Universaalne veinisuupiste - parmesani grissinid ja ajoli

Minu raamatu "Maitseelamused Provence's" vahel, leheküljel, millel asub küüslaugumajoneesi Ajoli retsept, võib juba pikka aega leida rebitud ajaleheriba. See riba on minu järjehoidja, et sellelt lehelt kavatsen midagi ära proovida.
Samasugune riba on ajakirja Oma Maitse 2008 juulinumbri vahel, kus on ära toodud grissinite retsept parmesani juustuga.

Tundus, et need kaks võiksid teineteist täiendada, nii tegin mõlemaid korraga.

Mõlemaid iseloomustab sõna "universaalne". Tõesti, ajolit võib teha erinevate maitseainetega, minu kasutatud Dijoni sinepi asemel võib kasutada nt cayenne pipart ja safranit, või hakkida majoneesi sisse hoopis peterselli. Teda võib serveerida dipina, keedumunadega, salatikastmeks, võileivakatteks. Grissini sisse võib panna parmesani asemel nt küüslauku, basiilikut, hakitud oliive vms. Grissineid võib kasta dipikastmete sisse, määrida ajoliga kas enne küpsetamist või kasta ajolisse pärast, suupistelauale pannes võib grissinid mässida soolaforelli sisse või prosciuttosse. Ja nii edasi ja nii edasi... Võimalustel ei näi lõppu olevat.


Grissinite jaoks läheb vaja:
2 dl toasooja vett
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
0,5 tl kuivpärmi
ca 5 dl nisujahu
3 spl oliiviõli
vormimiseks maisijahu
Täidiseks:
1 dl parmesani
tšillihelbeid
tüümiani

Lahusta vees sool, suhkur ja pärm. Lisa jahu osade kaupa, pidevalt sõtkudes. Kui tainas on ühtlane ja enam ei kleepu, lisa õli ja sõtku ühtlaseks. Lase soojas kohas kerkida topeltsuureks. Suru maisijahusel pinnal 1 cm paksuseks, kata täidistega ja voldi kaks korda pooleks kokku. Suru uuesti 1 cm paksuseks, lõika ribad, keera need krussi, aseta ahjupannile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 220 kraadi juures kuldseks. Kui tahad pruunimaid grissineid, pintselda neid enne ahjupanemist ajoliga.

Ajoli jaoks on vaja:
1 munakollane
5 küüslauguküünt
1/4 tl Dijoni sinepit
soola
1/2 sidruni mahl
150 ml oliiviõli

PS! Kõik ained peavad olema toasoojad, muidu majonees ei õnnestu. Purusta küüslaugud, lisa sinep ja sool. Sega kreemjaks. Kasuta visplit. Lisa pidevalt vispeldades sortsuhaaval oliiviõli. Lõpus lisa sidrunimahl. Sega ja serveeri. Kui majonees kipub tükki minema, alusta otsast peale - vahusta uus munakollane ja hakka sortsuhaaval kokkuläinud segu lisama ja vispeldama.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Vana-vanaema pannišašlõkk

Portugali kreemikoogid, pastéis de nata

Punase läätse ja sealiha hautis