Grillisuvi on käimas, halloumi-kanavardad külma petersellikastmega

Kuigi alles maikuu, on mul tunne, nagu suvi oleks täies hoos. Eks need paar nädalat mõnusat suveilma selles süüdi vist ole. Grillil on arvatavasti sama tunne, sest igal nädalal kohe mitmel korral tõuseb tema sees hõõguvate süte kohalt mõnusaid toidulõhnasid. Nagu juba mõne päeva eest kirjutasin, sattusid osad ümbermaailmareisilt kõrva taha pandud grillinipid lausa Postimehe Grillilehte.
Lisaks valmisid ühel päikselisel päeval ka maitsetest tulvil grillitud halloumi-kanavardad külma petersellikastmega. Saatsin selle retsepti ka Kodukokk 2010 võistlusele, kuna ta nii hästi tingimustele vastas, aga finaali vääriliseks mind ja mu vardaid ei peetud. Võin kinnitada, et nende maitsvust see karvavõrdki ei vähenda. Enda rõõmuks avastasin täna lõppvõistluse kuupäeva vaadates, et isegi kui auväärt žürii oleks mu välja valinud, poleks ma sel päeval kuidagi Tallinnas saanud olla! Nii et lõpp hea, kõik hea ja grillvardad veel kõige paremad! Vaja läheb:

500 gr broileri nahata kinstuliha
150 gr Halloumi juustu
50 gr õhukesi suitsupeekoni viile
3 küünt küüslauku
1/2 sidruni mahl
4 puidust grillvarrast
50 ml oliiviõli
maitsestamiseks soola ja musta pipart

Kastme jaoks:
suur peotäis värsket peterselli
1 küüslaugu küüs
0,5 tl sidruni riivitud koort
50 ml oliiviõli
soola ja musta pipart

Pigista 1/4 sidrunist välja mahl, lisa 50 ml vett ja pane puidust vardad vedeliku sisse, nii et nad kaetud oleksid.
Lase vähemalt 0,5 h varrastel liguneda.
Lõika liha umbes 4*4 cm suurusteks tükkideks. Hõõru igat tükki vähese soola ja pipraga. Lao kaussi kiht linnuliha, pigista peale sidrunimahla ja pane peale mõned hästi õhukesed küüslauguviilud. Lao niiviisi kogu liha kaussi ja pane vähemalt 0,5 h külmkappi maitsestuma.
Lõika halloumi umbes 6-7 mm viiludeks. Lõika viilud omakorda ca 4*4 cm tükkideks.
Valmista kaste. Selleks haki petersell ja küüslauguküüs hästi peeneks. Riivi juurde 0,5 tl sidrunikoort ja sega sisse oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.
Lüki vardasse korda-mööda linnuliha, peekoniviil, marinaadist küüslauguviil ja halloumiviil, korrates seda iga varda puhul 3 korda, alustades ja lõpetades linnulihaga. Suru kogu kraam tihedalt kokku, et halloumiviil kuumaga välja ei sulaks. Grilli kuumade süte kohal grillrestil kuni kõik küljed on kuldsed ja liha läbi küpsenud. Pintselda vardaid aegajalt petersellikastme õliga.
Serveeri kuumalt koos petersellikastmega.

Kommentaarid

Liina ütles …
Jutakene, ma tean, et sind ei pea lohutama, aga ikkagi - vaata neid kodukoka konkursi retsepte ja üldist meelsust. See ei olegi mõeldud inimestele, kes oma kulinaarset silmaringi veidi avardanud on. Halloumi on selles kontekstis liiga posh ja peen. Pane tortilla vahele verikäkk, vaat siis on fusion eesti moodi ja oled supsti finaalis :-)
Kulinaarses Eestis on veel rohkem kihte, kui esimene ja teine...
Aga kui raatsid, siis anna see halloumivarraste retsept Grillilehele, oma nime all ja puha?
Juc ütles …
Liina, kuigi tõepoolest seda vaja pole, siiski suured tänud lohutamise eest :). Retseptid olid jah... üllatavad!
Aga retsepti võid muidugi võtta Grillilehte, kade ma ei ole :)
Liina ütles …
Küll sa oled viisakas - "üllatav" on nii kena sõna :-)
Tegelikult see ongi laiem teema. Valdav enamus kokkavat Eestit ei tahagi astuda sammukest laiema silmaringi, tervislikuma ja kaasaegsema köögi poole. Tammutakse ikka ümber kodulähedase supermarketi ja paari küünidmatu kokasaate ümber.
Ma ei arva, et peakski iga päev hanemaksa või kammkarpi sööma ja kiitma, et vat kus on ikka elu. Aga kuna Eesti köök on läbi aegade olnud suht maitsevaene ja piiratud valikus toorainega, siis põhiline puudus, mis silma torkab, ongi maitsete sobitamise oskamatus. Ei tajuta konteksti, et mis millega haakub ja mis mitte. pannakse kokku põhjendamatuid kombinatsioone, mis ennast ei õigusta.
Oehh. Ma lähen alati leili selle teemaga :-)
Aga aitäh loa eest, panen siis retsepti täna PM onlaini üles :-)
Juc ütles …
Vahepeal vist juhtus jah nii, et kõiki asju hakati kokku "sobitama" - paneme kalaroa sisse šokolaadi ja teeme küüslauguga tiramisu :), päris isuärtav!
Eva ja CO ütles …
Oi, oi, oi, kui hea asi see on!!! Just mõned hetked tagasi lõpetasime söömise ja ma võin öelda, et see on mu lemmik grillkanaliha siiamaani! Uskumatu, et kana saab nii huvitavaks ja maitsvaks teha! See halloumi juust on lausa võrratu! Ma pole seda varem kasutanud, aga nüüd on suur kihk ka teisi sööke, kus see sees on, proovida. Ja petersellikaste tegi kana nii mõnusalt mahlakaks. Grillimisel oli ainuke mure see, et peekon kippus põlema minema, ju oli liiga rasvane.
Supersuur aitäh imehea retsepti eest! Maksimumpunktid meie pere poolt!

Eva-U
Juc ütles …
Eva, niiiii tore, et nii maitses. Suur aitähh nii armsa tagasiside eest. Jamie Oliveril oli üks äge salat maasikate ja praetud halloumiga. Otsin üles ja äkki teen millalgi ära!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco