Roheline köögiviljasupp maapähklipestoga

Ma olen köögiviljaparadiisis. Tai turgudelt ostan suure kimbu värskeid spargleid, kotitäie suhkurherneid ja tavalisi herneid, poolemeetriseid oakaunu, beebisuvikõrvitsaid… igaüks neist alla 5 eek. Kasutan seda võimalust loomulikult ära ning ostan neid isuga. Asjad, mida Tai ise ei tooda, näiteks selles retseptis vaja minev parmesani juust, on aga täielik luksus ning seega on ka hinnad metsikud. Mõne asja leidmisega on mul suuri raskuseid. Pistou jaoks oli tarvis basiilikut. Käisin mööda üdini taikeelset turgu nõutult ringi ja mitte ei leidnud teda üles. Ainus, mis basiiliku nägu oli, lõhnas nagu aniis (see on vist siinne pühha basiilik, mis mulle eriti ei maitse). Õnneks sattusin suurte supermarketisse, kus minusuguste jaoks asjadel ka inglisekeelsed kirjad kõrval olid. Tuli välja, et suur punt täiesti umbrohu nägu rohelist, mis mitte ühegi nurga alt basiilikut ei meenutanud, just basiilik oligi. Esialgu, kui silti nägin, pistsin nina põõsasse ja olin juba pettumas, kuna mingit basiiliku lõhna see ei eraldanud… üldse mitte mingisugust lõhna, kui aus olla. Aga ma olin veidi üleannetu, naksasin ühe lehe ja sõin ära, ja selles väikses lehekeses oli basiiliku maitset küll rohkem kui vahel mitme oksa sees kokku.

Pildi napsasingi ajakirjast, kuna minu supp sai valmis ja söödud pilkases pimeduses. Aga täpselt selline ta välja nägigi! :)

Algne retsept, millest minu idee pärines, oli 2009 a septembri Delicious ajakirjast ja seal nimetati supilisandit pistou´ks. Pistou on prantsuse vaste itaallaste pestole – segu basiilikust, küüslaugust ja oliiviõlist, aga sellesse oli retseptis lisatud ka piiniapähkleid (mida minuteada pistou tegelikult ei sisalda ja seega oleks võinud supilisandit nimetada lihtsalt pestoks). Nii ma siis tegingi, minu supp on pestoga! Mina olen aga piiniapähklite vastu allergiline ja kuna ma Tais juba olen, vahetasin need kohalike maapähklite vastu – sobis tõeliselt hästi. Vaja läheb:

1 spl oliiviõli

20 gr võid

1 suur kartul

1 keskmise suurusega sibul

750 ml kana- või köögiviljapuljongit

200 gr suhkurhernekaunu

100 gr herneid (võid kasutada külmutatuid)

2 väikest suvikõrvitsat

200 gr aedubasid

200 gr spargleid

Pistou jaoks:

2 küüslauguküünt

1 kl basiilikulehti

2 spl röstitud maapähkleid

3 spl oliiviõli

25 gr riivitud parmesani

Pesto jaoks purusta uhmris küüslauk, basiilik ja pähklid, kuni tekib ühtlane pasta. Sega sisse oliiviõli ja parmesan. Kata kaanega ja hoia kuni kasutamiseni külmikus. See peaks säilima kuni nädal aega, värv võib muutuda, aga maitse jääb samaks.

Supi tarvis kuumuta pannil oliiviõli ja või. Prae sibul klaasijaks. Vala sibul keevasse puljongisse, lisa ka kuubikuteks lõigatud kartul. Keeda umbes 10 minutit. Lisa ülejäänud koostisosad, maitsesta vajadusel soola ning pipraga ja lase madalal tulele umbes 10 minutit keeda, kuni köögiviljad on küpsed. Sega sisse 1 spl pestot. Serveeri supi kõrvale ülejäänud pesto.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Kõige parem rabarberikook läbi aegade