reede, 30. märts 2012

Dashi- ja wasabikastmes kammkarbi salat

Kui juba kergete salatite ja Jaapani köögi (täpsemalt sushi, vt Umami Facebooki lehele) lainele läks, siis liidan üks ja üks kokku ja saan kolm - midagi maitsvat, kerget ja jaapanipärast. Täpsemalt dashi- ja wasabikastmes kammkarbi salati. Kõlab väga peenelt, aga tegelikult on kõik lihtsamast lihtsam, kui dashi (Jaapani kalapuljongi kontsentraat) ja wasabi kodus olemas on. Kammkarpide asemel võib vabalt kasutada ka näiteks krevette.


Dashi poached scallop salad with wasabi dressing


Ma olen hetkel joovastuses ja ilmselges üledoosis kõigist põnevatest etnilistest maitsetest, sest meil oli õnn külastada sel nädalal sellist Brüsselis toimunud messi nagu Ethnic Foods Europe. Saime näha ja proovida tervet armeed maailma maitseid ning lisaks veel uusi väärtuslikke kontakte, mille tulemusi saate loodetavasti varsti Umami virtuaalsetel lettidel uudistamas käia. Isegi prantsuse keelt sai harjutatud, sest mõned Põhja-Aafrika tootjad ei olnud valmis meiega inglise keelt rääkima ja pean suure heameelega ütlema, et need paar aastat Luksemburgis on end niipalju igatahes ära tasunud, et messijutud saab aetud ja kontaktid loodud! Messil saadud emotsioonidest laetud, läksime ööbima imekaunisse Brugge linna, aga sellest kõigest koos piltide ja emotsioonidega mõne aja pärast! Seni seikleme Jaapanis ja sööme jätkuvalt salateid!



Vaja läheb:
2 spl sidruni mahla
1 tl wasabit
30 ml toiduõli
soola, pipart
2 tl dashipulbrit
1 l vett
12 kammkarpi (lõika ristipidi iga kammkarp kolmeks viiluks) või asenda krevettidega
120 g värskeid salatilehti (idee on pärit Food&Wine ajakirjast, kus soovitati mesclun segu, mis sisaldab enamasti rukolat, lehtsalatit, friseesalatit, aed-harakputke, vahel ka spinatit jm)
3-4 tl seesamiõli
1 tl sojakastet
Dashi poached scallop salad with wasabi dressing 3


Tee nii:
Sega kausis sidrunimahl, wasabi ja õli. Maitsesta soola ja pipraga.
Sega potis kokku dashi ja vesi ning aja keema. Lisa kammkarbid ja keeda ca 1-1,5 minutit, kuni need kergelt läbipaistvaks muutuvad. Kurna ja kuivata köögipaberiga. Vala kammkarpidele pool varem valmistatud kastmest ja sega läbi.
Lisa ülejäänud kastmele seesamiõli ja sojakaste. Vala kaste salatileh´tedele ja sega kergelt läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Säti kammkarbid taldrikule, puista üle salatilehtedega ja serveeri.
Food&Wine soovitab, et siia juurde sobiks hästi üks Lõuna-Aafrika Sauvignon Blanc!

esmaspäev, 26. märts 2012

Salat suitsupardi, apelsinide ja pekaanpähklitega

Tundub, et kevad hakkab üha enam ka meie toidulaudadele jõudma. Vähemalt selline mulje jääb viimasel ajal, kui piilun Kodukokad.ee veebilehele, mis igapäevaselt terve hulga Eesti toidublogijate hõrgutisi ühte kohta kokku toob. Üha enam leidub seal värskeid salateid ja värvilisi smuutisid. Mis see põhjus ikka muud on, kui kevad ja välja tulnud rõõmus päike! Marju valmistas datli ning maasika smuutisid, Andra tegi maasika-rukola smuutit, Piret imelise tsitruste ning varsselleri salati, Liisi köögis valmis uhke apelsini-fenkoli salat... Ega minagi siis maha ei saa jääda, panin seekord värvid ja salati ühte patta. Pakun välja salati suitsupardi, apelsinide ning pekaanpähklitega, mis mulle Saveuri piduroogade kogumikus silma jäi.

DSC_0152
Eestis kuuldavasti suitsuparti müügil pole, nii et tuleb kas ise pardi suitsutamine ette võtta või kasutada alternatiivseid suitsutatud linnulihasid! Või miks mitte ka sea- või veisisinki. Pekaanpähklid saab vajadusel asendada Kreeka pähklitega. Näevad teised üsna sarnased välja ja sobivad mõlemad salatitesse suurepäraselt. Mann muide arvab, et need pähklid teevad eriti targaks, kuna nad on aju kujulised. Mine Sa tea, äkki on tõsi taga! Apelsinid ja endiiviad peaksid täiesti saadaval olema, iseasi kas just punased endiiviad, aga see pole ka siinkohal väga oluline. Nii et üks värviline pidulik salat, mille valmistamisel võib fantaasia vabalt ja kevadiselt lendu lasta.

Et veel ja veel värve sellele postitusele lisada, toon ära ka mõned õied, mis minu kaameraobjektiivi ette jäid, kui Manniga laupäeval õues palli mängimas käisime. Ja lilleke Mann oli meil ka sel korral kohe eriti värviline - saabus teine äsja klassivend Ryani sünnipäevalt, kus toimetas üks osav näomaalija.

DSC_0065 DSC_0061
DSC_0053 DSC_0060
Eelmisel nädalal avastasin, et kaks päeva kestev töönädal oleks just täpselt parasjagu sobilik minu jaoks. Alles jõuad tööd alustada, kui nädal juba läbi. Ütlemata mõnus! Sarnaseid nädalaid õnnestub mul lähiajal veel nautida, kuna teisipäeval-kolmapäeval oleme Henriga Umami asjus Ethnic foods Europe messil. Olen juba ette põnevil, nii messi enda pärast kui seetõttu, et ööbima otsustasime seekord minna hoopis kuuldavasti imeilusasse Bruggesse. Loodetavasti näeme nende päevade jooksul nii mõndagi, mida teiega hiljem jagada saan!

Duck, orange and pecan salad 4
Aga nüüd siis lubatud salat. Vaja läheb:
4 (punast) endiiviat
2 apelsini (et värvi veelgi rohkem lisada, kasuta veriapelsine)
150 g suitsuparti (või asendada kergelt suitsutatud kanaga või nt veisesingiga)
peotäis pekaanpähkleid (või asendada Kreeka pähklitega)
1,5 tl mett
4 spl toiduõli
3 spl valget palsamiäädikat
soola, musta pipart
Duck, orange and pecan salad 8
Tee nii:
Eralda endiivia lehed ning pese need külma vee all. Koori apelsinid ja lõika ristipidi õhukesteks viiludeks. Valmista kaste, selleks sega kokku mesi, äädikas ning õli. Maitsesta kaste soola ja musta pipraga. Viiluta suitsupart õhukesteks viiludeks.
Säti taldrikutele salati komponendid - andiivialehed, apelsiniviilud, suitsupart ning pekaanpähklid. Nirista peale salatikaste, sega kergelt läbi ning serveeri kohe.

reede, 23. märts 2012

Tataratataa, taramasalata!

Ongi kiirkäigul Eestis käidud. Selline tunne on, nagu oleks kohe kaua ära olnud. Selles suhtes on kodumaast eemal töötada väga hea, et kui oleksin Eestis töötades mõned vabad päevad võtnud, siis poleks kuidagi suutnud töömõtetest täielikult välja astuda. Kui aga oma mõneks vabaks päevaks teise Euroopa otsas sõita, võib lausa ära unustada, et kuskil ka mingi töö ootab. Eriti muidugi, kui need mõned vabad päevad nii põnevalt sisustatud saavad. Nagu juba eelmisel korral sai mainitud, sain möllata Umami uute maitsete sees (kes veel jõudnud pole, vaadake uut kaupa siit), sain näha kalleid inimesi ja sain ühe uue ning ütlemata põneva kogemuse võrra rikkamaks - käisin nimelt saate Lusikas võtetel. Suured tänud Tuulile kutsumast! Täpsemat infot, millisel laupäeva hommikul ma teid Kanal2 eetris tervitan, annan kunagi lähitulevikus.

taramasalata 4
Töö unustamine pole muidugi sugugi ainus pluss, mis mulle siin elamise puhul meelde tuleb. Pean kindlasti mainima, et miinuseid on muidugi ka vähemalt sama palju, aga neile on tervislik mitte keskenduda. Nimelt on meil täna 19 kraadis sooja ja eile kaunistasid meie kojusaabumist kõikvõimalikud õitsvad kevadlilled!
Ja kolmanda plussina toon seoses tänase postituse põhiteema, kreeklaste taramasalataga, esile selle, et seltskond on siin väga kirju. Ühel reedel nägin poes käies kalaletil värsket tursamarja müügil. Kohe turgatas mulle pähe, et sellest oleks väga põnev proovida teha Kreeka köögist tundud taramasalatat, ehk siis ilusat roosat tursamarja määret või salatit või dipikastet või tegelikult on see selline kõik-ühes. Ega tegu mingi suure imeteoga pole, kõik on väga lihtne, aga kuna retseptid olenevalt allikast veidi erinesid, siis otsustasin kasutada ära oma soodsat olukorda, kus mul on väga käepärane küsida autentset pereretsepti pesueht kreeklanna käest. Saatsin sõbranna Hioniale (keda ma tunnen, kuna oleme mitu kord prantsuse keeles samale kursusele sattunud ja kes on ise veel palju värvikam kuju, kui see roosa taramasalata) sms-i ja palusin kiiret taramasalata abi! Mõne aja pärast potsataski mu mailboxi oodatud retsept.
taramasalata 7
Vaja läheb:
150 g tursamarja (kui värsket ei saa, võib olla ka suitsetatud, aga siis peab marja enne jupp aega vees leotama)
1 spl oliiviõli
1,5 spl päevalilleõli
1,5 viilu saia (saia asemel võib ka püreestatud kartuleid kasutada)
1/2 hästi peeneks hakitud šalottsibul
1/2 sidruni mahl
1 tl valge veini äädikat
Piima saia leotamiseks
Soola, pipart
Serveerimiseks saia
Tee nii:
Leota saiaviile 10 minutit piimas, pigista üleliigne piim välja.
Eemalda kalamari naha seest. Lisa päevalilleõli ja löö saadud segule kahvliga kergelt õhku sisse kuni kalamarjaterad on üksteisest eraldunud. Lisa sai ja sibul ning sega ühtlaseks. Lisa sidrunimahl, äädikas, sega läbi. Maitsesta soola ja musta pipraga. Nirista peale oliiviõli, serveeri värskel saial.

cod roe taramasalata 2
shallots

neljapäev, 15. märts 2012

Makrellid tapenade´ga fenkolil ehk neljapäev on kalapäev

Püüan siin kiivalt oma lubadusest (sel aastal palju erinevaid kalaroogasid teha) kinni pidada. Makrell ei ole siin blogis küll päris uus külaline, nagu merikurat või raiuim seda olid. Tegelikult soovitavadki paljud retseptid, mis räägivad kala küpsetamisest fenkolipadjal ja tapenade´i teki all, kasutada meripoisurit (ingl k red mullet; pr k rouget barbet) või siis riffahvenat (ingl k snapper; pr k vivaneau), aga sel päeval, kui mul oli isu kala küpsetada, vaatasid poes mulle vastu ilusad hõbedaselt värskusest läikivad makrellid. Minu meelest ei saa selline roog mitte ainult väga hea, vaid ka väga ilus!


Mackerels 2

Meie külastame sel nädalavahetusel kallist kodumaad. Tunne on selline, nagu oleks väga kaua ära olnud, tegelikult alles olid ju jõulud! Aga kui õues on üle 15 kraadi sooja, siis on tunne, et talv on juba mägede taga, kerge tekkima. Seekord on tegu sellise kiirkäiguga, äärmiselt ära planeeritud külastusega. Reedel jõuame loodetavasti Põhjakale lõunale, ma olen oma perega sinna minna tahtnud juba sellest ajast, kui suvel blogarditega Põhjakat külastasime. Esmaspäev saab olema eriti põnev ja kulinaarne, aga täpsema info jätan hetkel saladuseks! Luban pühalikult, et varsti kuulete sellest üksikasjalikult. Ja näete ka ;). Lisaks tuleb Umamisse palju uut ning põnevat kaupa juurde. Hirmus põnev on ise juures olla, kui kõik vürtsid, ürdid, kastmed ja pastad kohale jõuavad, neid oma käes hoia ja oma ninaga nuusutada. Ja kalleid inimesi kavatseme ka muidugi näha!

Meie Mann käis eile Saksamaal väiksel ekskursioonil. Mõelge kui palju on meie laste elu erinev sellest, mida meie väiksena elasime. Eva Maria nimelt on viimase kuu aja jooksul käinud kaks korda välismaal ekskursioonil - esimene kord Prantsusmaal mustkunsti vaatamas ja nüüd eile Saksamaal batuudikeskuses! Kui keegi mulle 20 aasta eest oleks väitnud, et minu tütar 20 aasta pärast selliseid asju saab teha, oleksin teda vist hulluks pidanud. Ja ega seegi mulle päriselt pähe poleks mahtunud, et me ise sealjuures Luksemburgis elame :).


Mackerel with tapenade on fennel 6
Aga nüüd siis makrellid, tapenade ja fenkol.
Vaja läheb:
6 makrelli (võimeripoisurit või riffahvenat või midagi muud :)
2 suuremat fenkolit ehk apteegitilli
5-6 kartulit
6 spl oliiviõli
1/2 sidruni mahl + lisa serveerimiseks
soola ja musta pipart

Tapenade jaoks:
150 g musti oliive
8 spl oliiviõli
1 spl apteegitilli seemneid
paotäis värsket tüümianit
1/2 sidruni mahl
1 küüslaugu küünt
Mackerel with tapenade on fennel

Tee nii:
Koori kartulid ja keeda neid soolaga maitsestatud vees 10 minutit.
Valmista tapenade, selleks sega kõik tapenade´i koostisosad kokku ja purusta saumikseriga. Puhasta makrellid seest, aga jäta pea ja saba külge (minu meelest on nad ilusad niimoodi:). Topi kalade kõhud ääreni tapenade´i täis.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Lõika kartulid ja fenkol viiludeks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, lao fenkoliviilud sellele laiali. Lao fenkoli peale kartuli viilud. Tõsta kartulitele kalad. Puista ülejäänud tapenade kõige peale laiali. Maitsesta kõike soola ja pipraga, pigista peale 1/2 sidruni mahl ja piserda oliiviõliga. Küpseta ahjus umbes 25 minutit.
Serveeri värske sidruniga ning üle puistatuna värske tüümiani ja apteegitilliga!

esmaspäev, 12. märts 2012

Banaanikoogikesed ja lumikellukesed

Vaatasin, et viimane aeg on jagada teiega seda banaanikoogikeste retsepti, sest kohe kohe on käes rabarberite aeg, siis juba maasikad ja sealt edasi riburadapidi kõik muu hea ja parem, mille ajal ei tule kellelgi pähe ka, et koogi sisse võiks banaane panna. Aga talvel on banaan puuvili omal kohal, ma leian! Minu tähelepanu köitis see retsept kunagi ammu ostetud Saveuri retseptikogumikus kahel põhjusel - esiteks, kuna siin saab ära kasutada veidi üleküpsenud banaane ja teiseks, kuna mulle meeldis mõte laduda taignakorvikeste küljed väikestest ringikujulistest taignatükkidest. Kas pole mitte vahva lähenemine?


banana tartlets 1

Muud juttu mul sel korral polegi, kui et kevad on südames ja õhus ja häältes. Aga seda kordan ma oma kevade-eufoorias vist juba viimased 5 postitust iga korda uuesti ja uuesti, nii et ma parem rohkem sellesse ei süvene. Nii et siis banaanikoogikesed ja esimesed lumikellukesed. Viimaseid me muidugi ära ei söönud, aga Mannil oli suur rõõm esimest korda peale talve maja taha aeda lilli korjama minna!


first snowdrops
Vaja läheb (6-8 koogikese jaoks):
250 g jahu
100 g külma võid + pisut vormide määrimiseks
50 g pruuni suhkrut
1 vanillikaun või 1 tl vanilliekstrakti
50 ml vett
4 küpset banaani
2 laimi
2 spl rummi
100 g pruuni suhkrut
20 g võid
1 tl kaneeli

Tee nii:
Pigista laimidest mahl välja. Koori banaanid ja lõika viiludeks. Puista banaaniviiludele kaneeli ja 100 g pruuni suhkrut. Lisa laimimahl ning rumm ja sega ettevaatlikult läbi nii, et banaaniviilud ei puruneks. Kata kauss toidukilega ja lase 20 minutit külmkapis maitsestuda.
Valmista tainas. Selleks sega vanilliseemned või -ekstrakt jahu ja 50 g pruuni suhkruga. Lisa 100g külma tükeldatud võid. Näpi tainas ühtlaseks, lisa vesi sortsu haaval (ära kasuta kogu 50 ml, kui tundub, et tainas on juba paraja tihke kontsistentsiga) ja suru kogu tainas palliks. Puista taignapall jahuga üle ja pane 10 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 210 kraadini. Määri väiksed koogikeste vormid võiga. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ning kata iga vormi põhi ja küljed taignaga. Soovi korral lõika väikse viinapitsiga taignast ringid ja lao need ringikujuliselt vormi äärteks. Jaota banaaniviilud vormide vahel ära. Pane vormid kohe ahju ja küpseta kuni taignakorvid on kuldseks küpsenud.
Samal ajal tee kaste. Selleks pane banaanide marineerimisel tekkinud vedelik väiksesse potti ja kuumuta. Lisa või ja sega, kuni või on sulanud.
Tõsta korvikesed ahjust välja ja tõsta igale korvikusse banaanide peale mõned lusikatäied kastet.
Serveeri jäätisega!


banana tartlets 4

neljapäev, 8. märts 2012

Kammkarbid ja soba nuudlid sidrunheinaga

Head naistepärave teile kõigile, kallid sõbrad!

Soovin head naistepäeva teile kõigile, nii naistele kui meestele, sest ma leian, et kui naistel on rõõmus meel, siis on ka meestel tore elu. Ja vastupidi kehtib see samuti. Naistepäeva puhul on meil isegi lõpuks hiirekõrvad väljas ja raagus põõsad on saanud endale selle kevadise sündmuse tähistamiseks õrnhelerohelise rüü. Kostitan aga teid millegi veidi luksuslikuma ja natuke erilisemaga - kammkarpide ja soba nuudlitega, mis on maitsestatud lõhnava ja kergelt tsitruselise maitsega sidrunheinaga!


Lemongrass scallops and soba 4


Täna hommikul, kui üksteisele kodus naistepäevasoove jagasime, küsis Mann, et mis see naistepäev endast õige kujutab, et mis sel päeval siis teistmoodi on. Ma mõtlesin natuke ja ütlesin, et naistepäev on nagu emadepäev, isadepäev ja lastekaitsepäev, selline päev, kus peetakse naisi (või vastavalt emasid, isasid ja lapsi) eriliselt meeles. Mõtlesin natuke veel ja ütlesin, et tegelikult peaks olema nii, et iga päev on igas peres naiste-, meeste-, laste-, emade- ja isadepäev, iga päev peaks kõiki meeles pidama, kõigile erilist tähelepanu pöörama ja kalliks pidama. Leidsime üheskoos suure rõõmuga, et meie peres ongi nii. Pöörame üksteisele tähelepanu ja teeme väikseid üllatusi aasta läbi, mitte ainult kalendris märgitud päevadel! Kõik päevad on erilised! Soovin teile kõigile sedasama!


soba noodles 1 lemongrass

Kammkarbid ja soba nuudlid sidrunheinaga
4-le

12 kammkarpi
1 sidrunheinavars või 4 spl kuivatatut + soovi korral 2 grillvarda asemikuks
1 tl jahvatatud kuivatatud sidrunheina või püreestatud värsket
240 g soba nuudleid
6 spl toiduõli
soola, pipart
laimimahla maitse järgi


Aja 0,5 l vett, millesse on lisatud tükkideks lõigatud sidrunheina vars, keema. Tõsta tulelt, kata kaanega ja lase 20 minutit tõmmata.
Sega kokku 4 spl õli ja jahvatatud või püreestatud sidrunhein. Sega saadud segusse kammkarbid nii, et kõik saaksid seguga kaetud. Kata kammkarbid toidukilega ja pane pooleks tunniks külmkappi marineeruma.
Eemalda sidrunheinaga maitsestunud veest sidrunheina tükid. Aja vesi uuesti keema ja keeda soba nuudleid ca 3 minutit (või nii kaua, kui nuudlite pakendil on näidatud). Kurna (jäta 3 spl vedelikku alles) ja sega nuudlite hulka ülejäänud 2 spl õli. Maitsesta nuudlid soola ja pipraga.
Kuumuta pann ja prae kammkarpe mõlemalt poolt 2 minutit. Kui soovid, võid kammkarbid enne poolitatud sidrunheinavarrele lükkida. Eemalda kammkarbid pannilt, aga lisa pannile 3 spl sidrunheinaga maitsestatid nuudlite keetmise vedelikku. Keeda, kuni vedelikku väheneb umbes poole võrra, maitsesta saadud kastet soola ja pipraga.
Tõsta kammkarbid ja soba nuudlid taldrikule. Vala kammkarpidele ja nuudlitele veidi kastet, tilguta peale pisut laimimahla ning serveeri!


Lemongrass scallops and soba 3 Lemongrass scallops and soba 5

esmaspäev, 5. märts 2012

Koreapärased bbq kanatiivad ja üks eriline konn

Terve talve ootasin ma pikisilmi märtsi esimest pühapäeva. Ja nüüd ongi see käes! Ootasin, sest alates märtsist kuni oktoobrini toimuvad iga kuu esimesel pühapäeval siinsamas lähedal Arloni nimelises Belgia linnas suured vanakraamiturud. Lausa nii suured, et pea kõik kesklinna tänavad on ääristatud vanakraamilettidega, alates täiesti mõttetust pudi-padist kuni tõelise antiigi ja kunstini välja. Minu lemmikud on letid, kus mõni vanake oma kõikvõimalikku kraami maha müüb, enamus lauast on kaetud uskumatu jamaga, aga vahel leidub selle kõige vahel ka mõni tõeline pärl. Ja neid pärleid me püüdmas käimegi. Sellised vanakesed soovivad oma kraami kindlasti maha müüa, mistõttu võivad hinnad eriti meeldivad olla. Ja sellised müüjad ise on ka enamasti palju toredamad, kui tõelised antiigi-ärimehed. Niimoodi oleme koju tassinud imeilusa supitirina, terve hulga nuge-kahvleid, ühe Hiina lõvikuju, vaase, kanne, muid nõusid ja isegi väikseid mööbliesemeid.


Arlon


Eriti toredad on need pühapäevad muidugi siis, kui ilm on soe ja päike paistab. Mida eilse ilma kohta küll kuidagi öelda ei saa - vihma sadas ja kõik oli hall. Aga minemata poleks ka mingi hinna eest jätnud. Esiteks on seda nii kaua oodatud ja teiseks oli meil seekord ka üks eriline ülesanne täita! Nimelt pidin ma endale sünnipäevakingi valima, sest just sellist kinki ma oma kallistelt vanematelt soovisin - midagi Arloni turult!


spring


Alati, kui neil turgudel ringi jalutan, köidavad mu tähelepanu siin-seal müügil olevad kauniste mustrite ja kirgaste värvidega kaetud Longwy vabriku nõud ning dekoratiivesemed. Aga hind on üsna krõbe ja seni pole raatsinud osta! Longwys tehakse imeilusaid nõusid juba aastast 1798 kuni tänapäevani. Ja täna sain mina endale kingiks ühe eriti ägeda Longwy konna! On ta nüüd see päris Longw või mitte, see ausaltöeldes ei olegi minu jaoks tähtis. Ilus on ja ise olen kingiga ütlemata rahul. See on ka põhjus, miks ma oma uut konna teie kõigiga siin blogiveergudel jagan! On ju ilus? Suur aitäh kinkijatele ka siitkaudu!


Longwy frog 1


Lisaks konnale tulid meiega Arlonist täna koju kotitäis muud kraami. Peab ütlema, et niimoodi on isegi vihmane ja hall pühapäev põnev ja värvikas


from Arlon 2


Aga muidu on meil täitsa sombune ja mul on ütlemata hea meel, et minu sünnipäeva väljasõit Colmarisse sai Henri soovitusel alles märtsi lõpuks planeeritud. Kujutan ette, et sellise uduvihma sees ei oleks Elsassiga tutvumine sugugi nii tore, kui õitsvas kevades. Ah jaa, ennustusvõistluse ma muidugi kaotasin - reedel ei olnud puudel hiirekõrvu!


korean bbq chicken wings 6


Reedel oli mul suurepärane võimalus valmistada ühes toredas seltskonnas huvilistele Tai toite! Ja nagu kirss koogi peal oli minusuguse toidusõbra jaoks majaperemees Roland, kes pakkus mekkimiseks omatehtud likööre erinevatest marjadest - kirsist, aprikoosist, mustikast, mirabellist jne. Ma olen siiamaani ausalt öeldes siiras vaimustuses ja kavatsen sel suvel selle triki järgi teha. Tulemus on ikka midagi täiesti teistsugust, kui enamus läilasid poelikööre. Lisaks saime ise panna korgid peale äsja pudelitesse villitud vaarikaõludele ja igaüks kaasa veel pudeli kodus tehtud kirsiõlut, mis peab veel mõned nädalad külmkapis seisma enne, kui maitsta saame! Suur aitäh võõrustajatele ja Tai köögi huvilistele. Muuhulgas valmistasime sel reedesel õhtul ka taipäraseid laimi-koriandri marinaadis kanatiibasid. Ja kuna me juba kanatiibade lainel oleme, siis pakun välja veel ühe, seekord koreapäraste grilitud kanatiibade retsepti. Valmistume grillihooajaks, eksju? Ma mõtlen, et neis kahes marinaadis tiibasid teen kindlasti sel suvel palju kordi.


korean bbq chicken wings 1
Koreapärased bbq kanatiivad
Vaja läheb:
0,5 kg kanatiibasid
5 küüslauguküünt
3 cm jupp värsket ingverit
3 spl sojakastet
3 spl sambal oelek´i (või Korea tšillipastat gojujangi)
2 spl toiduõli
1,5 spl riisiäädikat
1 spl seesamiõli
1 spl mett
korean bbq chicken wings 8


Purusta toiduõliga segatud küüslauk ja ingver köögikombainis või saumikseriga. Lisa sojakaste, sambal oelek, äädikas, seesamiõli ja mesi. Sega hästi läbi ja vala kanatiibadele. Kata kanatiivad toidukilega ja pane vähemalt 2 tunniks, aga parem terveks ööks, külmkappi maitsestuma.
Grilli hästi kuuma grilli all, kui üks pool on juba kuldpruun, keera tiibade teine külg grilli poole kuni kanatiivad on mõlemalt poolt ühtmoodi küpsed ja kuldsed.

neljapäev, 1. märts 2012

Laimi-koriandri marinaadis kanatiivad ja ongi 8 täis!

Eile oli mul üle pika aja jälle päris sünnipäev. Nimelt olen mina üks neist õnnelikest, kes on sündinud nii erilisel kuupäeval, nagu seda on 29. veebruar. Nii et sain äsja 8 täis! Kui enamikul on kahte sorti sünnipäevi - tavalised ja juubelid, siis minul ja kõigil, kes samal kuupäeval on sündinud, on lausa 4 varianti. Päris sünnipäevad, mis saabuvad iga 4 aasta järel, siis need aastad, kui sünnipäeva polegi (ehk siis enamus aastaid), juubelid ilma sünnipäevata (ehk siis, kui saab täis ümmargune arv aastaid, aga õiget kuupäeva kalendris pole) ja siis veel need harvad korrad, kui on nii sünnipäev kui juubel. Selle viimaseni on mul veel üksjagu aega, tundub, et järgmine on ees alles 8 aasta pärast, sest siis täitub ühtlasi 10 ja 40. Aga ärme selliste numbrite peale praegu mõtleme, eksju!

Viimane peaaegu juubel (ehk siis see, kui õiget kuupäeva kalendris polnud, aga ümmargune arv aastaid oli) oli mul Bangkokis. Üks ääretult meeldejääv pidu sai peetud - Eestist tulid sõbrad kohale, pidulik õhtusöök toimus Bangkoki kohal kõrge Lebua Toweri otsas asuvas Breeze restoranis ja afterparty kohaliku SangSomi kokteilidega Bangkoki tänavail! Selle juubeli meenutuseks lisan tänasele postitusele ühe taipäraste laimi- ja koriandrimarinaadis kanatiibade retsepti. Tais elatud kuude jooksul sõime tihtipeale sealseid grillitud kanatiibasid. Ühed saabusid meie maja ette hommikuti, mootorrattale ehitatud "minirestoranis", ja teisi sõime õhtupimeduse saabudes Hua Hini ööturu kõrval väikses grillrestoranis. Nii et igati asjakohane retsept, mis meenutustesse puutub!


Thai lime and coriander chicken wings 5

Luksemburgis elamise üks võlu on see, et siin olen ma kevadelaps! 29. veebruaril on siin umbes selline ilm nagu meil Eestis parimal volbripäeval. Eile oli näiteks 15 kraadi sooja, linnud laulsid oma ilusaid kevadlaule ja kevadlilled õitsesid. Kohe, kohe on käes ka minu lemmikute, magnooliapuude, puhkemise aeg. Meil on parajasti käimas peresisene ennustusvõistlus, et millal tekivad puudele hiirekõrvad! Hetkel tundub väga sedasi, et minu optimism mind seekord võidule ei vii, pigem vastupidi. Kui homme hommikul linna keskpargis puudel hiirekõrvasid ei ole, on Mann võidumees.

Pean ütlema, et üks igavesti ilus sünnipäev oli mul sel aastal ja seda ilu jätkub veel kauemakski, sest kingituseks lähme kuu lõpus Prantsusmaale, Colmari linna lähedale, Isenbourgi lossi mõneks päevaks puhkama. Loodan oma elamusi siin siis teiega hiljem ka jagada pisut!
Vaat selline see loss ongi:


Seniks aga, grillitud kanatiivad laimi- ja koriandrimarinaadis:
1 kg väikseid kanatiibasid
2-3 laimi mahl
2 spl suhkrut
10 spl toiduõli
1,5 spl koriandriseemneid
veidi tšillit
6 küüslauguküünt
100 g värsket koriandrit
6 spl kalakastet


Thai lime and coriander chicken wings 1


Tee marinaad. Selleks sega kokku laimimahl, purustatud koriandri seemned, tšilli, hakitud küüslauk, suhkur, pool hakitud värskest koriandrist ja kalakaste. Sega kanatiivad marinaadi sisse, kata ja pane külmkappi maitsestuma. Lase neil seista vähemalt 30 minutit, aga võib jätta ka terveks ööks marinaadi.
Küpseta kanatiibasid kuumal grillil mõlemalt poolt kuldseks, ca 30 minutit kokku. Serveerimisel puista üle ülejäänud hakitud värske koriandriga ja pigista soovi korral peale veel veidi laimimahla!