Mitme nimega Tšiili karbid parmesanis - Machas a la Parmesana

Machas paremal, Ostiones vasakul(kammkarbid)
Tšiili ei ole rikas mitte ainult oma vasetagavarade poolest, vaid minu suureks rõõmuks ka merandide ja kalade poolest. Neid on palju, nad on värsked ja nad ei maksa hingehinda. Eile õhtul, kui võtsime meie perenaise Katyga läbi minu Tšiili köögi alaseid märkmeid, soovitas Katy, et prooviksime kindlasti siinseid karpe - machasid. Ise ütles ta, et need on habemenoakarbid (razor clams), mis aga eurooplaste meelest on hoopis midagi muud. Netist leidsin veel, et neid nimetatakse Roosadeks karpideks (Pink clams, tulenevalt faktist, et need kuumtöötlemise tulemusena tumeroosaks muutuvad) ja Surfikarpideks (Surf clams). On see nimi mis ta on, maitsevad nad suurepäraselt. Valmistasime neid koos Katyga, sõime kõrvale ahjuvärsket saia üle tee asuvast poekesest ja jõime peale külma valget Tšiili veini. Usun, et sama retsept sobib hästi ka muudele karpidele. Proovige kindlasti! Vaja läheb:

Enne ahju minekut

Valmis macha a la parmesana

hulk (macha) karpe (usu mind, parem rohkem kui vähem:)
iga karbi kohta 0,5 tl võid ja veidi hakitud küüslauku
valget kuiva veini
riivitud parmesani juustu
musta pipart
mina lisaksin lõppu veel veidi hakitud peterselli

Pese karbid, eemalda see pool karbist, mille küljes sisu pole. Pane sisuga pool ahjupannile. Tilguta igale karbile veidi veini. Aseta peale veidi küüslauguga segatud võid, suts musta pipart ja riivitud parmesan. Küpseta kuumas ahjus mõned minutid, kuni karbid on tumeroosad (kui kasutad muid karpe, siis küpseta lihtsalt 5 min). Raputa peale peterselli ja serveeri kohe!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Väga isuäratav!Aga seekord ei katseta. Pole toorainet ja seltskonda, kes sööks ja kiidaks. Aga tühjde karpidega teeks küll midagi ägedat! Jõudu ja rõõmu! kahupea
Juc ütles …
Kahupea, see sööjate probleem on sul vist isegi suurem. Seda sööki võiks väga edukalt teha karpidega, mida rimis vahel täitsa elusast peast kotikeste haaval müüa on. :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Kõige parem rabarberikook läbi aegade