reede, 29. mai 2009

Banaanikook vanaema Mirette moodi (Cuca de banana da „vo Mirette“)

Petropolis peatusime imetoreda paari - Johnny ja Marcela juures. Nendega koos elas ajaloolises linnas ja ajaloolises majas ka Marcela ema ja vanaema Mirette. Vanaema Mirette on üks ütlemata tore naine - vaatamata oma 85 aastale võttis ta enne meie tulekut inglise keele sõnaraamatu ette, et saaks meiega juttu ajada. Ja vanaema Mirette koogid on õige head, jagan teiega tema banaanikoogi retsepti. Vaja läheb:
4 munakollast
4 munavalget
2,5 kl suhkrut
150 gr võid
1/2 tl soola
1 spl pärmi
hästi palju hästi küpseid banaane (need peavad olema tõeliselt küpsed, et need koogi sees laguneksid. Siin Brasiilias on banaanisorte palju, need, mida sööd, need mida praed, need mida küpsetad jne)
suhkrut ja kaneeli
1 kl piima
3 kl nisujahu

Mikserda kreemiks munakollased, või, sool ja suhkur. Teises anumas lahusta kuivpärm piimas. Mikserda kordamööda muna-või segusse piima ja jahu. Lisa munavalged ja mikserda ühtlaseks taignaks. Lõika banaanid pikkupidi pooleks. Määri koogivorm võiga ja kata jahukihiga. Kata vormi põhi banaanidega. Raputa peale kaneeli ja suhkrut. Vala peale tainas. Kata pind uuesti banaanidega, see omakorda kaneeli ja suhkruga. Küpseta 40-50 min 190-200 kraadi juures. Küpsetasin natuke kummalises ahjus, nii et nende aegade ja temperatuuridega tuleb veidi ettevaatlik olla - jälgi mängu! Tõeliselt maitsev!

kolmapäev, 27. mai 2009

Andre maasika-šokolaadi tort

Andre, kelle juures elasime mõned päevad Rios on peakokk Brasiilia restoranis Botequim. Juhuslikult jäi ta veidi meie siinoleku teisel päeval veidi haigeks ja nii oli tal palju aega, et küpsetada meile üks vägev tort maasikatest ja šokolaadist. Retsept on järgmine:
Biskviidi jaoks:
500 gr mune
350 gr suhkrut
Sega kokku ja soojenda 45 kraadini, siis mikserda.
280 gr jahu
70 gr kakaod
Sega kokku ja lisa õrnalt segades munasegule.

Küpseta 190 kraadi juures 30 min.

Kreemi jaoks:
500 gr piima (keedetud ja jahutatud)
100 gr suhkrut
60 gr maisitärklist
75 gr munakollast

Sega suhkur, tärklis ja munad. Lisad piima ja lased hetkeks keema. Sega kreemiks.

Lisa 1/2 kogusele kreemile 400 gr sulatatud tumedat šokolaadi. Teisele poolele maitse järgi maasikamoosi. Kui kreemid on soojad veel, siis lahusta 10 gr želatiini. Lisa pool sellest ühele kreemile ja pool teisele.

Nüüd on 2 võimalust. Kas vahustada vahukoor suhkruga ja segada see vaht kummagi kreemiga. Või teha munavalgevaht järnevalt:

100 gr munavalgeid
6o gr suhkrut
Vahusta tugevaks vahuks.

260 gr suhkrut
80 gr vett
Pane pannile ja kuumuta 115 kraadini.

Vahustamine ja suhkruvee keetmine peavad lõppema samal ajal. Lisa suhkruvesi munavalgesse ja sega läbi. Lisa pool segust ühe kreemiga ja pool teisega.

Pane vormi kihiti biskviit, maasikakreem ja šokolaadikreem. Lase külmkapis mitu tundi seista, et kreemid tugevneksid.

pühapäev, 24. mai 2009

Tuunikalaseibid mustas pipras Katya moodi

Mereannid on siin Brasiilias värskeimast värskeimad. Ja hinnad meie Eesti omadega võrreldes soodsaimatest soodsaimad. Oleme siin proovinud kala ja mereande sajal erineval moel, traditsioonilistest ajaloolistest retseptidest kuni kaasaegse Brasiilia köögini. Järgnev on üks võrratult maitsev retsept kaasaegsest kohalikust köögist, mida valmistasime koos keraamik Katyaga ühel pärastlõunal turult toodud värskest tuunikalafileest. Vaja läheb:



hulk tuunikalafileed (seibidena)
suur hulk musta pipart (suru uhmris puruks)
hulk lehtpeterselli (haki peeneks)
hulk koriandrilehti (haki peeneks)
hulk värsket rohelist sibulat (haki peeneks)
maitse järgi sidrunimahla ja oliiviõli, et kõik eelnev kokku siduda

Sega kokku petersell, koriander, sibul, pipar, sidrunimahl, ja oliiviõli. Keeruta tuunikala selles segus, prae kergelt mõlemalt poolt, nii et keskelt jääb tuunikala roosa. Maitsesta meresoolaga. Serveeri kartulipüree ja värske salatiga.

pühapäev, 17. mai 2009

Gilliani maguskartuli ja kikerherne karri

Meie reisi esimese õhtusöögi valmistas imearmas Gillian Londonist, kes on taimetoitlane ning seega oli ka meie roog täiesti taimne. Aga maitses väga isegi lihasõber Henrile. Pilti ei ole kahjuks, sest toidu valmimise ajaks oli nii palju külalisi ja suminat, et pildistamine ei tulnud meeldegi. Kohaliku hõngu jaoks lisan ühe londonliku pildikese. Vaja läheb:

1 sibul
3 keskmise suurusega maguskartulit, keedetud
suur peotäis hakitud koriandrit
1 purk purustatud tomateid (või sama palju ise kooritud ja purustatud tomateid)
1 purk kikerherneid
3 küüslauguküünt
800 ml köögiviljapuljongit
3 tl karripulbrit

Haki maguskartul suurteks tükkideks ja keeda pehmeks (u 15 min), kurna. Prae pannil hakitud sibul ja küüslauk. Lisa karripulber ja prae 2 min. Lisa tomatid, kikerherned ja puljong ning aja keema.

Haki maguskartul väiksemateks tükkideks ja lisa karrile. Lisa hakitud koriander. Keeda 15 min. Maitsesta soolaga, kui vaja.

Serveeri kuskussi või riisiga.

teisipäev, 12. mai 2009

Soe suvesalat grillitud halloumi juustu ja chimichurri kastmega

Jätkan oma eelmisel suvel alguse saanu lihata grilli teemal. Mul kummitas juba pikemat aega halloumi - see soolane juust, mis grillides ära ei sula. Mõtlesin tükk aega, mida temaga peale hakata. Ja välja mõtlesin sooja suvesalati, millele kastmeks sobis suurepäraselt Argentiina petersellikaste chimichurri. Varsti saame sellest maitsvast kastmest enda isu täis süüa - argentiinlased pidid oma superveiseliha maitsestama soola ja sidrunimahlaga ning kõrvale pakkuma ohtralt chimichurrit. Eks näis! Aga halloumisalatiga sobis suurepäraselt, vaatamata asjaolule, et minu chimichurri oli väga rustikaalse välimusega - mul ei olnud käepärast ei uhmrit nuiaga ega ka saumikserit! Vaja läheb:

pakk halloumi juustu
3 tomatit
saia grillimiseks (nt ciabatta)
oliiviõli
soola, pipart
balsamiäädikat

Kastme jaoks läheb vaja:
terve kuhi lehtpeterselli
maitse järgi:
oliiviõli
veiniäädikat (mina kasutasin tegelikult hoopis tomatiäädikat)
tšillihelbeid
hakitud küüslauku
soola

Valmista esmalt kaste - sega kõik koostisosad kokku ja uhmerda ühtlaseks (millega mina edukalt hakkama ei saanud). Maitsesta ja jäta ootama.

Aja grill kuumaks. Lõika tomatid pooleks ja grilli mõlemalt poolt pehmeks. Vahepeal piserda peale balsamiäädikat. Kui tomatid on enam-vähem valmis, aseta grillile juust - ca 2 cm paksused viilud. Kui ühelt poolt on juust juba veidi kuldne, pööra teistpidi. Samal ajal grilli mõlemalt poolt kuldseks oliiviõliga piserdatud saiaviilud.

Aseta taldrikule saiad, nende peale tomatid (maitsesta soola ja pipraga), nende peale omakorda juust. Vala salatile veidi chimichurrit, piserda veel oliiviõli. Naudi külma roosa veini ja kõikjal leviva magusa toomingaõiearoomiga!

laupäev, 9. mai 2009

Rabarberikook vaniljekreemi ja kohupiimaga... ülistades kodumaist kevadet

Nonii, alla nädala ongi veel jäänud meile kodumaise kevade nautimist. Aga rabarberid siiski halastasid mulle ja said enne valmis, kui ma ära sõidan. Tänuks selle ja nende suurepärase maitse eest küpsetasin midagi õige head- vanillikreemi ja kohupiimaga rabarberikooki, kaetud krõbemaitsva kattega. Koogisõber H. igatahes ütles, et see kook pretendeerib parima koogi tiitlile, mida ta kunagi söönud on. Ja ega minagi väga teisiti ei arva. Siin on kõike - magusust, hapusust, kreemisust, krõbedust...
Vaja läheb:
350 gr rabarbereid (kooritud ja tükeldatud)
400 gr mure- või liivataignat (vt retsepti nt siit)
200 gr demerara suhkrut
1 spl jahu
1 muna ja 1 munakollane
200 ml vahukoort
200 ml kohupiima
1 vanillikoor
Katteks:

50 gr kiir4-viljahelbeid või -kaerahelbeid
50 gr mandlilaaste
50 gr toasooja võid
50 gr demerara suhkrut
1/2 tl jahvatatud ingveripulbrit

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane ahjunõusse rabarberid, puista üle 1/2 suhkrust ja lisa pooleks lõigatud vanillikaun. Kuumuta ahjus, kuni suhkur sulab, võta ahjust välja, vala kogu kraam kaussi jahtuma.

Kata lahtikäiv koogivorm põhjast ja külgedelt taignaga. Küpseta 180 kraadi juures ca 20 min, kuni põhi on kergelt kuldne.

Sega kokku munakollane ja muna, vispelda vahuks. Lisa ülejäänud 1/2 suhkrust ning jahu ja vispelda, kuni suhkur sulab. Lisa 2 spl rabarberimahla, kraabi vanillikaunast segu sisse vanilliseemned ja vahukoor. Vispelda veel veidi. Lisa kohupiim ja vispelda ka see segusse, nii et tuleb ühtlane kreem. Kõige selle jaoks võib muidugi kasutada ka mikserit. Tõsta rabarberid koogipõhjale ja vala peale kreem. Küpseta 200 kraadi juures 20 min või kuni kreem on kergelt tahenenud, kuid liikuv.

Sega omavahel kõik katte jaoks vajaminevad koostisosad. Puista ühtlase kihina koogi pinnale ja küpseta veel 200 kraadi juures, kuni kate on ilusti kuldne ja krõbe.

Lase jahtuda ja serveeri!

reede, 1. mai 2009

Meie Tallinna kodu otsib elanikke...

Kahjuks on maailm seatud nii, et oma armastatud kodu ei saa maailmasse kaasa võtta. Seetõttu otsib meie südalinnakodu häid elanikke, kellele pakkuda kodusoojust ja kõiki mugavusi. Korteris on 2 magamistuba, väike kontor ja suur elutuba-söögituba-köök. Korter asub miljööväärtuslikus piirkonnas, täielikult taastatud 1900 alguses ehitatud majas, teisel korrusel. Kõik kasutatud ehitusmaterjalid on looduslikud - lubikrohvid, kohupiimavärvid, kvaliteetsed pabertapeedid, taastatud laudpõrandad on töödeldud õliga. Korteris on lokaalne gaasiküte - küta nii palju või vähe kui ise tahad. Lisaks annab sooja elutoas asuv taastatud kamin. Köök on sisustatud parima tehnikaga - DeDietrichi induktsioonpliit ja intelligentne ahi, Siemensi külmik ja nõudepesumasin. Kokandushuviliste rõõmuks jätsin heade elanike kasutusse oma köögitarbed - pidulik serviis 12-le (et sõpradega oma kokandussaavutusi jagada), cannele-, muffini- ja koogivormid jne jne. Külaliste tuleku tarvis saab köögilaua pikendada kuni 10-le külalisele. Elutoa pehmemööbel on ekstramugav Ameerika firma Ashley toodang. Vannitoas on pesumasin ja kuivati Boschilt. Vannitoas on ka vann, kuhu mahub sisse terve pere! Kommunaalmaksud ja küttearved on meeldivalt väiksed! Korteri juurde kuulub maja taga kinnises hoovis asuv parkimiskoht.

Kes rohkem tahab näha-lugeda, vaadake meie kodu märtsikuisest Nipiraamatust või RedGroup kodulehelt.