Uputasin ubasid - punase veini sisse

Mõne aja eest lugesin Marlena di Blasi raamatut Toskaana elust ja nii muuseas, jutu sees, mainis Marlena, kuidas mingil kohalikul pidustusel oli tulel hiigelsuur pada, mille sees haudusid borlotti oad, punane vein, tomatid, küüslauk ja salvei. Selsamal hetkel, kl 24 paiku öösel, hakkas mul suu vett jooksma ja mõtted selle toidu ümber tiirlema. Ja nii iga päev, ikka mõlkus meeles see itaaliapärane oahautis. Kui ma siis oma itaalia kokaraamatut lugedes jõudsin tšillipiparde hingeelu lahkamiseni ja seal mainiti kohalikku oahautist tofeia't, mille sisse käib tšilli ja mida terrakotapotis hautatakse, oli asi selge - tuleb see piin lõpetada ja savipott ahju pista. Itaallaste väidetavalt parimad, borlotti oad, maksavad poes umbes 10 korda sama palju kui tavalised punased oad. Seega otsustasin, et säästuajal nagu praegu, tuleb leida alternatiive. Nii saidki kasutusele võetud kuivatatud punased oad ja kirjud borlottid jäetud poodi paremaid aegu ootama. Vaja läheb:

läbikasvanud sealiha (viiludena)
veidi suitsupeekonit
soola/pipart
kuivatatud ube (ca 300 gr)
purustatud tomateid (1 väike purk)
2/3 pudelit kuiva punast veini
rosmariinioks
mõned lehed salveid
leht loorberit
tšillit maitse järgi
mõned küüned küüslauku
Leota ube 24 h vees. Prae sealiha ja peekon mõlemalt poolt pannil pruuniks, maitsesta soola/pipraga, aseta ahjupoti põhja. Kurna oad ja pane liha peale, maitsesta soolaga. Vala peale purustatud tomatid, rosmariin, salvei, loorber ja punane vein. Mulju kooritud küüslauguküüned noaseljaga veidi katki, pane potti. Pane pott ahju ja küpseta kaane all ca 180 kraadi juures (või rohkema juures, kui vaja), kuni oad on pehmed.
Söö värske murtud pätsisaia ja punase veiniga.

Kommentaarid

Pille ütles …
Tore, et oma roa tehtud said - ja ehk saad kunagi teha võrdleva degusteerimise - üks pajatäis tavalisi punaseid ube, teine borlotti omi :)
Juc ütles …
Tore tõesti, et kätte võtsin. Maitsev oli. Kindasti kunagi tahan need borlottid ära proovida, esialgu on mul väike eelarvamus nende erilisuse suhtes :)
Anonüümne ütles …
Suu hakkas vett jooksma jah.Ükskord, kui pensionil olen, proovin ära. Väga tubli tegu sinu poolt. Kahupea
Juc ütles …
:), miks alles pensil olles, Kahupea, ega need oad nüüd aastaid ka ei kee? Või on sul tänasest Oviiri sõnavõtust ajendatuna pensioniisu peale tulnud?

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Kõige parem rabarberikook läbi aegade