kolmapäev, 24. detsember 2008

Ilusaid...

... magusaid, maitsvaid, rahulikke, lähedasterohkeid, sõbralikke, valgeid, vaikseid ja rõõmsaid jõule!



Juc

laupäev, 20. detsember 2008

Sametine kõrvitsa-jõulusupp

Kaunid kõrvitsad. Alates helekollastest kuni punasteni, alates väiksetest pudelikujulistest kuni hiiglaslike vöödilisteni. Imetlen ja imetlen, aga ainult silmadega. Veel rohkem imetlen iga kord, kui näen kellegi tehtud sametist kõrvitsapüreesuppi. Miks ma siis ise ette ei võta? No ütleme nii, et kõrvitsatoidud ei kuulu meie pere lemmikute hulka... või oleks õigem öelda "ei kuulunud". Kunstnikuhing ja ilumeel said maitsemeelest võitu paari päeva eest, kui poeriilulil imeilusaid sügavoranže kõrvitsaid nägin. Ise õigustasin ostu endale sellega, et tuleb ära kontrollida, kas prantsusmaine tumeoranž kõrvits (ei julge teda oma võhiklikkuse tõttu päris muskaatkõrvitsaks kutsuda, kuigi tahaks) on maitsekam ja erilisem, kui kodumaine kahvatukollane. Ja muidugi ka sellega, et kõrvits on jõululaua vili. Igatahes, hakkas kõrvitsasupi teemaline fantaasia kiirelt tööle ja siit ta siis tuleb - kõrvitsa püreesupp tšilliõliga.
Vaja on:


1 kg kooritud ja tükeldatud kõrvitsat (seemned ja niidistik keskosast eemaldatud)
2 spl võid
500 ml köögivilja- või kanapuljongit
200 ml valget kuiva veini
100 ml vahukoort
5-6 küüslauguküünt (hakitud)
1 tl tüümianit
1/2 tl tšillit (peeneks hakitud või crema di pepperoncinona)
näpuotsaga karripulbrit
1 loorberileht
soola ja purustatud musta pipart

Tšilliõli jaoks:
1 pits extra virgin oliiviõli
1/2 hakitud tšillit või crema di pepperoncinot
1/2 balsamiäädikat

Soovi korral kõrgel kuumusel grillitud paberõhukesi peekoni, suitsupeki või põdravorsti viile. Serveerimiseks grillitud saia.

Sega kõigepealt kokku kõik tšilliõli koostisained ja pane õli maitsestumiseks seisma.
Kuumuta potis või ja prae selles küüslauk läbipaistvaks. Lisa tšilli, tüümian, karri, kuumuta läbi ja lisa kõrvitsad. Lase kõrvitsal veidi praadida, neid aegajalt segades. Kata pott kaanega ja lase haududa kuni kõrvitsad on pehmeks läinud. Lisa vein. Keeda ilma kaaneta mõned minutid, kuni alkohol on ära auranud ning lisa puljong. Keeda senikaua, kuni kõrvits hakkab katki minema. Lisa koor ja keeda veel 10 minutit. Maitsesta soola ja musta pipraga. Tõsta loorberileht välja. Püreesta puder saumikseriga ilusaks siidiseks. Serveerimisel tilguta supile tšilliõli.

PS! Ära kindlasti tšilliõli tegemata ja lisamata jäta, see on tõeline punkt I peal.

Õnnelikku värvilist ja ühtlasi ka valget jõuluaega!

neljapäev, 18. detsember 2008

Toidublogija lapse karm reaalsus vol 2

Mann on nüüdseks 3 a ja 4 kuud. Viimasel ajal tellib ta (peale mõningate katkendite kuulmist "Koka rännakutest") unejutuks Punamütsikese asemel lugusid erinevate rahvaste kummalistest toitumisharjumistest, no näiteks praetud konnadest ja linnupesasupist. Kuulnud, et nt Kambodžas süüakse putukaid ja ussikesi ütleb Mann: "niisama ei tahaks ma küll neid süüa, aga kui need ära praetud on... siis võiks ju proovida küll!".

Pika peale on mul raskusi tekkinud uute põrutavate toitumisharjumiste meenutamisega (jaa, mädanenud räimed ja oinasilmad on ka räägitud). Mann küsib: "Aga kas hiinlased söövad kuud ka?". Mina ütlen, et minuteada ei söö - nad ei saa kuud kätte. Mann küsib: "aga äkki neil on nii pikk redel, millega nad kuu kätte saavad!" :)

kolmapäev, 17. detsember 2008

Rännuisu... friteeritud kevadrullid krevettidega

Rännuisu... minu jaoks ei ole see tuju või hetkeemotsioon, minu jaoks on see täiesti tavaline igapäevane seisund. Kannatan pideva rännuisu all. Vaheldub ainult eufooria, mis sellega kaasneb, vahel planeerin ja unistan mõne reisi kallal kuu aega ööd ja päevad, vahel mõtlen vaikselt ja rahulikult, ilma teisi pisiasjadega koormata. Ju ma olen siis nii loodud!

Hetkel aga on minu maitsemeel reisile läinud, aga minu koju unustanud. Juba mitu nädalat ei taha ma süüa midagi eestipärast. Tom Yum ja Tom Kha ära tehtud ja nahka pistetud, läksin eelmisel nädalal Viru keskuse Bestsellerisse ja kogu menüüst tekkis isu ainult järjekordse Tom Kha järele. Mis siis ikka, tellisin Tom Kha ja jäin rahule. Aga hing ei jäänud. Endiselt on täiesti out mu jaoks kotletid, praekartulid ja ahjupraed, ikka kisub maailma maitseid proovima. Peale paarinädalast eneseanalüüsi tundub, et kõht ja maitsemeel suundusid kuhugi aasia poole. Loodetavasti õnnestub mul varsti neile järele minna! Igatahes, et leida veidigi rahu, valmisid friteeritud kevadrullid krevettidega.
Vaja läheb:


25 riisipaberit
ca 10 cm värsket kurki
mõned šampinjonid
1 porgand
200 gr keedetud krevette (ehk siis roosasid)
2 peotäit peenelt hakitud hiina kapsast
soovi korral värskeid koriandri lehti
2 spl austrikastet
1/2 tl hakitud tšillit
friteerimiseks õli
serveerimiseks Thai Chilli Garlic kastet (nt Thai Choice)


Lõigu kurk ja porgand hästi peeneteks ribadeks (julienne), viiluta šampinjon. Sega kokku kurk, porgand, hakitud kapsas, krevetid, seened, koriandri lehed, tšilli ja austrikaste. Võta ükshaaval riisipaber, leota seda mõned sekundid vees ja pane veidiks ajaks köögipaberile seisma (alla minuti kindlasti). Tõsta supilusikatäis segu riisipaberile, tõsta ülemine ja alumine äär segule ja rulli kokku. Riisipaber ise kleepub kinni. Aja õli kuumaks ja friteeri kevadrullid kuumas õlis krõbedaks.

Rullide tegemine on lihtne, aga keerulisem on nende friteerimine nii, et nad ei lõhkeks.
Esiteks, ära enne neid lusika või kahvliga puutu, kui nad ei ole krõbedad, muidu jääb poolküps riisipaber lusika külge ja seda eemaldades tõmbad rulli katki.
Teiseks, kui õli on liiga kuum, jääb rull kohe poti põhja külge.
Kolmandaks, keeramiseks ja tõstmiseks tasub kasutada pigem kahte peenikest pulka, kui suurt lusikat, nii on kinnijäämise võimalus väiksem.
Neljandaks, pane nii vähe täidist, et kogu rull saaks kaetud kahekordse riisipaberiga, muidu lõhkeb rull sellest kohast, kus täidist katab 1 kiht.
Viiendaks, ära muretse, osad lähevad niikuinii katki :)
Kui rullid on ilusti krõbedad, siis pane need köögipaberile nõrguma. Serveeri soojalt koos kastmega.

esmaspäev, 15. detsember 2008

Vana-vanaema pannišašlõkk

Kui tahad kodust toitu, seda kõige kõige kodusemalt maitsvat toitu, siis on minu Manni 78-aastane vanavanaema just õige inimene, kelle juurde minna. Ta on nagu eestimaise toidu sammas, perfektse mäluga, võib siiani üles loetleda detailselt, mida tema ema omal ajal lõunaks või õhtuks valmistas. Siiamaani jookseb ta köögi ja söögitoa vahel kergelt nagu polekski varsti 8 kümmet täis. Hoog on veel sees suur, kuna peale pensionile jäämist töötas ta üle 10 aasta kohvikus kokana - hommikul turule, kotid liha täis, bussiga esimesena kohale, päev auravas köögis ja viimasena koju. Vot nii elataksegi kaua! Igatahes, täna pakun teile tema moodi valmistatud pannišašlõkki, vaja läheb:

300-400 gr sealihatükke (ca 4*4 cm, parem veidi läbikasvanud, nt küljetükist)
1 suur salatisibul
õli
soola
pipart
150 ml äädika-vee segu (lahjenda endale sobiva kangusega marinaadiks)
keedetud vett

Lõika sibul õhukesteks rõngasteks, pane kaussi. Tõsta sibula peale lihatükid. Maitsesta soola ja pipraga. Vala peale äädikalahus. Sega ära ja jäta ca 1 h seisma. Tõsta lihatükid paberist köögirätile, vajuta kuivemaks. Kuumuta pannil õli ja pruunista liha. Vala veidi keedetud vett pannile, kata kaanega ja lase madalal kuumusel haududa, kuni liha on enam-vähem pehme. Eemalda kaas, lisa äädikamarinaad (aga mitte sibulaid). Lase marinaadil peaaegu ära keeda, lisa sibulad. Prae veel nii kaua, kuni praktiliselt kogu vedelik on kadunud ja sibulad pruunikad. Sobib suurepäraselt kartulipudruga!

esmaspäev, 8. detsember 2008

Cantuccipõhjal kohupiimakook virsikutega

Säästuaeg, säästuaeg! Ehk siis, kõik tuleb kasulikult ära kasutada.
Nimelt tegime eelmisel nädalal cantuccisid (Toskaanast pärit kõvad mandliküpsised, mida kastetakse Vin Santosse ning süüakse desserdina) mandlite ja tumeda šokolaadiga. Cantuccid peavad olema kõvad. Ja nii nad olidki. Nii kõvad, et mulle see asi kohe mitte ei istunud. Igatahes purustasin cantuccid küpsisepuruks (ja sain sellest suurest saagimisest hiiglasliku villi, saate aru, kui kõvad nad ikka olid) ning küpsetasin nad kohupiimakoogiks. Mandli ja šokolaadine krõbe põhi oli väga maitsev ja tuntavalt eriline. Aga sama kooki saab muidugi teha ka muude küpsistega. Vaja läheb:

hulk küpsiseid (purustatud)
100 gr võid (toasooja)
virsikupoolikute kompott
200 gr kohupiima
2 muna
3 spl hapukoort
maitse järgi suhkrut
2 spl sidrunimahla

Sega purustatud küpsised ja või ühtlaseks massika ja pressi lahtikäiva vormi põhja. Lõika virsikupoolikud sektoriteks ja laota üle koogipõhja. Sega ühtlaseks kokku kohupiim, munad, sidrunimahl ja hapukoor. Vala virsikutele ja silu koogi pind ühtlaseks. Küpseta 200 kraadises ahjus kuni kohupiimasegu on tahkunud ja veidi kollakas. Lase jahtuda ja serveeri.

reede, 5. detsember 2008

Valge kala... ja ikka tegin ta punaseks, oliivi-tomatikastmega

Harva jõuab meie pere lauale valge kala, kahetsusväärselt harva. Võibolla on asi selles, et H. eriti valget kala ei armasta. Või vähemalt nii ta arvab. Enamasti söövad eestlased tänapäeval ikka forelli ja lõhet (muidugi on erandeid, nagu ikka). Ja nüüd, tegin valget kala ja tegin ta ikkagi punaseks - kastmega. Ja mul on selle üle hea meel, sest kala oli maitsev ja meeldis ka H.-le.


Vaja läheb:


400 gr valge kalafileed (külmutatud või värsket, mina kasutasin pangassiust)
1 purk purustatud tomateid
2-3 küüslaugu küünt
1 sibul
1/2 tl tšillit
1/2 sidrunit
peotäis hakitud värsket peterselli
oliiviõli
kuni 100 gr musti oliive


Kui kasutad külmutatud kala, sulata see üles kindlasti külmkapis. PS! See võtab touhutult aega, pane sulama juba eelmisel õhtul. Prae oliiviõlis hakitud küüslauk ja samal ajal kala mõlemalt poolt. Maitsesta kala soola ja pipraga ja eemalda kala pannilt. Lisa pannile hakitud sibul, veidi riivitud sidrunikoort ja tšilli. Prae veidi, aga nii, et küüslauk kõrbema ei lähe. Lisa pannile purustatud tomatid. Keeda kaste veidi paksemaks. Lisa tükeldatud oliivid. Lase keema. Maitsesta soolaga, kui tarvis. Lisa kalafileed. Maitsesta sidrunimahlaga. Riputa üle värske peterselliga. Serveeri kartulipudruga. Voila!

kolmapäev, 3. detsember 2008

Seebitegu, kõigi pisiasjadeni

Paljud Baccara küünalde-seepide ostjad on huvi tundnud, kuidas ma neid teen. Selle asemel, et kõigile ükshaaval kirjeldada, püüan kõik oma teadmised siia kirja panna. Äkki keegi soovib proovida.


Vajaminev varustus:
Roostevabast terasest potid
tugevast plastikust anumad
hästi täpne kaal (soovitavalt elektrooniline)
roostevabast terasest või tugevast plastikust segamisvahend
termomeeter (termomeeter, mille võib happe sisse torgata, st siis kas klaasist või metallist otsaga, oluline on, et temperatuurinäidikul oleks olemas vahemik 40-80 kraadi)
kummikindad
põll
prillid
vorm (mina lasin oma kuldsete kätega isal ehitada mulle puidust lahtikäiva seebivormi ja lõikamismehhanismi, aga olen seepe teinud ka nt ühekordsetesse plastist kohvitopsidesse jms, vorme müüakse ka mõnedes hobipoodides, katsetamise ja fantaasia teema)
elektriline saumikser (täiesti tavaline)
toidukile
küpsetuspaber


Vajaminevad materjalid:
seebikivi (ettevaatust, ülimalt happeline, mürgine ja söövitav, mürgine on isegi seebikivi vees lahustamisel tekkiva auru sissehingamine, mistõttu seda tuleks teha õues, rõdul või mõned hästi ventileeritud kohas) - seebikivi saab nt veterinaarapteegist
tahked rasvad - nt tuntumatest palmirasv, kookosrasv, kakaovõi (suurter kogustes, 25 kg korraga saab neid tellida nt http://www.balscand.ee/, aga väiksemates kogustes osta nt ökopoodidest, nt kookos ja palmirasva, mõnda ka tavalistest toidupoodidest, nt kookosrasva, lisaks on alati võimalik tellida materjali välismaa netipoodidest, nt https://www.soapkitchenonline.co.uk/acatalog/index.html)
vedelad rasvad - võib kasutada tavalisi õlisid, rapsiõli, päevalilleõli, oliiviõli. Raviomaduste lisamiseks võib omakorda lisada väikestes kogustes kallimaid õlisid, osasid toob taas maale http://www.balscand.ee/
aroomid - siin on valiku küsimus, kas teha aroomiteraapilisi seepe ning kasutada eeterlikke õlisid (saadaval ökopoodides, apteekides, aroomipoes, balscandis jne) või kasutada spetsiaalseid seepidele valmistatud tehislikke aroomiaineid, saadaval nt https://www.soapkitchenonline.co.uk/acatalog/index.html
värvid - võib kasutada toiduvärve, spetsiaalseid seebivärve või looduslike lisaainete värvivaid omadusi (nt teed, kuivatatud taimed, vürtsid, kakao jne)
vett



Seebitegu:
Esimese asjana tasub valmistada seebikivi lahus, kuna selle temperatuur tõuseb algul kõrgeks ning jahtumine võtab jupp aega. Siinkohal on ülitähtis, et
* alati valatakse SEEBIKIVI VETTE, mitte vastupidi (kui valada vesi seebikivisse, tekib happe purskkaev ning selle tulemusi ei taha kohe mõeldagi)
* seebikivi kogus oleks grammipealt õige
* veekogus oleks grammipealt õige
* kõik ettevaatusabinõud oleksid kasutusele võetud

Õiged seebikivikogused saab teada, kui sisestada kasutatavate rasvade kogused seebi kalkulaatoritesse, nt http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php või http://candleandsoap.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi=1/XJ&sdn=candleandsoap&cdn=homegarden&tm=5&gps=149_219_1020_597&f=10&su=p284.8.150.ip_&tt=3&bt=1&bts=0&zu=http%3A//www.soapcalc.com/calc/SoapCalcWP.asp

Ühesõnaga, mõõda välja ettenähtud kogus külma vett plastikanumasse, pane see anum omakorda suuremasse anumasse, nii ei voola hape laiali ka siis, kui millegipärast peaks happeanum ümber minema. Vala aeglaselt segades vette seebikivi. Püüa aurusid mitte sisse hingata. Sega pidevalt, kuni segu on jälle selge. Kui sa piisavalt kaua ei sega, vajub pooleldi sulanud hape anuma põhja ja tekitab seal kivistunud kihi. Seda saab küll lahti sulatada, aga seebitegu võib seetõttu nässu minna. Jäta segu jahtuma.


Mõõda suurde roostevabast terasest potti õlid ja rasvad. Tahkeid rasvasid peaks olema vähemalt 1/3 vedelate kogusest. Kuumuta, kuni kõik tahked rasvad on sulanud. Võta pott tulelt ja jahuta õli kuni 50 kraadini. Kui ka happesegu on jahtunud 50 kraadini, vala happesegu aeglaselt ja pidevalt segades õlide juurde.


Võta nuimikser ja hakka lühikeste intervallidega mikserdama. Umbes nii et "1-2-3-4" mikserdan, sama kaua pean vahet. Tee nii, kuni seebimass on paksenenud (see võib võtta 5 minutit kuni terve tund, enamasti siiski vähem). Kui seebimassi tilk jätab massi pinnale kukkudes jälje, on mass paras, et lisada lõhnad ning värvid ja valada vormidesse. Esimesena lisa värv, sega korralikult läbi. Lõhn lisa viimasena ning sega vähem, jõuline segamine laseb suure osa aroomist lenduda (eriti eeterlike õlide puhul). Vala küpsetuspaberiga polsterdatud vormidesse, kata (mitte õhukindlalt) toidukilega, mässi vannilinadesse ning pane kapi otsa 24 tunniks "küpsema".


24 h pärast võid seebid vormist välja võtta (kui tundub, et seep on veel liialt pehme, jäta veel päevaks vormidesse). Jäta seebid 4 nädalaks õhu kätte järelvalmima. Siis võidki seebid kasutusele võtta.


PS! Pese anumad, vahendid, tööpind ja ümbrus väga korralikult ära, et kodakondsed happega endale liiga ei teeks!


Lisan ka ühe lihtsa retsepti. See on Baccara oliiviõliseebi retsept, ise väga hea, aga vajab vähe erinevaid materjale:


200 gr kakaovõid
100 gr palmirasva
600 gr extra virgin oliiviõli
340 gr vett või 300 ml vett
123 gr seebikivi


Kes nüüd lugemisega siiamaale on jõudnud, peab sellest asjast küll tõsiselt huvitatud olema. Esimesele soovijale annan ära ligi kilo ilusat valget värsket seebikivi!
Kui oled esimese maigu suhu saanud seebiteost ja asi meeldib, soovitan surfata interneti avarustes, et leida vahvaid ideid, näpunaiteid ja materjale!

esmaspäev, 1. detsember 2008

Mmmmagusad suudlused - Baci di dama

Need ümarad Piedmontest pärit küpsised on saanud nime oma kuju järgi. Nad näevad välja täpselt nagu üks magus daami suudlus (või neiumusi, kuidas kellelegi meeldib), mis itaalia keeles kõlab Bacio di dama. Retsept on minusugustele unustajatele just sobilik - kõike tuleb võtta ühepalju. Vaja läheb (ca 18 väikse küpsise jaoks):

100 gr mandlilaaste
100 gr toasooja võid
100 gr jahu (võib ka veidi rohkem panna)
100 gr suhkrut
veidi riivitud sidrunikoort
1 munakollane
"huulte" kokkukleepimiseks 50 gr tumedat šokolaadi ja 2 sl vahukoort (võib ka ära jätta)

Purusta mandlilaastud peeneks. Sega kõigist koostisosadest ühtlane mass. Vooli väiksed pallid, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 190 kraadi juures kuldseks. Lase pallidel jahtuda. Sulata veevannil šokolaad (sega vahukoorega). Kui šokolaad ei ole enam liiga vedel, "liimi" šokolaadiseguga 2 palli kokku. Lase jahtuda külmkapis.