Piparmündi ja maasikaga toorjuustu koogikesed


Minu aeda üritab vallutada selline tore tegelane, nagu piparmünt. Enamasti pole mul selle vastu midagi, välja arvatud siis, kui ta oma tugevad juured otse maasikapeenra alla ajab. Aga tegelikult on minu meelest paremat umbrohtu kui piparmünt raske välja mõelda. Kuna mul teda rohkem kui küll on, siis hakkas juba ammu kuskil kukla taga helisema kelluke teemal piparmünt-maasikas-šokolaad. Hämmastama pani mind see, et mul ei õnnestunud internetiavarustest leida ühtegi kooki, kus oleks kasutatud värskeid lehti. Ikka ja alati oli maitset antud õli, likööri või piparmündikommidega. Tekkis kahtlus, et äkki juhtub värske mündilehega midagi ootamatut, kui teda püreestada ning seista lasta. Uudishimu ei andnud asu ja nii see asi ära proovitud saigi. Etterutates võin öelda, et midagi temaga ei juhtu, nii maitse kui värv on hea ja ilus. Siiski sain ma aru, miks tavaliselt pigem õli kasutatakse - piparmündilehe püreestmine on üks igavesti tüütu tegevus. Proovisin mündilehti, mis olid segatud sidrunikoore ja sidrunimahlaga, alguses saumikseriga purustada. Peale mõningast edu surusin saadud massi läbi peene sõela. Kellel on kodus olemas väiksed ramekini suurused küpsetusrõngad (ilma põhjata vormid), võiks neid kasutada. Alt šokolaadipruun, keskelt maasikapunane ja pealt heleroheline koogike tuleb isuäratavalt kaunis. Minul kahjuks neid vorme veel olemas ei ole, kuigi olen nende järgi juba ammu puudust tundnud. Muide, kas keegi teab, kust neid muretseda saaks? Oleksin siseinfo eest väga õnnelik :). Igatahes, 6 koogi tegemiseks läheb vaja:

Põhja jaoks:
150 gr Digestive küpsiseid
40 gr tumedat šokolaadi
50 gr võid

Vahekihiks:
6 maasikat

Piparmündi-toorjuustu kihiks:
2 suurt peotäit värskeid mündilehti
1 tl riivitud sidrunikoort
1 spl sidrunimahla
150 ml vahukoort
150 gr toorjuustu
4 spl suhkrut (sukrut lisa vastavalt oma maitsele)
1 želatiinileht
Peale värskeid maasikaid, mõned lehed värsket piparmünti ja kastmeks sulatatud šokolaadi (millese võid soovi korral veidi võid ja vahukoort lisada, et kaste veidi vedelam oleks)
Purusta Digestive küpsised. Sulata või ja šokolaad potis, ära keema lase. Sega küpsisepuruga läbi. Tee ramekinid või küpsetusrõngad hästi kergelt õliseks, kui soovid kooki pärast hästi välja saada. Suru küpsisepuru vormi põhja ühtlase kihina. Lõika maasikad õhukesteks viiludeks ja lao ühe kihina küpsisepõhjale. Pane vormid külma.
Sega piparmündilehed sidrunikoore ja sidrunimahlaga. Purusta saumikseriga nii peeneks, kui saad. Suru saadud mass läbi sõela. Sega sõelutud piparmündipüree kokku toorjuustuga. Lisa suhkrut niipalju, kuni magusus sulle sobilik on. Vahusta vahukoor ja sega see toorjuustu-piparmündi segu sisse. Lase želatiinilehel mõned minutid külmas vees seista. Pigista kergelt kuivemaks ja soojenda potis, kuni želatiin sulab (ära mingil juhul keema lase). Lisa pidevalt segades toorjuustu-piparmündi-vahukoore segu želatiini sisse (mitte kunagi teistpidi). Vala igasse vormi nii palju piparmündisegu, et vorm täis saaks. Kata kõik vormid toidukilega ja lase öö läbi külmas seista.
Serveeri koos värskete maasikate, piparmündilehtede ja sulatatud šokolaadiga.

Kommentaarid

Tuuli ütles …
Oi, see maasikas-münt-toorjuust kooslus oli sul kindlasti väga maitsev! Minul ei õnnestunud oma koogis mündi rohelist värvi kätte saada, sul see ilusti olemas. Ju siis oli mul vähese mündi viga :)
Aet Trisberg ütles …
Juc, vaatan, et Sa toimisid piparmündilehtedega sama loogika põhiselt, mis ma hapuoblikatega, kui neist jäätist üritasin teha :) Aga värskest piparmündist saab muidu maitset väga hästi kätte, kui selle oksi vedelikus kuumutada - mina olen seda meetodit jällegi jäätisevalmistamisel kasutanud (mul on blogis üks piparmündijäätise retsept) ja nii annab piparmünt väga eheda ja tugeva maitse. Külma magustoidu puhul aga vist muud võimalust tõesti pole, kui neist lehtedest mehhaaniliselt midagi kätte saada.
Piparmündiga seoses meenub mulle, et tahtsin eile ka maalt kaasa korjata hunniku piparmünti, mis seal nii ohtralt vohab, aga näed, unustasin.
Gaili ütles …
Siseinfo :)

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220620409427 näiteks. Või otsi "Cake ring" või "baking ring" järgi ebays.
Juc ütles …
Tuuli, oli tõesti maitsev, mulle meeldis. Ma ise olen mõelnud, et äkki kaob piparmündilehtede roheline värv küpsetamisel ära. Aga samas sa ütled, et juba enne küpsetamist ei olnud roheline.
Aet, ma isegi mõtlesin (siis, kui olin tükk aega saumikserit piinanud), et äkki peaks saama kuidagi vedelikus kuumutades. AGa siis ei oleks ma jälle ette kujutanud, kuidas see rohelus ja maitse piisavalt tahkeks tagasi saada, et toorjuustuga segada :).
Õnneks saad sa terve suve seda piparmünti sealt kaasa tuua veel, minu meelest ei ole tema vohamisel mingeid ajalisi ega ruumilisi piiranguid (va talv) :).
Gaili, aitähh!
Tuuli ütles …
Kuumutades jälle see häda, et erkroheline värv muutub kollakasroheliseks. Ma proovisin siirupit keeta, aga lõpuks otsustasin saumikseris peenestatud värske mündi kasuks. Siirupist, kusjuures, sai laste lemmikjook. Piparmündijook sidruni ja jääga - etem, kui mistahes limpar.
Juc ütles …
Tuuli, peaks ka seda piparmündisiirupit katsetama. Polnudki peale rabarberite kõhnumist midagi tarka lapsele juua enam teha :). Aitähh idee eest!
Mari-Liis ütles …
kui isuäratavad koogikesed, Juc.
Aga jah, kuumutamisel tõepoolest värv muutub-mõelge või piparmünditee peale. Mina olen lausa hädas nii oma peenras vohava piparmündi kui ka tavalise mündiga- ronivad igale poole, kuhu vaja pole. Plaanin peenrast üldse välja rookida ja kuhugi puu alla "varjumuruks" istutada, las paljunevad siis seal, palju tahavad.
Anonüümne ütles …
Kas seda kooki ei võiks teha ka ühe suure koogina lahtikäivasse vormi?
Juc ütles …
Mari-Liis, aitähh. Oleks ma ette kujutanud, KUI metsikult nad vohama hakkavad, oleksin ka aia tagumisse nurka nad surunud :). Aga mul nad õnneks ka päris silma ei riiva.
Anonüümne, kindlasti saab seda kooki teha ka suures vormis. Ma ei näe mingit põhjust, miks mitte. Hea mõte!
MARIT ütles …
Tehtud!
Suur aitäh, väga huvitava retsepti eest!
Minul ei tulnud piparmündikiht küll ilus roheline nagu sinul, aga maitse oli nii hea, mõnusalt kreemine ja piparmündine.
Juc ütles …
Marit, nii tore, et ära proovisid ja et maitses hästi!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga