pühapäev, 25. oktoober 2009

Grillitud ananass rummi-vanillikastmes

Ananassi grillimine kummitab mind juba alates Brasiilia rodiziotest, mille lõpetuseks pakutakse mahlakaid grillananassiviile kaneeli-suhkrukattega. Seda rooga saab kindlasti tulevikus maitsta meie Peedu grilliõhtutel, kui kodumaale ikka head ilma veel kunagi antakse. Seni aga arenes minu grillananassi mõte edasi ja ühel Bangkoki õhtul, kui minu kasutuses oli grillpann ja mahlakad Tai ananassid, valmsitasin seda rooga veidi elegantsemas vormis, nimelt rummi-vanillikastmes. See on selline kerge, mahlakas ja maitsetest tulvil dessert, mida pakkuda peale tugevat pearooga (nt lasanje on alati selline pearoog, mille järel midagi tugevamat sisse ei lähe). Vaja läheb:
1 ananass
2 spl võid, pluss veidi õli, kui vaja
4 spl suhkrut
3 pitsi rummi
1/2 laim
1 tl seemnetega vanillipastat

Lõika ananassil ära mõlemad otsad, koori. Lõika ananass pooleks ja eemalda keskel olev kõva osa. Kuumuta grillpann, pane pannile 1 spl võid ning ananassid. Kui tahad ilusaid kuldseid triipe, ära ananassi tükk aega liiguta. Lisa veel 1 spl võid ja keera ananass teistpidi. Kui tundub, et või võib kõrbema minna, lisa veidi õli. Kui mõlemad pooled on grillitud, eemalda ananassid. Vala pannile rumm ja laimimahl. Keeda alkohol välja ja lisa suhkur. Sega pidevalt, kuni tekib siirup. Enne tulelt eemaldamist sega sisse vanillipasta. Vala kaste ananassile. Serveeri niisama või jäätisega.

Aasia hõnguga kerge kurgisalat

Mul ei ole tihtipeale ideid kergete salatite osas, mis sobiks prae kõrvale. Kurk on üks tänuväärne köögivili, mida isegi Eestis kõlbab aasta läbi osta. Aga sellel kurgisalatil on väike Aasia konks küljes, mis lisab värskust ja vürtsi. Kuna maitsed ei ole väga tugevad, siis sobib täitsa hästi ka mitte-Aasta toitude juurde. Suurematest poodidest saab sidrunheina ka kätte, ma usun. Vaja läheb:pikk kurk
jupp kooritud viilutatud ingverit
värskeid koriandri lehti
värskeid mündi lehti
jupp sidrunheina
oliiviõli 6 spl
riisiveini äädikat 3 spl
1 tl suhkrut
musta pipart
2 spl sojakastet

Valmista kaste segades kokku oliiviõli, sojakaste ja äädika ning valades selle ingveriviilude, sidrunheinatükkide ja suhkru peale. Sega ja jätta pooleks tunniks maitsestuma. Koori kurk, lõika pikuti õhukesed viilud. Pane kurgiviiludele värske koriandri ja mündi lehed. Vala kaste läbi sõela salatile. Raputa peale musta pipart! Bon appetit!

laupäev, 17. oktoober 2009

Meie Brasiilia toiduelamustest...

... saate lähemalt lugeda ja värvikamalt vaadata okroobrikuisest Oma Maitsest!

esmaspäev, 5. oktoober 2009

Troopiline toorjuustukook laimi ja passioniviljaga

Passionivili on üks minu ja Henri lemmikpuuvilju, troopilistest kindlasti. Eestis ei saa ma just tihti oma kiusatusele järgi anda, üks väike ettearvamatu sisuga pallike maksab oma 30 eek, kui ma õigesit mäletan. Siin, troopikas, on lood hoopis teised. Kilo maksab 20 eek, selle eest saab oma 12 tk vast. Täielik taevas. Kui kodus küpsetan kõige rohkem kohupiimakooke, siis siinpool maakera pean leppima toorjuustukookidega. Samas, passioni ja laimiga ma usun sobibki just toorjuust oluliselt rohkem. Tõeline lemmikkook! Vaja läheb:Põhi:
250 gr Digestive küpsiseid
125 gr võid

Sisu:
500 gr toorjuustu
125 ml passionisisu
3 tl laimikoort
2 spl laimimahla
100 gr suhkrut
2 muna

Kate:
125 ml passioni sisu
3 tl maisitärklist
1 spl suhkrut

Purusta küpsised peenikeseks, sega pehme võiga ühtlaseks massiks. Suru võiga määritud ca 20 cm läbimõõduga ümmarguse koogivormi põhja ja külgedele. Aseta külmkappi. Lisa toorjuustule laimimahl ja -koor ning suhkur. Mikserda pehmeks. Lisa munad ja passionivilja sisu ning mikserda uuesti ühtlaseks. Vala koogipõhjale, silu pealt tasaseks ning küpseta eelküpsetatud ahjus 160-170 kraadi juures 40 min. Jahuta kook täielikult. Sega 2 spl vett, maisijahu ja suhkur, sega madalal kuumusel, kuni maisitärklis on lahustunud. Lisa veel 2 spl vett ja passionivili, keeda madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Vala jahtunud koogile ning pane kook külmkappi vähemalt 6-8 tunniks.
PS! Kokku läheb vaja ca 8 passionivilja