Need aeglased hommikud... ja nende hommikute söögid

Hea meelega kingiks kõigile palju aeglaseid ja rahulikke hommikuid, et nautida neid koos lähedast inimeste, värskete ajalehtede, aurava kohvi ja maitsvate hommikusöökidega. Vastukaaluks paljude reaalsusele, mis tähendab kiirustamist, võileibade kiirneelamist, kuuma kohviga keele kõrvetamist ja nii mõndagi hilinemishirmus öeldud inetust. Minu hommikud on hetkel aeglased ja lumiselt ilusad. Naudin neid kogu hingest kuni võimalus on.


Jahedate talvehommikute lemmiktoiduks on saanud Tatrakarri, mis peaks meeldima neile, kes armastavad tervist ja vürtsi.
Ühe armsa hommiku kinkis mulle minu väike Mann, kui ta eelmisel õhtul pärmitainast süüa soovis. Kui ma siis taigna valmis olin teinud, leidis ta, et talle see siiski ei maitse. Mis mul muud üle jäi - küpsetasin ühe kiire focaccia, sel korral tomativiilude, värske basiiliku ja küüslauguga. Peale niristasin head oliiviõli ning puistasin meresoola ning tšillihelbeid. Hommikul, kui nautisin küpsetise viile sulatatud juustuga kohvi kõrvale, olin väiksele taignapõlgajale ütlemata tänulik.
Üks tänuväärt lõunamaine vili on avokaado, kõiki tema häid omadusi ei jõua üleski lugeda. Lisaks on ta maitsev ning toitev. Samas paljude jaoks võõra maitsega. Mulle kui paadunud avokaadoarmastajale, maitseb eriti lihtne avokaadosalat hommikusöögilaual - avokaadotükid, peale isu järgi aromaatset rohelist oliiviõli, sidrunist pigistatud mahla, purustatud musta pipart ja soola.

Neil õnnelikel päevadel, kui hommikute võlusid saab nautida koos kõige kallimatega, terve perega, võib endale lubada veidi midagi erilist. Värvilised forellimarjasaiad teevad meele rõõmsaks ka väiksematel sellidel.

Aegajalt jõuan punkti, kus hommikusöökide ideed on otsas, pea on tühi. Siis aitavad mõned päevad, mil hommikukohvi kõrvale kuulub vaid tükike tumedat šokolaadi. Ning ideed hakkavad uuesti mu tühja pea sisse endale kohta otsima. Nii tekivad põnevad mõtted, kuidas traditsioonilised hommikusöögid huvitavamaks muuta. Üks selline variant, mis on ka minu hommikusöökide seas endale kindla koha ära teeninud, on köögiviljapuljongis keedetud 4-viljahelbepuder, millele enne serveerimist piserdan sojakastet ning lisan väikse hapukooremütsi.



Ilusaid talvehommikuid kõigile!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga