta viljad. Võita vormid, raputa põhja suhkrut ja lao virsikud ilusti vormidesse. Sega kõik ülejäänud koostisosad, võid kasutada mikserit. Vala segu vormidesse, küpseta eelkuumutatud ahjus 150 kraadi juures 45 min - 1 h (olenevalt vormi suurusest). Lase veidi jahtuda, raputa peale tuhksuhkrut. Serveeri vormidest.

Tainas on hästi vedel, aga nii see peabki olema. Ei ole vaja jahu kogust suurendada. Ja clafoutis'd ei ole vaja ka tingimata vormist välja sikutada.

* Kui nüüd tähti närida, siis on see tegelikult Flognarde, mitte Clafouti(s). Sest kui clafoutis tegemisel kasutatakse muid vilju, kui kirsse, siis on tegu flognarde'ga. :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga