teisipäev, 28. aprill 2009

Romani pissaladier ehk Nizza sibula ja anšoovise pirukas

Kolmapäeviti õnnestub igal varajasel ärkajal näha kodumaa parimat kokka, Roman Zaštšerinskit, in action, otse oma telerist. Soovi korral õnnestub tema kokakunsti ka ise järgi proovida, sest rahva ette ei tule ta mitte oma keeruliste haute cuisine saavutuste, vaid lihtsalt lihtsate ja maitsvate retseptidega. Ise on ta sealjuures nii vahetu ja rõõmsameelne, et lust vaadata. Ja maitsev järgi teha. Tema ja Nizza ühise sibula-anšoovise piruka jaoks läheb vaja:

300 g lehttaignat
4 keskmist sibulat
värsket või kuiva tüümiani
soola ja musta pipart
10 Eesti anšoovist
Musti oliive (minul olid mustad Kalamata oliivid balsamiäädikas, mis sobisid suurepäraselt)

Koori ja lõika sibul poolrõngasteks. Prae oliiviõliga, kuni on kergelt pruun. Maitsesta soola ja musta pipraga. Maitsesta tüümianiga. Rulli lehttaigen õhukeseks ja pane plaadile küpsetuspaberi peale. Laota sibulahautis taignale ning kaunista anšoovisefileedega ja oliividega. Küpseta ahjus 180 °C juures, kuni pirukas on valmis (umbes 25-30 minutit).

reede, 24. aprill 2009

Peedu vallutatud.. jälle

Eelmisel suvel sai teile siin kirjutatud, kuidas kalade hordid meie tiigi vallutasid. Samasugune vallutuslugu juhtus ka sel aastal ja juba kevadel. Seekord küll mitte kalade poolt. Kuigi jah, ka kuldseid tegelasi sagib meil seal ohtralt (vt kahte suuremat ja teenekamat sogase tiigivee alt fotol paistmas). Sel korral tundub, et kõik kodumaa konnad on valinud meie väikse tiigi oma pulmapaigaks. Varsti on konnakuduga kaetud pool tiiki ja teises pooles peavad vanemad lärmakat pidu. Kõigil kehad poolest saati veest väljas, elavad teineteisel seljas, hüppavad, sulpsavad, ujuvad ja krooksuvad. (tähelepanelik vaataja leiab neid lisatud fotolt päris mitu) Nii et tiigis sagivad sajad värvilised kalad, kümned prisked konnad ja kõigele lisaks veel pardid. Väga võimas vaatepilt.
Muus osas on Peedul kevad nagu Peedu kevad ikka - pungad, õied, päike ja linnulaul. Lihtsalt kaif!
Puudelt kärbitud okstest lõket tehes sai tehtud selle aasta Peedu esimene grill. Või kuidas nimetada sütel küpsetatud kartuleid. Vaja läheb:
5 kartulit
5 küüslauguküünt (mulju aga ära koori)
meresoola
oliiviõli
5 parajat fooliumiruutu

Tee fooliumist kausike, pane sellesse pestud koorega kartul, mille peale tee sisselõiked. Nirista peale oliiviõli ja puista meresoola. Iga kartuli peale aseta küüslauguküüs (kui küüslauk jääb kartuli alla, siis ta kõrbeb ära). Paki foolium kinni ja aseta kuumadele sütele. Küpseta kartul pehmeks. Enne serveerimist tee kartul pooleks, pigista küpsetatud küüslauk kartulile, lisa vajadusel veel soola ja serveeri värske salatiga.

neljapäev, 23. aprill 2009

Spaghetti con vodka e caviale ehk viina ja kaaviari ojadena

Ma armastan itaalia kööki, selle lihtsust ja häid tooraineid. Eks seda on siit blogist ka kindlasti näha. Itaalia kokaraamatuid on aastate jooksul sirvitud kilode ja kümnete kaupa. Aga ühte eestikeelset itaalia kokaraamatut sirvides jäi iga kord silma midagi uut, selline roog nagu Spagetid viina ja kaaviariga. Varem pole ma pastakastmesse ei viina ega kalamarja lisanud. Vaja läheb:

400 gr spagette
100 gr kalamarja
150 ml vahukoort
100 ml viina
soola, veidi pipart
1 väike sibul
1 küüs küüslauku
2 tl sidrunimahla
2 spl oliiviõli
1 tl võid

Sulata pannil või, lisa oliiviõli. Lisa hakitud küüslauk ja sibul. Prae klaasjaks, lisa viin ja keeda ca 5 minutit. Lisa vahukoor. Keeda paar minutit. Tõsta kaste tulelt, lisa kalamari. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Selleks ajaks peaksid valmima al dente keedetud spagetid. Sega kaste pasta hulka ja serveeri kohe.

esmaspäev, 20. aprill 2009

Vanade võlgade katteks - key lime pie

Oli nagu plaan ühe tuntuks saanud kampaania tulemusel see Key West ise üle vaadata, juba veebruaris. Aga mõningatel asjaoludel jäi seal käimata ja nüüd ma võlgnesin endale ühe maitsmatajäänud kuulsa Key Lime Pie ehk laimipiruka. Õnneks oli seda viga väga lihtne parandada, sest retsept tuli Nami-Namist ja teha polnud seda kooki teps mitte keeruline. Vaja läheb:

15 tk Digestive küpsist
125 gr toasooja võid


100ml laimist pigistatud mahla
5 munakollast
400 gr suhkruga kondenspiima


Purusta küpsised ja sega võiga ühtlaseks massiks. Küpseta ümmarguses lahtikäivas vormis 8 min 175 kraadi juures. Klopi lahti munakollased, lisa kondenspiim ja laimimahl, sega ühtlaseks, vala küpsetatud koogipõhjale ja küpseta 15 min 175 kraadi juures. Aseta kook vähemalt 3 tunniks külmkappi. Serveerimida võib niisama, tuhksuhkruga või vahukoorega.

neljapäev, 16. aprill 2009

Rõõmus kevadine ahjupirukas

Kevadistel hommikutel, kui päike paistab ja linnud võidu laulavad, kutsu sõbrad külla ja paku päikseköetud terrassil neid kirevaid pirukaid aurava kohvi kõrvale. Idee eest pean taaskord tänama Anni Arrot. Vaja läheb:

500 gr lehttainast
200 gr kirsstomateid
õhukesi singiviile oma lemmiksingist
värskeid basiilikulehti
2 keedetud muna
oliiviõli pealeniristamiseks

Juustusegu jaoks:
1 muna
2 spl riivitud parmesani
1 spl hapukoort
2 spl sulatatud juustu
musta pipart

Sulata tainas ja rulli õhukeseks. Lõika tainas mitmeks ristkülikuks, nt 10*15 cm vms. Igale taignatükile tee õrn sisselõige terava noaga ca 1,5 cm igast äärest. Sega kõik juustusegu koostisained kokku ühtlaseks. Aseta paar supilusikatäit juustusegu iga taignatüki keskele. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 10 minutit, kuni pirukad on kuldsed. Tõsta ahjust välja ja aseta igale pirukale sinki, poolikuid tomateid, munasektoreid, rebitud basiilikut. Nirista peale head oliiviõli ja serveeri kohe.

esmaspäev, 13. aprill 2009

Salooni seljanka

Tartus Rahu tänaval tegutses kunagi palju aastaid selline toidukoht nagu Saloon. Ja juhuslikult on selle koha põhiline kokk ja sealse legendaarse seljanka autor minu H. vanaema, minu Manni vanavanaema, kellelt juba varem olen siia lisanud pannišašlõki. Nüüd on selle seljanka saamine juba ligi 10 aastat meie isiklik privileeg, sest Salooni enam ei ole. Kasutasin siis võimalust ja panin vanaema retsepti kirja. Vaja läheb (mehise portsu jaoks, millest saab söönuks pool suguvõsa, ära unusta suurt potti):

3-4 suurt sibulat
0,5 kg läbikasvanud sinki
150 gr keedusinki
300 gr salaamit või suitsuvorsti
400 gr keeduvorsti
200 gr viinerit
300 gr keedetud sealiha
300-400 gr marineeritud kurki
400 gr tomatipastat
Mustasid oliive maitse järgi
Ca 4 l vett või puljongit
Pipart
Loorberileht
Suhkrut
Soola
Ca 100 ml õli

Prae õlis hakitud sibulad. Lisa suitsusingikuubikud, prae läbi. Lisa tomatipasta. Keeda läbi. Lisa vesi või puljong. Keeda tükk aega. Hakka lisama lihasid. Esimesena lisa salaami või suitsuvorsti, keeda, lisa keeduvorst, keedusink ja keeduliha, keeda, lisa loorber, keeda, lisa hakitud kurk ja oliivid, keeda. Maitsesta ja lisa viiner. Võta loorberileht välja ja serveeri hapukoorega.

laupäev, 11. aprill 2009

neljapäev, 9. aprill 2009

Kilumunad koores

Kevadpühade aegu tuleb ära süüa palju mune. Tuleb tunnistada, et tahaks neist vahel midagi muud teha, kui lihtsalt ära värvida ja keedetult soola ja võiga nahka pista. Sellepärast sai tehtud kilumunasid koores - hea, soe ja maitsekas. Algne idee pärineb (üllatus, üllatus) ühest vanast Aed ja Kodu köögurubriigist. Vaja läheb:
kõvakskeedetud mune
vürtsikilu fileed (1 muna kohta 1 filee)
mõned lehed värsket rosmariini
toasooja võid
võiga samapalju sulatatud juustu
veidi sidrunikoort

Keeda munad kõvaks. Poolita munad terava noaga koos koorega. Võta muna välja, haki, sega juurde hakitud kilu, peeneks hakitud rosmariin, sidrunikoor, või ja juust. Sega munasegu ühtlaseks. Täida munapoolikud seguga ja küpseta 200 kraadi juures ahjus kergelt kuldseks.

esmaspäev, 6. aprill 2009

Buberti küpsised šokolaaditäpiga

On üks tuntud dessert nimega bubert. Selleks läheb vaja:

5 dl piima
2 sl mannat
3 muna
vanillisuhkrut või sidrunit (veidi riivitud koort)
Ja valmistada tuleb nii:
Kuumuta potis piim keemiseni. Vala manna keeva piima sisse ja keeda pehmeks (umbes 5-7 minutit). Vahusta munakollased suhkruga, lisa veidi kuuma putru, sega läbi ja kalla tagasi potti. Kuumuta puder paksenemiseni, aga ära keeda. Maitsesta ja sega ettevaatlikult juurde tugevasti vahustatud munavalged ja jahuta. Söö jahtunult nt kisselliga.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Tahtsin hoopis rääkida, mida teha, kui bubertit üle jääb. Siis tasub panna küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile kuhjaga teelusikatäied bubertit ja küpsetada ca 170 kraadises ahjus kuldsed buberti-küpsised. Tõsta ahjust välja ja suru igale peale tükike tumedat šokolaadi. Lase küpsistel jahtuda ja serveeri tassikese sidruniteega.

neljapäev, 2. aprill 2009

Elegantsed räimepihvid hapukoorekastmega

Jällegi sai minu järjekordne toidutegu alguse ühest vanast Kodu ja Aed numbrist leitud Anni Arro retseptist. Peale mõningaid muudatusi valmisidki maitsvad ja elegantsed räimepihvid. Vaja läheb:
hulk räimefileed
maitse järgi soola
punt värsket tilli (hakkida)
1/2 kogust nisujahu
1/2 kogust riivitud leiba (PS! siin on koht, kus ülejäänud ja ära kuivanud leivaviilud ära kasutada)
võid
sidrunit peale pigistamiseks

Kastme jaoks läheb vaja:
hapukoort (parim siinkohal on 30%-ne, see ei muutu sidrunimahlaga segades vedelaks)
sidrunit (veidi riivitud koort ja veidi mahla)
näpuotsaga hakitud tilli
soola ja pipart

Pese räimefileed ja kuivata köögipaberiga. Lao nad alusele nahaga allapoole, maitsesta soolaga ja raputa peale hakitud tilli. Aseta igale fileele peale teine filee, seekord nahaga ülespoole. Sega kokku jahu, riivleib ja maitsesta soolaga. Keerita ettevalmistatud räimepihve selles segus. Aseta pihvid võiga määritud ahjupannile. Pane ka pihvide peale võitükikesi. Küpseta kuumas ahjus kuldseks. Tõsta ahjust välja ja piserda peale sidrunimahla. Serveeri soojalt koos kastmega, mille valmistasmiseks sega kokku hapukoor, veidi riivitud sidrunikoort, veidi sidrunimahla, soola ja pipart ning näpuotsaga hakitud tilli. See kaste on parim, kui ta on vähemalt pool tundi seisnud, siis on sidrunikoorest tulevad eeterlikud õlid ilusti hapukoorega segunenud.