laupäev, 29. august 2009

Kreveti laksa - kaua põues kantud vürtsikas supp

Laksa retsept hakkas mulle esmakordselt silma juba kuskil Brasiilias või Argentiinas välismaiseid ajakirju sirvides. See supp näeb nii isuäratav välja, et kandsin oma laska-ideed kõik selle aja endaga kaasas. Lõuna-Ameerikas ei ole selle idee teostamine just kuigi lihtne, kuna toidupoodides ei ole eriti saada Malaisiapäraseid kaupu, sama lugu ka Tai või Indiaga. Ainult Jaapan on hästi esindatud . Austraalias, erinevate maailma köökide mekas, on muidugi kõikvõimalikke sedalaadi toidukaupu saada ka väiksemates poodides. Laksa ongi pärit Malaisiast, ka Singapuri köögile on ta väga omane. Maitseb tõeliselt hästi ja on kohutavalt lihtne valmistada!Vaja läheb:
3-4 spl laksapastat
400 ml kookospiima
500 ml kanapulkongit
50 gr peenikesi riisinuudleid
200 gr keedetud krevette
1/4 kurki, peente ribadena
suhkurherne kaunasid, poolitatud
värskeid koriandrilehti
soovi korral värsket tšillit, peenikeste viiludena
serveerimiseks laimimahla

Kuumuta laksapastat vähese kookospiimaga potis ca 3-4 min. Lisa ülejäänud kookospiim ja kanapuljong, keeda 2-3 min. Pane riisinuudlid keevasse vette ligunema, ca 5 minutiks. Lisa supivedeliku sisse krevetid, kuumuta läbi.
Sereerimiseks pane kaussi nuudlid, peale supp, krevetid, kurgiviilud, herned ja koriander. Tilguta peale laimimahla! Nii lihtne see ongi!

kolmapäev, 26. august 2009

Kahte moodi vaarikane toorjuustukook

Küpsetamise-keetmiseisu hakkas juba üle äärte ajama. Aga ei olnud sattunud sellisesse kööki, kus oleks piisavalt ruumi, vahendeid ja vaba voli. Michelle´i juures Sydneys just selle ma leidsingi. Suure suurepäraselt sisustatud köögi, mille tegelik omanik, Michelle´i kokandusgurust ema, oli oma teisele tütrele USA-sse külla sõitnud.
Kasutasin kohe teisel päeval juhust ja küpsetasin kooki. Eesti moodi kohupiima siin Austraalias ei ole, niisiis küpsetasin toorjuustukoogi. Idee sain ühest kokaraamatust Michelle´i raamaturiiulil. Tegin veidi omamoodi ja jagan nüüd seda moodi ka teiega. Pealkirjas on kirjas "kahte moodi", kuna sedasama kooki saab teha nii küpsetamata kui küpsetatult. Kui küpsetatud versiooni teha, pole zelatiini vaja. Meie perele meeldib viimane variant rohkem.

Vaja läheb:

250 gr magusaid küpsiseid
150 gr võid
***
2 spl želatiini
500 gr (pehmemat sorti) toorjuustu
80 ml sidrunimahla
300 ml vahukoort
150gr suhkrut
250 gr vaarikaid
4 spl suhkrut

Purusta küpsised peeneks, sega sisse sulavõi ja sega ühtlaseks massiks. Suru võiga määritud vormi põhja ja külgedele. Pane vähemalt 20 minutiks külmkappi. Sega 60 ml sooja veega želatiin, sega, kuni želatiin ära sulab. Mikserda toorjuust pehmeks, lisa mahl ja suhkur ning mikserda uuesti ühtlaseks kreemjaks massiks. Sega õrnalt sisse vahustatud vahukoor ja 1/2 želatiinist.
Purusta vaarikad ja sega 4 spl suhkruga. Sõelu läbi peene sõela, et seemned välja saada. Lisa teine pool želatiinist. Pane portsud juustumassi koogivormi, portsude vahele vaarikamahl. tõmba noaotsaga siiruviiruliseks. Hoia vähemalt 4 h külmas enne serveerimist.
Kui sulle maitseb rohkem küpsetatud toorjuustukook, siis pane nüüd seesama kook ahju ja küpseta 170 kraadi juures ca 40 min. Jahuta täielikult enne serveerimist.
PS! Fotodel on küpsetamata versioon ja tehtud veidi liiga kõva toorjuustuga, st et pehmemaga tuleb koogi pealispind ühtlasem ja vaarikatriibud selgemad.

pühapäev, 23. august 2009

Ahjulammas maailma parimast lambalihast

Mulle lambaliha ei maitse, mina lambaliha ei söö ja mina lambaliha ei valmista. Noh, vähemalt tavaolukorras. Aga kui sa oled Uus-Meremaal või Austraalias, kus peaks olema maailma parim lambaliha, siis tekib ikka väike tunne küll, et prooviks õige selle siiski ära siin. Äkki on midagi teistmoodi. Veidi olin ma juba proovinud ka, Uus-Meremaal hangi käigus sai senise elu kõige maitsvamat lambaliha söödud. Niisiis tulimegi eile poest tagasi ilus lambalihatükk väikeste kondikestega kotis. Lisaks värske rosmariin, priske sidrun ja mahlakad küüslauguküüned. Tuleb tunnistada, et lambaliha oli tõesti parem kui varem. Niimoodi võin teda veidi süüa! Aga siiski mitte palju! :) Henrile, kes muidu ka suur lambafänn ei ole, seeeest maitses väga. Nii et retsept on hea, leia maitsev liha ja proovi!Vaja lähebki:
kvaliteetset lambaliha
oks või kaks värsket rosmariini, peeneks hakitud
1 sidrun, koor riivitud, mahl serveerimiseks
3 küüslauguküünt, peeneks hakitud
soola ja musta pipart
head oliiviõli

Tee liha oliiviõliga kokku. Sega rosmariin, sidrunikoor ja hakitud küüslauguküüned, lisa sool ja pipar. Hõõru kogu lambalihatükki igalt pool kõvasti selle seguga. Aseta liha ahjupannile, vala peale veel veidi oliiviõli ja küpseta 200 kraadi juures (180 fan) kuni liha on pehme, aga seest veel roosakas. Vahepeal on võibolla vaja liha allavalgunud mahladega kasta. Serveeri hernevõrsetel pigistades lihale peale kõvasti sidrunimahla.

laupäev, 22. august 2009

Lu banaanipannkoogid vahtrasiirupiga

Pannkoogid on asi, mis mul pole kunagi eriti välja tulnud, välja arvatud kohupiimapannkoogid. Aga paari kuu eest Rio de Janeiros olles, sain kokk Andrelt sellise banaanipannkoogi retsepti, mille järgi ka minul tulid välja suurepärased pannkoogid. Lu´d ma tegelikult ei tunnegi, Lu on lihtsalt Andre sõber, kelle retsept see esialgselt oli. Aga "Lu pannkoogid" kõlab minu meelest pagana hästi! Serveeri neid vahtrasiirupiga või maasikamoosiga... või mõlemaga, nagu meie seda tegime. Meie maasikamoos oli eriti maitsev, Grand Marnieriga. Aga Eestimaine maasikamoos maitseb ka grand Marnierita ülihästi, seda ma mäletan :)!Vaja läheb:
1 kl piima
2 muna
2 spl õli
suts soola
Sega kõik kokku.
Lisa:
1,5 kl jahu
1 spl küpsetuspulbrit
(soovi korral suhkrut)
Sega ühtlaseks. Lõika kaks banaani peenteks viiludeks. Prae kuumas õlis väiksed pannkoogid, kohe peale taigna pannile tõstmist pane koogi peale banaaniviilud. Serveeri vahtrasiirupi ja/või maasikamoosiga!

neljapäev, 20. august 2009

Avokaado-kartulipüree, võis praetud küüslauguspinat ja cheddariga grillitud seened

Uhh, nüüd sai küll pikk ja lohisev pealkiri. Aga selline see roog sai, mis ma suurest rõõmust, et ise süüa teha saan, imelises Akaroas tulevase kokakooli ruumides, linnulaulu kuulates ja ühe silmaga sillerdavat lahte imetledes, valmistasin. Vabandan mitteklantsajakirjaliku foto pärast - kahjuks ei olnud meie väikses rannamajakeses fotostuudio võimalusi :). Vaja läheb:
6-7 kartulit
1 väike sibul
üks küps ja maitsev avokaado
1 sidrun
100 gr võid
suurem punt spinatit
1 küüslauguküüs
4 suurt seent
50 gr tugevamaitselist juustu
värsket peterselli
100 ml hapukoort
veidi piima
soola/pipart

Keeda kartulid ja sibul soolases vees pehmeks. Purusta, lisa 70 gr võid, kuum piim ja hapukoor. Sega kreemiseks. Lase veidi jahtuda. Püreesta avokaado, pigista kohe peale sidrunimahl, et avokaado oma rohelise värvi säilitaks. Sega avokaado kartulipüreesse. Prae võis spinatiribad hakitud küüslaugu ja väikse koguse sidrunikoortega. Maitsesta soolaga. Raputa seentele soola ja pipart, pane peale tükike võid ja küpseta grilli all 5 min. Lisa juust ja petersell ning aseta uuesti grilli alla, kuni juust sulanud on. Serveeri kohe ja kuumalt ja joo kõrvale jahedat valget veini!

reede, 7. august 2009

Värviline hommikufrittata

Vahel juhtub ette tulema erakordseid hommikuid, kui mul on nii köök, aeg, vahendid kui ka ilus hommikuvalgus. Nii juhtus ka meie Aucklandisoleku ajal ja seetõttu valmis kirev frittata paprika, punase sibula ja kartulitega. Lihtne, aga ilus algus päikselisele päevale!
Vaja läheb:

1 keskmine punane sibul (õhukeste ribadena)
1 väike punane paprika (õhukeste ribadena)
2-3 keedetud kartulit (viiludeks lõigatuna)
4 muna
1 küüslauguküüs (hakitud)
veidi värsket peterselli (hakitud)
oliiviõli
1 spl võid
soola, pipartPrae või ja oliiviõli segus sibul, küüslauk ja paprika. Lisa kartulid, prae läbi, maitsesta soola ja pipraga. Klopi lahti munad, maitsesta soola ja pipraga, vala pannile. Puista peale petersell. Prae, kuni frittata on alt läbi praetud, pista otse kuuma grilli alla ja küpseta ka pealt läbi. Serveeri värske salatiga!

esmaspäev, 3. august 2009

Lihtne rabarbrikook hapukoorega

Juhuu, me oleme jõudnud rabarberi ja hapukoore maale Uus-Meremaale. Nendest kahest asjast oleme vaat et kõige rohkemgi puudust tundnud (lisaks tumedale leivale) viimaste Lõuna-Ameerika kuude jooksul. Küll ma olin õnnelik, kui kuulsin, et need kaks asja siinmail olemas on. Meie praeguse Aucklandi perenaise Lizi aiast rabarbereid võttes ei pöördunudki ma retsepti jaoks tema poole, vaid hoopis kodumaistele netilehtedele. Leidsin kiire ja äärmiselt maitsva lahenduse perenaine.ee kodulehelt. Vaja läheb:
125 gr toasooja võid
4 spl suhkrut
1 muna
150 gr jahu

Löö või suhkruga vahtu, lisa muna ja jahu, sõtku ühtlaseks ja suru ümmarguse võitatud koogivormi põhja ning külgedele.

500 gr rabarbereid (tükeldatud)
4 spl suhkrut

Pane rabarbritükid taignale ja raputa peale suhkrut.

250 gr hapukoort
1 muna
2 spl suhkrut

Löö muna suhkruga vahule, sega juurde hapukoor. Vala rabarberitele. Küpseta 180 kraadi juures 45 min.