Heal küpsisel mitu nime - Savoiardi, Ladyfingers, Biscuits a la cuillere...

Ühe tuntud itaalia desserdi jaoks (mille siit varsti ka loodetavasti leida võite) on tarvis Savoiardi küpsiseid. Küpsiseid, mida teha on ütlemata odav, aga mis poes maksavad päris palju. Lisaks on neid teha ka lihtne ja teadagi... enda ja poe omi ei anna maitselt võrreldagi. Hmmm... kujult ka. Minu omad laiad ja lamedad, poe omad kenasti nimele vastavalt sõrme-moodi. Tööstuslikul tootmisel kasutatakse enamasti spetsiaalseid vorme, et küpsised ilusati ühtlase kujuga tuleksid, minul neid vorme muidugi ei ole. Jõuad sa siis kõigi maailma küpsetiste vormid endale muretseda. Maitse ja kontsistentsiga olin väga rahul - suussulavad, vahused, kerged ja pehmed.

Savoiardi küpsised tähendavad itaalia keeles "Savoyst pärit". Ja just sealsest vürstiriigist ja juba 15-ndast sajandist need pärit ongi. Legendi järgi valmistati neid esmakordselt suursündmuse puhul, milleks oli Prantsuse kuninga külaskäik. Küpsised kiideti niivõrd heaks, et neist sai hiljem ametlik "õukonnaküpsis", mida jagati külalistele näitena kohalikust köögist. Nii et suveniiri eelkäijad. Küpsised ei sisalda kergitusaineid, õhuliseks muudab nad vahtu aetud muna sees olevad õhumullid. Kergitusainete puudumine on need küpsised kuulsaks teinud juutide seas, kelle köök ei poolda kergitusainete kasutamist. (wikipedia.org)

Minu retsept pärineb Itaalia kokaraamatust Carlucciote "Complete Italian Food". Vaja läheb:

5 munakollast
5 munavalget
100 gr suhkrut
115 gr jahu
1 tl vanillisuhkrut
55 gr tuhksuhkrut

Löö eraldi vahtu munakollased suhkruga ja munavalged tuhksuhkruga. Sega munakollasesegusse ettevaatlikult jahu ja vanillisuhkru segu. Sega ühtlaseks, sega ettevaatlikult juurde ka munavalgevaht. Kasuta spetsiaalset aparaati või äralõigatud nurgaga kotti ning tee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuni 10 cm ribad. Küpseta 190 kraadi juures kuni 20 min, kuni üpsised on pealt ilusti kuldsed. Kui küpsised on jahtunud, säilita neid õhukindlas säilitusnõus.

Kommentaarid

Pille ütles …
Oi, mul ka need küpsised kindlasti (ja tegelikult juba ammu-ammu) plaanis. Tahaks kuidagi just selliseid hästi kõrgeid teha, nagu poes müügil on.. Mmmm...
Juc ütles …
Hea mõte, Pille. Mul jäi tänasest desserdist veel üle küpsiseid ja nüüd juurdlengi, mida põnevat nendega ette võtta. Aga kuna ma ka jäin ikkagi mõttesse, et kuidas siis neid kõrgemaid saada, siis lugesin mitukümmend retsepti läbi ja jutud ka nende juurest. Mina saingi nii aru, et sellised kõrged tulevad ikkagi spets vormidest. Lahe oleks muidugi näha, et sa tõestaksid vastupidist :)
Anonüümne ütles …
plaanin ka teha, kui palju neid küpsiseid tuleb, mul oleks vaja umbes 300gr, vb peaks siis poole kogusega tegema?

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Troopiline toorjuustukook laimi ja passioniviljaga