reede, 30. detsember 2011

Läätsesalatiga uuel aastal rikkaks

Itaallased arvavad, et vahetult peale uue aasta saabumist tuleb ilmtingimata läätsesid süüa, sest niimoodi on garanteeritud, et alanud aastal on kõvasti raha tulemas! Kõvasti raha on alati tore asi, ma mõtlen. Nii et homme öösel kõik läätsesid sööma! Kasulikud on nad veel pealekauba. Kuna ma usun, et mitte keegi meist ei viitsi otse peale aastavahetuse šampuseklaaside kokkulöömist pottide ja pannidega möllama hakata, siis tuli välja mõelda üks maitsev salat. Ja siit see tulebki – ära proovitud ja heaks kiidetud nii meeste kui naiste, suurte kui väikeste poolt.

Ühtlasi soovin teile kõigile ilusat aastavahetust ja parimat peatselt algavat aastat!

DSC_0080


Ühe mehise portsu jaoks (et kõigile pidulistele ikka seda rahaõnne jätkuks)läheb vaja:
500 g läätsesid (nt puy, beluga või rohelisi)
3 eri värvi paprikat
½ väiksest suvikõrvitsat
3 väikest punast sibulat
50 ml extra virgin oliiviõli
peotäis värsket lehtpeterselli
100 g päiksekuivatatud tomateid
200 g prosciutto sinki
100 g rukolasalatit
2 sidrunist pigistatud mahl
6 küüslaugu küünt
Sool/pipar

Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees pehmeks (nt roheliste läätsede puhul võtab see 15-20 min). Lõika paprikad ampsusuurusteks tükkideks, viiluta suvikõrvits, koori sibulad ja lõika sektoriteks. Pane kõik köögiviljad grilli alla küpsema. Keera neid aegajalt ja küpseta, kuni nad veel hamba all kergelt krõmpsuvad. Kui läätsed on pehmed, siis kurna nad ära ja sega veel soojade läätsedega hakitud küüslauk ja petersell, sidruni mahl ja pool oliiviõlist. Kui köögiviljad on ilusti grillitud, siis tõsta nad ahjust välja, maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka ülejäänud oliiviõli. Lase jahtuda nii grillitud köögiviljadel kui ka läätsedel. Kui mõlemad on toatemperatuurini jahtunud, siis sega köögiviljad läätsede hulka. Nüüd rebi parajateks tükkideks prosciutto ja viiluta päiksekuivatatud tomatid. Sega ka need salatisse. Viimasena sega ettevaatlikult juurde rukolasalat.
Voilà, ongi valmis ja raha loodetavasti voolab! :)

esmaspäev, 26. detsember 2011

Mango syllabub kardemoniga

See imelihtne desserdiretsept ilmus eelmisel nädalal Naistelehes üheskoos Marju eelroaks pakutud röstitud paprika supi, Tuuli suupiste skumbria-munasalati ja Priidu pearoa, küpsetatud üdikontidega. Jagan seda täna ka teiega, kallid blogilugejad! Ühtlasi tahan teile siit peadpööritavate jõuluaskelduste keskelt soovida mõnusat aastalõppu!

DSC_0520

Vaja läheb:
4 küpset mangot või 4 väikest purki mangoviile siirupis
8 kardemonikupart
1 tl seemnetega vanilliekstrakti või 1/2 vanillikauna seemned
2 laimi koor ja mahl
90 g suhkrut
3 spl rummi
500 ml vahukoort
ca 10 väikest beseed
kaunistamiseks värske mündi lehti

Valmistamine:
Kui kasutad värskeid mangosid, siis koori need ja eemalda kivid. Konservmangode kasutamisel kurna mangotükid siirupist.
Püreesta pooled mangod saumikseri või köögikombainiga. Teine pool mangodest haki väikesteks tükkideks. Sega tükid ja püree kokku.
Võta kardemonikupardest seemned välja ning purusta need uhmris. Purusta kergelt beseed.
Sega suhkrut laimimahlaga, kuni suhkur täielikult sulab. Lisa riivitud laimi koor, purustatud kardemoniseemned, rumm ja vanilliekstrakt või -seemned. Vala juurde vahukoor ning vahusta, kuni saad tiheda vahu. Ettevaatust, ära üle vahusta, muidu läheb vahukoor tükki. Sega vahukoorekreemi juurde purustatud beseed.
Lao desserdiklaasidesse vaheldumisi mangosegu ning vahukoorekreemi. Kaunista värske mündiga, pane 10 minutiks külmkappi ning serveeri!
(retsept on ajakirja BBCGoodFood retsepti edasiarendus)

pühapäev, 25. detsember 2011

Imelisi jõule! Blogijate kokaraamatu saab...

... endale Merle (mercredi), kelle random number generator välja valis. Palju õnne! Kirjuta mulle jutaraudnask(ät)hot.ee, et kokku leppida, kuida saaksin raamatu Sinuni toimetada.

Suur suur aitäh teile kõigile nende imeilusate kommentaaride eest! Süda läks soojaks ja teie sõnad andsid kuhjaga jõudu, et terve järgmise aasta teid siinsete blogiveergude vahendusel maitsvate roogade ja reisilugudega kostitada. Loodan teiega siin ikka ja jälle kohtuda!

esmaspäev, 19. detsember 2011

Croquembouche ja aeg jõulukinke jagada!

Mulle meeldib see prantsuse küpsetis croquembouche, mille nimi tähendab otsetõlkes "suus prõksuma", eriti just sellepärast, et ta näeb minu meelest jõulukuuse moodi välja. Ja süüakse seda ka teistmoodi kui kooke tavaliselt - igaüks võib endale väikseid "kuuseoksi" murda ja karamell prõksub hamba all nagu talvine jääkirme!

DSC_0766


Selle natuke teistmoodi jõuluküpsetisega tahaksin ma teile kõigile, kallid blogilugejad, suur suur aitäh öelda, et te minuga mu Wonderful worldi jagate, sest jagatud rõõm on ju mitmekordne rõõm! Teie annategi mulle jõudu, et kõigi muude askelduste vahel leida aega ning energiat ka oma toidu- ja reisimõtted siia kirja panna. Ja kuna on jõulud, siis tahaksin ühele blogilugejale kinkida toidublogijate kokaraamatu, millest ma lähemalt siin kirjutasin. Tore oleks ka kuulda, mis see on, mis Sind siia ikka ja jälle tagasi toob. Kirjuta paar rida selle postituse kommentaariks ja lisa kindlasti ka oma nimi. Loosiratas läheb keerlema kõigi nende vahel, kes jätavad oma kommentaari siia enne 24.detsembri südaööd!



Nüüd aga selle magusa jõulupuu juurde tagasi!
Vaja läheb:
Taignaks:
50 g võid
70 g nisujahu
2 muna

Karamelliks:
250 g suhkrut

Kreemi jaoks:
300 ml 3,5% piima
30 g tumedat šokolaadi
4 kardemonikupra seemned, purustatult
1/4 tl jahvatatud ingverit
1/4 tl kaneeli
2 munakollast
55 g suhkrut
30 g nisujahu


DSC_0735


Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Tee keedutainas. Selleks sega või 150 ml veega ja kuumuta, kuni või on sulanud ning vesi hästi õrnalt keeb. Pidevalt ja kiirelt segades sega juurde jahu. Jätka segamist kuumal pliidil umbes minut, kuni tekib tihe ühtlane mass. Tõsta pott tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Hakka uuesti kõvasti segama ja lisa ükshaaval munad. Sega kiirelt, kuni tekib läikiv sile tainas. Kasuta lusikat või koogipritsi ja tee suurele niiske küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile umbes 20-22 pisikest taignapalli. Jäta pallide vahele üksjagu ruumi paisumiseks. Küpseta 15 minutit, kuni pallid on paisunud ja kergelt kuldse koorikuga. Tõsta ahjust hetkeks välja ja torka terava noaotsaga ettevaatlikult igasse pallikesse auk sisse, et sellest hiljem kreem sisse pigistada. Pane pallid veel paariks minutiks ahju ning tõsta siis jahtuma.
Kreemi valmistamiseks kuumuta piima, kaneeli, kardemoni, ingverit ja hakitud šokolaadi pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud ja vedelik just just keema tõusmas. Tõsta pott tulelt. Teises potis klopi punakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa jahu, sega ühtlaseks. Hakka pidevalt segades jupihaaval juurde lisama šokolaadi-piima-vürtsi segu. Kui kõik on kokku ning ühtlaseks segatud, pane saadud segu uuesti keskmisel kuumusel pliidile tagasi, sega ja kuumuta mõned minutid, kuni kreem pakseneb ja saab läikiva ilme. Kata kreem kaanega ja sega aegajalt kuni kreemi kasutamiseni.
Pane šokolaadi-vürtsikreem terava otsaga koogipritsi sisse ja täida kõik keedukreemist pallikesed kreemiga.
Valmista karamell, selleks pane suhkur ja 3 spl külma vett laiapõhjalisse potti madalale tulele. Sega kuni suhkur aeglaselt sulab. Kui suhkur on sulanud, lõpeta segamine ja tõsta temperatuuri, oota kuni suhkrukaramell saab merevaigu tooni ja tõsta pott tulelt. Ole väga ettevaatlik, sest karamell läheb kergesti kõrbema. Et vältida karamelli kõrbemist potiseinte külge võid vahepeal külma vette kastetud köögipintsliga niisutada potiseina ja karamelli kokkupuutekohta.
Kasuta näpitsaid või väikest kahvlit, et pista kreemipallid otsapidi karamelli sisse ja "kleepida" kokku jõulupuuks. Ülejäänud karamellist tee puu ümber kuldniidid - selleks tõsta pott karamelliga otse "puu" kõrvale, torka kahvel või mõni muu terav ese karamelli sisse ja venita suhkruniidid ümber "puu".
Serveerimisel saab igaüks murda endale karamelliseid kreemipalle, miks praksuvad hamba all nagu talvine jää!
Idee: Delicious.



DSC_0729 DSC_0771

neljapäev, 15. detsember 2011

teisipäev, 13. detsember 2011

Piparkoogimaitseline šokolaadisuflee

Kuna silmaga pole suurt midagi jõulust imetleda (loe: ilusa talvise lumekasuka asemel sajab tumehallist taevast mingit märga ollust juba terve nädala ja seda niimoodi, et ümberringi välja riputatud jõulutuled lausa kohatud tunduvad), siis ei jää muud üle, kui jõule ninaga nautida. Tuleb juua vürtsiseid jooke (nt glögi mandlite ja rosinatega või hoopis chaid, millest lähemalt peagi kirjutan), süüa kilode viisi mandariine, nuuskida kuuseokstes ja pista ahju üksteise järel kaneeli, ingveri, šokolaadi, nelgi, tähtaniisi ja kardemoni järgi lõhnavaid küpsetisi. Ühe sellise idee sain Delicious. ajakirja kodulehelt ja selleks on piparkoogimaitseline šokolaadisuflee. Ma ütleks tegelikult, et tegu on sellise õhulisema variandiga šokolaadi fondant´ist, millele lisatud vürtsid annavad jõulust mekki. Meile väga meeldis!

DSC_0581

Vaja läheb (8-le):
50g võid
120 g suhkrut
200 g tumedat šokolaadi
2 tl rummi
3 tl jahvatatud ingverit
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl vanilli ekstrakti
5 muna (kollased ja valged eraldi)
tuhksuhkrut serveerimiseks

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata pool võikogusest ja määri sellega 8 ca 100ml portsjonvormi. Kata iga vormi sisu õhukese suhkrukihiga (kuluta kokku selleks ära umbes 25 g suhkrut). Sulata šokolaad rummi, vürtside ja ülejäänud võiga. Sega ühtlaseks, ära keema lase minna. Eemalda pott tulelt ja lisa ükshaaval, pidevalt segades, munakollased. Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Sega ettevaatlikult munavalgevaht šokolaadisegusse (kui segad liiga jõuliselt, surud munavalgevahust õhu välja). Jaota segu kohe juba varem ettevalmistatud vormidesse ja küpseta 11 minutit. Võta ahjust välja, puista peale tuhksuhkrut ja serveeri!

reede, 9. detsember 2011

Pain d´epice ja foie gras, läheb aina pidulikumaks

Tähelepanu, valmis olla, läks! Jõuluralli on ametlikult avatud. Teisipäeval oli nigulapäev ja siinkandis on just siis see tore päev, kui jõuluvana aseaine Püha Nikolaus lastele kinke toob ja koos oma musta Peetriga ringi traalib. Kuldse ristiga kaunistatud suure punase peakattega (mis tegelikult väga paavsti oma meenutab) valge pika habemega mees sattus nii kaubanduskeskustesse, kooli kui Manni pikapäevarühma. Nii et Mannil esimesed kingid käes ja esimesed kohtumised jõuluvanaga tehtud. Selle kõigega seoses käivad muidugi ka päkapikud igal hommikul Manni susse täitmas ja õhtuti kõlavad kodus jõululaulud, mida päeval koolis järgmisel reedel toimuva kontserdi tarvis õpitud on. Enamasti käib asi nii, et Mannile meenub fraas, aga mitte viis ja siis tuleb appi sõber Google, et välja peilida laulu nimi ja siis tuleb omakorda appi sõber YouTube, et välja peilida laulu viis ning siis saabki laulu harjutama asuda! Seekord on üks laul lausa prantsuse keeles, nii et tuleb meilegi Henriga kasuks. Ära on juba peetud üks töine jõulupidu, homme on siinsete Eesti laste jõulupidu koos eestikeelse jõuluetendusega (kuuldavasti on Krall ja Veesaar lausa ise meie juntsude jaoks kohale tulnud), järgmisel nädalal veel üks töine pidu ja üks kooli jõulukontsert (kus lapsed on omal vabal valikul kas kuusepuud, lumememmed või päkapikud, mistõttu sai soetatud järjekordne kostüüm meie vägisi tekkivasse kostüümilattu), siis veel üks ütlemata põnev talvine pulmapidu, siis veel üks koolijõulupidu ja saamegi Eestisse päris jõule pidama tulla! Nii et tõotavad tulla kiired, põnevad ja jõulused nädalad! Ainus asi, mis jõulutundele kaasa ei aita, on ilm, sest vägisi on mulje, et kõik see vihm, mis novembris sadamata jäi, tuleb nüüd detsembris topelt alla. Aga soe on ja see mulle ju meeldibki, nii et ma ei kurda! Lendamiseks on see ilm samuti hea!


DSC_0703

Toidulaud kipub aga küll aina jõulusemaks ja pidulikumaks. Seekord jagan teiega midagi väga traditsiooniliselt jõulust, mis pärit siitkandist, meie palavalt armastatud Prantsusmaalt. Nimelt vürtsileib pain d´epice nuumhane maksa ehk foie gras´ga. Pain d´epice on tegelikult absoluutselt sarnane meie piparkoogile nii maitse kui lõhna poolest, aga vorm on tal täiesti meie vormileiva oma. Valmistada on seda lihtne ja kilesse pakitult säilib see samuti hästi. Kuigi, ma usun, et säilitamisega keegi tegema ei pea, sest maitsev vürtsileib sobib süüa nii meega, moosiga, foie gras´ga, juustuga kui kasutamiseks jõulustes dessertides.

DSC_0695

Vaja läheb:
450 g jahu
60 g rukkijahu
2,5 tl soodat
1,5 tl kaneeli
1,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl soola
0,25 tl muskaatpähklit
0,25 tl jahvatatud või purustatud nelki
0,25 tl musta pipart
8 kardemonikupra seemned, purustatud või ca 0,25 tl jahvatatud kardemoni
55 g täiesti pehmet võid (võid ka ära sulatada)
1 suur muna, toatemperatuuril
200 g mett
100 g pruuni suhkrut
1 apelsini riivitud koor
0,5 sidruni riivitud koor
240 ml vett
Serveerimiseks foie gras´d, hakitud pistaatsiapähkleid ning rosé pipart

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri leivavorm võiga või kata küpsetuspaberiga.
Sega kokku jahud, sooda, vürtsid ja sool.
Sega teises kausis kokku või, muna, mesi, suhkur ja tsitruste koored. Lisa vesi, sega läbi.
Lisa saadud segule kokkusegatud kuivained. Sega tainas ühtlaseks ja vala vormi. Küpseta ca 60 min või kuni tikuga torgates tikk puhtana välja tuleb :) Pealt võib küpseda hästi tumepruuniks.
Lase 10 min jahtuda, siis võta vormist välja.
Hoia toidukiles. Algul on raske lõigata, aga mõne tunni pärast on nagu tavaline vormileib.


DSC_0707 DSC_0642

teisipäev, 6. detsember 2011

Vanillikaunale lükitud grillitud kammkarbid passionivilja vinegretiga

Kisub pidulikuks. Jõulupidude aeg ongi märkamatult kätte jõudnud. Lisaks ohtratele vürtsidele hakkavad toidud aina peenemaks minema ja delikatessid võetakse kapist välja. Kas pole nii? Kammkarp on minu meelest alati pidulik, alati lihtne valmistada ja alati kindla peale minek. Kui just kuumutamisega hoogu ei satu ja teda nätskeks ei küpseta. Mina valmistasin seekord vanillikauna otsas grillitud lugematu hulga pisikeste vanilliseemntega kaetud kammkarpe, mille juurde sobib võrratult hapukasmagusa troopilise maitsega passionivilja vinegrett. No ka pole mitte ütlemata pidulik? Ja valmib vaid mõne hetkega. Veel kiiremini kaob see delikatess aga taldrikutelt, seda võin ma kinnitada.

DSC_0567

Vaja läheb (eelroaks 4-le):
12 kammkarpi (ainult valge kammkarbiliha)
4 vanillikauna
2 passionivilja
3 spl extra virgin oliiviõli
1 spl valge veini äädikat
soola ja pipart

DSC_0562 DSC_0576

Tee nii:
lõika vanillikaunad pikkupidi pooleks ja kraabi kõik seemned kaussi. Sega seemnetega kokku 2 spl oliiviõli. Patsuta kammkarbid köögipaberiga kuivaks ja sega õli-vanillisegus kuni kõik on kaetud. Jäta umbes 15 minutiks marineeruma.
Torka igast kammkarbist hambaorgiga auk läbi. Kui kohe pooliku vanillikaunaga suruda, võib kammkarp laiali laguneda. Jaota kammkarbid vanillikaunapoolikute vahel ära ja kasuta kaunu nö grillvarrastena. Raputa igale vardale kergelt soola.
Kuumuta kuiv pann või grill. Prae kuumal pannil kammkarbivardaid mõlemalt poolt paar minutit, kuni need saavad pealt kuldse värvi ja liha pole enam poolläbipaistev, vaid valge. Või tee sama kuuma grilli kohal.
Kastme valmistamiseks sega passioniviljade sisu 1 spl oliiviõli ja 1 spl valge veini äädikaga. Maitsesta vähese soola ja musta pipraga.
Serveeri kammkarpe kohe passionivilja vinegretiga! Sellise roa juurde sobib suurepäraselt üks jahe ja mullitav šampanja!
/retsept prantslanne Marie blogist Marie Framboise raconte des histoires de papilles/

reede, 2. detsember 2011

Suhkru-kaneelikattega vahtrased õunakoogikesed

Need imelihtsad, taevalikult lõhnavad, mahlased ja maitsvad koogikesed on pärit Austraalia toiduguru Donna Hay retseptuaarist (minu isiklik teemakohane edasiarendus sõnale repertuaar). Kes teda veel ei tea, siis nüüd on viimane aega teadma saada - Donna Hay ajakiri oma imeliste valgust täis perfektsusesse kalduvate toidufotodega on üks mu lemmikuid. Lähemalt saab temaga tutvuda siin.

Aga need tema õunakoogid hakkasid mulle kohe silma, kui nägin fotot, millel koogid heledas tuhksuhkru-kaneelisegus püherdasid, just nagu lumes. Väga talvine, nagu ka ohtra kaneeli ja õunte kasutamine. Nii nad ahju läksidki! Originaalis kasutati küpsetamiseks pisikesi keskelt auguga keeksivormikesi (nn Bundt vorme), mina võtsin kapist üle (häbiväärselt) pika aja välja oma suured cannelévormid. Muffinivormid sobivad ka kindlasti suurepäraselt.

DSC_0537

Vaja läheb:
350 g nisujahu
3/4 spl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1 tl kaneeli
250 g sulatatud võid
175 g pruuni suhkrut
175 g vahtrasiirupit
4 muna
4-5 kooritud ja riivitud õuna
lisaks veel 2 tl kaneeli
200 g tuhksuhkrut

Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kausis kokku jahu, küpsetuspulber, sool ja kaneel. Lisa või, pruun suhkur, vahtrasiirup, munad ja riivitud õunad. Sega segu ühtlaseks. Jaota tainas eelnevalt võiga määritud vormide vahel ära. Sellest kogusest peaks tulema 12 250 ml vormis küpsetatud kooki. Kui kasutad väiksemaid vorme, nagu mina, siis vastavalt hulga rohkem. Küpseta 30-35 minutit, kuni koogi sisse torgatud tikk puhtaks jääb. Keera koogid vormist välja jahtuma. Sega tuhksuhkur ülejäänud 2 tl kaneeliga. Kui koogid on jahtunud, sõelu neile kaneeli-tuhksuhkru segu ja serveeri!

DSC_0535