reede, 24. juuli 2009

Mitme nimega Tšiili karbid parmesanis - Machas a la Parmesana

Machas paremal, Ostiones vasakul(kammkarbid)
Tšiili ei ole rikas mitte ainult oma vasetagavarade poolest, vaid minu suureks rõõmuks ka merandide ja kalade poolest. Neid on palju, nad on värsked ja nad ei maksa hingehinda. Eile õhtul, kui võtsime meie perenaise Katyga läbi minu Tšiili köögi alaseid märkmeid, soovitas Katy, et prooviksime kindlasti siinseid karpe - machasid. Ise ütles ta, et need on habemenoakarbid (razor clams), mis aga eurooplaste meelest on hoopis midagi muud. Netist leidsin veel, et neid nimetatakse Roosadeks karpideks (Pink clams, tulenevalt faktist, et need kuumtöötlemise tulemusena tumeroosaks muutuvad) ja Surfikarpideks (Surf clams). On see nimi mis ta on, maitsevad nad suurepäraselt. Valmistasime neid koos Katyga, sõime kõrvale ahjuvärsket saia üle tee asuvast poekesest ja jõime peale külma valget Tšiili veini. Usun, et sama retsept sobib hästi ka muudele karpidele. Proovige kindlasti! Vaja läheb:

Enne ahju minekut

Valmis macha a la parmesana

hulk (macha) karpe (usu mind, parem rohkem kui vähem:)
iga karbi kohta 0,5 tl võid ja veidi hakitud küüslauku
valget kuiva veini
riivitud parmesani juustu
musta pipart
mina lisaksin lõppu veel veidi hakitud peterselli

Pese karbid, eemalda see pool karbist, mille küljes sisu pole. Pane sisuga pool ahjupannile. Tilguta igale karbile veidi veini. Aseta peale veidi küüslauguga segatud võid, suts musta pipart ja riivitud parmesan. Küpseta kuumas ahjus mõned minutid, kuni karbid on tumeroosad (kui kasutad muid karpe, siis küpseta lihtsalt 5 min). Raputa peale peterselli ja serveeri kohe!

pühapäev, 19. juuli 2009

Dona Vera suitsune pommukreem

Dona Vera elab Rio de Janeiros, koos oma ekspolitseinikust abikaasa ja kahe ülikooliealise pojaga. Ta on kehalise kasvatuse õpetaja ning tervislik toitumine on tema jaoks tohutult tähtis. Kui me Rios nende pere juures elasime, õpetasin mina temale, kuidas risotot teha ja tema mulle, kuidas suitsust pommukreemi (pommu=baklažaan=munataim...) teha. Täna käisid meie peres siin Santiagos külalised. Minu korraldada jäid suupisted. Lisaks grillitud paprikale basiiliku-küüslaugukastmes, pikantse juustu kuubikutele, šampinjonidele sojakastmes ja soolaubadele, pakkusin suupistena India leiba Dona Vera suitsuse pommukreemiga. Vaja läheb:
2 pommut
2-4 küüslauguküünt (hästi peeneks hakitult)
2 cm värsket tšillit (hästi peeneks hakitud)
50 ml extra virgin oliiviõli
soola, sidrunimahla
Pommud tuleb elaval tulel (sobib nt ka gaasipliidi tuli) täiesti krimpsuks põletada. Siis ära koorida ja maitsta, ega nad seest mõrud pole. Kui sisu on mõru, eemalda see. Kui sisu on hea, kasuta koos sisuga. Mulju pommusisu katki, lisa oliiviõli ja sidrunimahl ning sega ühtlaseks. Maitsesta küüslaugu, tšilli ja soolaga. Maitseb hästi grillsaiade, maisikrõpsude, India leiva ja palju muuga.

kolmapäev, 15. juuli 2009

Tõeline Argentiina chimichurri

Kuna teil on seal tõsine grillihooaeg käsil, siis ei hakka ma siinkohal kirjutama talvistest Argentiina toitudest, nagu vürtsised supid või suitsulihaga läätsehautised. Kirjutan hoopis Argentiina grillipeo, parillada, asendamatust koostisosast - chimichurrist, millega maitsestatakse liha nii grillimise ajal, kui söömise kõrvale. Minu suureks üllatuseks, kasutavad argentiinlased selle tõelise chimichurri tegemiseks kuivatatud koostisosi, mitte värskeid. Ühe hea purgitäie jaoks läheb vaja:
Purgipõhjas on sutsuke chimichurrit, kõrvale keedetud manjokk ja grillitud veiseliha tüüpilisel puust parillataldrikul

Täida 1/3 purgist kuivatatud küüslauguhelveste, kuivatatud peterselli, kuivatatud tšillihelveste ja kuivatatud punega. Lisa 1/3 valge veini äädikat. Oota, kuni vedelik on kuivadesse maitsetaimedesse imbunud. Täida ülejäänud 1/3 purgist (oliivi)õliga. Sega läbi, maitsesta soolaga ja pane külmkappi grillipidu ootama! Muy rico (hisp k väga maitsev)!

teisipäev, 7. juuli 2009

Paola tuco

Postitan oma esimese roa Argentiinast. Populaarse ja lihtsa pastakastme, tuco, retsepti. Tucot tegime koos Paolaga, kelle pere juures Escobari linnakeses elame. Argentiinlased ei kasuta kuigipalju maitseaineid - sool, vahel pipar, harva petersell ja pune. Kõik maitsed on selged ja lihtsad. Vaja läheb:

punt rohelist sibulat
punane ja roheline paprika
suur porgand
600-900 ml tomatipüreed
ca 500-600 gr veiseliha
soola ja musta pipart
oliiviõli

Prae oliiviõlis hakitud roheline sibul. Lisa peeneks viilutatud porgand ja hakitud paprika. Lisa suurteks tükkideks lõigatud liha, prae läbi, lisa tomatipüree. Maitsesta soola ja musta pipraga. Lase kaane all haududa, kuni liha on pehme. Serveeri spagettide ja parmesani juustuga. Täiusta ühe hea Mendoza merlot´ga.

reede, 3. juuli 2009

Veinist ja Buenos Airesest

Toiduväliselt, aga toidulähedaselt... Kuna teil seal Eestis on hetkel piknikuhooaeg (meil siin Buenos Aireses kaugeltki mitte), siis mõned vahvad vidinad, aitamaks elegantselt veini juua, piknikul ja pidulauas.

Govino on turule toonud ilusad plastikust veiniklaasid, mis käituvad hea veiniga nagu tõsised klaasist veiniklaasid - toovad esile aroomid ja maitsed ning kaunistavad ka piknikulauda. Vaata lähemalt siit. Oleks siin suvi, võtaks iga päev mõned sellised klaasikesed, ilusa värvilise lina, mõned uskumatult head ja odavad Mendoza veinid, kodulähedastest poekestest värsket saia, juustu, sinki ja oliive ning oma armsa perekonna ja peaks kõigis siinsetes ilusates parkides piknikku.
Pidulikuks õhtusöögiks pakuba jälle imelisi dekantereid Riedel, ilusa joonega ja uhked. Viimane neist on luigekujuline (Swan wine decanter). Hind on krõbe, aga vaadata ilus! :)
Ja ühest imelisest ideest. Ameeriklannast toiduarmastaja ning ajakirjanik, kes peab toidublogi aadressil http://www.taxigourmet.com/ , istub igal nädalal taksosse ja palub taksojuhil end viia sööma kohta, kus taksojuhile endale meeldib käia. Ta leiab niiviisi tõelisi pärle ja kirjutab sellest kõigest ka meile oma blogis. Suurepärane idee, kuidas leida reisil olles kohalike söögikohti ja parimaid toiduelamusi.