Kaks lõunamaist moosi - pina colada ja kaneeli-ananassi

Meile on siin Tais hakanud meeldima hommikukohvi kõrvale moosiga röstsaia söömine. Eriti arvestades seda, et ega me peale puuviljade mingeid erilisi desserte siin ei söö, taipärased silmipimestavalt magusad aurutatud tarretised pole veel meie südameid võitnud ja küpsetamises pole nad just meistrid (nüüd ma teen mõningatele kohtadele liiga, aga ma räägin keskmisest Tai küpsetisest). Oleme senini poest ostnud maasikamoose - noh, pole viga ka otseselt, aga suurelt on peale kirjutatud, et moosi sisse on pandud nii tehislikke värvi- kui maitseaineid ning kõike seda on juba kontsistentsist aru saada.
Otsustasin siis ette võtta ananassid, mis on Tais meeletult mahlakad ja ilma igasuguste lisaaineteta mesimagusad, ning nad purki pista. Tagantjärele mõeldes olen ma poolearuline või siis kangelaslik, et konditsioneerimata köögis üle 30-kraadise ilma juures mitu tundi moosi keetsin, õnneks oli mul piisavalt oidu, et alustada hommikul kl 8, kui maja veel üles pole kuumenenud.

Ananassimoos on väga levinud nt Indias ja Malaisias. Melakas, kus umbes 2 kuud tagasi käisime, on ananassimoosi tegemise traditsioon eriti vana ja levinud. Aga sealne moos mulle ei meeldinud - ananassi maitsest polnud midagi järel, tegu oli peaaegu kuiva pruuni veniva ollusega, mis maitses ainult suhkru järgi. Mina nii ei tahtnud, tahtsin säilitada ja tugevdada ananassi maitseid. Et väheke huvitavam oleks, tegin kahte erinevat moosi - tavalisele ananassimoosile lisasin kaneeli, mis on ananassiga alati suurepärane kooslus ning ülejäänud poolele moosile keetsin lõpuks sisse kookospiima, mis tegi sellest pina colada moosi. Meie eriliseks lemmikuks saigi viimane, kookospiim võimendab ananassi niigi päikselist maitset ja krõbeda saia peal on see imeline algus ilusale päevale!

Vaja läheb (sellest kogusest tuleb mõlemat moosi 2 väiksemat purki):
1 suur küpse ananass (ca 2,5-3 kl ananassiliha), koori korralikult, haki peenikeseks (ananass ei taha just eriti hästi ka keetmisel laguneda)
1,5 kl vett
ca 1,5 kl suhkrut (või rohkem, olenevalt ananassi enda magususest ja sellest, kui magus moos sulle meeldib)
1 laimi mahl
1 kaneelikoor
7 spl kookospiima
Pane potti hakitud ananass ja vesi, keeda umbes 0,5-1 h, kuni ananass on ilusti pehme. Lisa suhkur ja laimimahl ning keeda madalal kuumusel umbes 1 h, kuni moos on sulle meelepärase kontsistentsiga. Umbes poole keetmise pealt lisa kaneelikoor. Vala pool moosi purkidesse, tee kaneelikoor pooleks ja lisa kummassegi purki pool koort. Ülejäänud moosile lisa kookospiim, sega pidevalt, et see tükki ei läheks ja keeda mõned minutid. Vala ettevalmistatud purkidesse ja sulge õhukindlalt.
PS! Pina colada moos läheb külmas seistes väga ilusaks marmorisarnseks.

Kommentaarid

Sirliiz ütles …
Sa oled tõesti vapustav, lõunamaises kliimas moosi keetma hakata :)

Kookospiimaga moosi tahaks ka, meil ainult magusate ananasside leidmisega raskusi.
Pille ütles …
See Pina Colada moos kõlab ääretult ahvatlevalt!!
Juc ütles …
Siirliiz, aitähh minu kangelasteo tunnustamise eest :). Eile kordasin moositegu ja tegin ka mangomoosi. Aga Pina Colada jäi meie pere lemmikuks siiski. Ananasside leidmisega võib tõesti keeruline olla. Äkki piisab keskmist sorti ananassist ja suuremast suhkrukogusest?
Pille, see oli tõesti üllatavalt maitsev. Nagu sa aru saad, OLI - me sõime selle kõik juba ära. :)
Anonüümne ütles …
Tahaks ka kohe seda Pina Colada moosi proovida. Tundub väga isuäratav, nii kirjelduse kui piltide järgi.
Mari
Juc ütles …
Aitähh, Mari. Aga proovi ära. Saad emale jõuluks viia :). Anna teada ka, kuidas Eestis müügil olevate ananassidega välja tuli.
Aet Trisberg ütles …
Väga põnevad moosid! Kuigi ma eriline moosisööja pole, suutsid Sa minus isu tekitada. Iseasi, kuidas Eestis müüdavad ananassid maitsevad...aga proovin järgi.
Juc ütles …
Aet, vahva, et järgi proovid. Muide, ma ei olnud Eestis kohe üldse mingi moosisööja. Aga siin mulle meeldib hommikukohvi kõrvale moosisaia süüa :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco