esmaspäev, 28. mai 2012

Grillid särisema ehk Tai moodi grillitud sealiha vardad

Nüüd võib vist küll öelda, et lõpuks on see kauaoodatud suvi kohal. Suvega seoses kerkib vähemalt minul kohe silmade ette mahlakas roheline muru ja sellel tossav suur grillatribuut! Ja mitte ainult minul – Henri unistab juba pikemat aega sellest, kuidas enamus pere toidukordi otse särisevalt grillilt tulevad. Grillimõtteid keerleb minu peas juba igasuguseid ja vaatamata sellele, et selle õige grilli juurde alles paari nädala pärast jõuame, on mõned neist mõtetest juba ka reaalsuseks saanud. Tänagi jagan teiega ühte mõnusat grillretsepti, mis minu jaoks on pärit paari aasta tagusest ajast, kui mõnda aega Tais pesitsesime ja pea iga päev omale midagi tänavate äärtesse üles seatud särisevatelt grillidelt õhtu(või miks mitte ka hommiku)söögiks valisime, nimelt grillitud sealiha vardad ehk moo ping.

Thai grilled pork skewers
 
Aga sellest natukese aja pärast, pärast seda, kui olen paar sõna kirjutanud ka ühest teisest asjast, mis mul seoses ühe ilusa suvega kohe pähe tuleb ja see on piknik. Õnneks koosneb terve meie pere suurtest pikniku austajatest, nii et idee piknikku korraldada võetakse alati vastu rõõmuovatsioonidega. Seekord aga ei olnud idee hoopiski mitte minu oma, vaid paar nädala eest emadepäevahommikul laulsid Henri ja Mann mu üles, kinkisid lilli ja minu lemmikkomme (nendeks on muide kirss šokolaadis) ning Mann andis kaardi ja ühe oma joonistatud pildi, millelt pidin ära aimama, milline on mulle mõeldud emadepäevakink. Pildil pidasime meie kolm ühte mõnusat piknikku ja see mõte meeldis mulle väga. Ilm mängis meile aga vingerpussi, nii et pidimelausa kaks nädalat ootama, peaaegu juba prantslaste emadepäevani , ehk 3. maini, ootama, et seda head plaani ellu viia. Üleeile oligi lõpuks kõik vajalik olemas – soe ja päikseline ilm ning koolist-töölt vaba päev samuti. Sissejuhatuseks käisime kõik koos kord aastas toimuval briti naiste korraldatud car boot sale´l, ehk siis sellisel laadal, kui inimesed oma ebavajalikud asjad maha müüvad. Oi kuidas mulle meeldivad sellised pudi-padi laadad, pealegi on briti naistel hea maitse ja nad on kokku ostnud enamasti väga kvaliteetseid asju, mida on ütlemata tore endale paari euroga soetada. Üks naljakas asi jäi ka silma, nimelt müüs pea iga pere muuhulgas ka raclette´i masinat. Tegelikult on tegu jube laheda asjaga, mille ülemisel korrusel saab küpsetada liha vms ja alumisele käivad iga sööja jaoks väiksed pannid, mille sees saab juustu küpsetada. Aga ma arvan, et asi on selles, et masin võtab jube palju ruumi ja sellepärast pannakse see kuhugi kapi otsa ja ei leia seetõttu kuigi tihti kasutust. No igatahes kui kellelgi on sellist vidinat vaja, siis tundub see briti naiste üritus selle ostmiseks parim koht olevat.
Picnic on the banks of Mosel 4
 
Peale laata läksimegi kauaoodatud piknikule. Kuna minul kui päevakangelasel lubati koht valida, siis avaldasin soovi minna piknikule Moseli jõe kaldale. Mulle lihtsalt kohutavalt meeldib see roheliste kallastega jõgi, kus ujuvad luiged, haned ja pardid ning mille kaldal istudes ja veidi pead keerates näed mööda mäenõlvasid kõrguvaid viinamarjaväljasid. Piknik oli korralikult ette valmistatud, kaasas suured vaibad, padjad, Mannile joonistamist-mängimist, meile juturaamat, mida ette lugeda ja muidugi terve hulk hõrgutisi ning vahuvein mustsõstralisandiga. Seal vaipadel lesides ja möödunud emadepäeva tähistades jõudiski vist mulle päriselt kohale, et aasta kõige kaifim aeg, suvi, on käes! Suur tänu mu kallistele Henrile ja Mannile nii imelise päeva eest!
Ilusat suve ka teile kõigile ja maitsvaid grillielamusi. Loodetavasti jagan neid selle suve jooksul nii mõnelgi korral kas siinsamas või Umami kodulehel ka teiega!

Picnic on the banks of Mosel DSC_0880 Mosel river Picnic on the banks of Mosel 3 Picnic on the banks of Mosel 5 The banks of Mosel

Sealiha varraste jaoks läheb vaja:
500 g sea kaelakarbonaadi
2 spl kalakastet
4 küüslaugu küünt
peotäis värsket koriandrit
1 spl sojakastet
1 spl austrikastet (võib ka välja jätta)
näpuotsaga soodat
2 spl (palmi)suhkrut
1 tl soola
0,5 tl valget pipart
väikseid bambusest grillvardaid
pintseldamiseks kookospiima

Tee nii:
Purusta saumikseriga või uhmris küüslauk, valge pipar ja koriander. Sega juurde kalakaste, sojakaste, austrikaste, sool ja suhkur. Lõika sealiha paksudeks viiludeks ja viilud omakorda umbes 3 cm laiusteks pikkadeks ribadeks. Sega liha ribad marinaadiga, kata kaane või toidukilega ja jäta paariks tunniks külmkappi marineeruma. Veel parem, kui jätad liha külma terveks ööks.
Umbes poos tundi enne grillimist pane bambusvardad vette likku, et nad grillimise ajal põlema ei läheks. Kui vardad on piisavalt ligunenud, aja iga varras pikku pidi ühe lihariba sisse. Grilli vardaid nii, et liha mõlemalt poolt kuldseks küpseks. Pintselda grillimise ajal liha mitu korda mõlemalt poolt kookospiimaga.
Serveeri soojalt mõne meelepärase kastmega – näiteks magusa tšillikastmega või teravamate maitsete austajatele soovitan hoopis sriracha kastet. Moo pingi juurde käib ka spetsiaalne kaste Nam Jim Moo Ping, aga sellest juba teine kord.

reede, 25. mai 2012

Väheke krabistamist Veneetsia moodi

Mul on see kalaprojekt kuidagi soiku jäänud, tuleb tunnistada. Kalaisu pole lihtsalt sugugi peale tulnud. Ju mul on mõtted juba seal kaugel kilude ja heeringate maal, kuhu juba paari nädala pärast suvitama tuleme. Aga ükskord vaatasid meile poeletilt vastu ilusad punased eelkeedetud ämblikkrabid (spiny spider crab, vist Euroopa ämblikkrabi) ja ühe ogalise selli tassisime endaga koju. Ma pean ütlema, et igasuguste krabiliste osas valdab mind endiselt aukartus, ei julge mina neid elusana koju tassida ja ise valmis keeta. Kuigi ma saan täiesti aru, et see hirm on asjatu, sest ma olen netist ära vaadanud terve hulga videosid, milles krabi keedetakse ja see ei tundu just eriline kunst olevat! No küll ma selle asja kunagi ära ka teen. Seekord tahtsin lihtsalt veenduda, kas värske krabi liha meeldib mulle rohkem, kui krabikonserv, mis mulle kohe üldse mitte ei maitse. Ja tõesti, värske krabi liha on midagi täiesti muud ja meeldis mulle hästi. Eriti maitses mulle see värske ja äraütlemata lihtne salat, mille kõrvale sobis hästi ahjuvärske soe sai ja külm valge vein. Salat on imelihtne alates sellest hetkest, kui krabiliha on krabi kõhust ja jalgadest kätte saadud, mis aga ei ole sugugi nii lihtne ülesanne. No küll oli ikka nokitsemist selle kallal ja ma olen täiesti kindel, et suur osa maitsvat liha jäigi kätte saamata. Vaat selles osas oleks küll kõik näpunäited tererulnud, kui üldse on olemas mingi lihtsam ja kiirem viis, kuidas krabist parimad palad välja meelitada.
Spider crab Venezian style
Krabisalat Veneetsia moodi

Aga suupisteks vajalikuks koguseks läheb vaja:
1 keedetud ämblikkrabi (lõika selja ülemine osa ära ja noki välja kogu liha, mis õnnestub, lisa liha jalgadest ja sõrgadest)
extra virgin oliiviõli
musta pipart, soola
punt värsket lehtpeterselli
sidrunimahla
serveerimiseks värsket saia ja valget veini

Tee nii:
Jalgadest liha kättesaamise teeb lihtsamaks pähklitangide olemasolu, millega saab tugeva kesta katki krõksata ja liha välja võtta. Pane kogu kokku kogutud liha kaussi. Kui mõni lihatükk on suurem, siis haki need tükid peenemaks. Lisa hulk hakitud peterselli, lisa üsna heldekäeliselt sidrunimahla, tasakaalusta oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Nii lihtne see ongi, serveeri saia ja valge veiniga!
Idee pärit siit!

Spiny spider crab (all muddy :)
pesemata isend

spiny spider crab (washed :)
ja vannis käinud isend


neljapäev, 17. mai 2012

Rabarbri clafoutis ehk Prantsuse ahjupannkook

Kolm on kohtu seadus, eksju? Nii et postitan siis jutti kohe kolmanda magustoidu rabarberi teemal! Millest me siin kevade hakul ikka muust räägime, kui umbrohust, rabarberist ja natuke sparglist ka sekka. Prantsuse ahjupannkooki ehk clafoutid olen ma siin varemgi teinud, viimati mirabellidega, ükskord varem vaarikatega ja virsikutega, siis jälle šokolaadi ja murelitega, täna jätkan rabarberiga. Tegelikult on see põldmarjadega Bretooni far ka üks clafoutis lähisugulane. Nii et üks tõeliselt populaarne külaline siin minu Võrratus maailmas. Asi on lihtsalt selles, et clafoutis valmistamine on lihtne ja tulemus ääretult maitsev. Nüüdseks oleme avastanud, et kõige rohkem meeldib meie perele see küpsetis siis, kui ta on peaaegu jahtunud. Sööme seda samamoodi nagu kodumaist saiavormi, külma piimaga. Kui clafoutis ahjust välja tuleb, siis on tegu millegi pudingilaadsega, kuid kui veidi kannatada (mis ei ole üldse lihtne, kui ahjuvormist selliseid magusaid aroome eritub), siis tahkub vorm ilusti ära ja seda saab hea tahtmise juures isegi lõigata. Kõige lihtsam lähenemine clafoutile on siiski suure lusikaga tõstmine.
rhubarb clafoutis

Vaja läheb:
ca 500 g rabarberit
5 spl suhkrut
1/2 tl kaneeli
180-200 g suhkrut
3 muna
1 tl vanilliekstrakti
200 ml piima
50 ml vahukoort
120 ml jahu
1 tl sidrunikoort
näpuotsaga soola

Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Sega ahjuvormis kokku tükeldatud rabarber, 5 spl suhkrut ja kaneel. Pane vorm 15-20 minutiks ahju ja tõsta siis jahtuma.
Klopi kokku muna ja 200 g suhkrut. Lisa vanill, piim, vahukoor, sidruni koor ja sool. Sega ühtlaseks. Sõelu taigna hulka jahu ja sega kuni tainas on ühtlane.
Kurna enamus rabarberite küpsemisel tekkinud vedelikust ära. Sellest pole midagi, kui osa vedelikku vormi jääb, tulebki mahlasem tulemus. Vala tainas rabarbritükkidele ja pane vorm 45-50 minutiks ahju.
Ahjust välja tõstes peaks vorm olema pealt ilus kuldne, keskelt veidi võdisev ja seest kreemjas. Kui Sulle tundub, et vorm on keskelt veel siiski liialt vedel, lase tal veel 10 minutit ahjus edasi küpseda. Söö soovi korral kohe või lase jahtuda ning proovi koos külma piimaga, nagu meile meeldib!
Ilusat rabarberiaega teile!

neljapäev, 10. mai 2012

Röstitud rabarberi syllabub

Kui juba ots lahti tehtud sai, siis ei saa seda rabarbrilainel seilamist ju mitte kuidagi lõpetada. Mul on raskekujuline rabarbrisõltuvus ja igal kevadel suudan ma nii palju rabarbriroogasid valmistada, et kui suve viimased üldse mitte nii mahlased varred saadaval on, siis ei tekitagi need enam minus mingeid tundeid. Mis ei tähenda, et mul igal talvel kahju poleks, et ma suvel nii usin polnud ja oma sügavkülma rabarberitükkidega ei täitnud! Mulle lihtsalt meeldib hetke nautida ja sel hetkel, kui turuletid suviselt lookas on, ei ole mul kombeks talvele mõelda. Üldse mitte üleliia täiskasvanulik käitumine, ma tean küll! Aga praegune hetk on tõeliselt ilus - akna all lõhnab suur lilla sirel ja vaasi sisse saab sealtsamast põõsa alt korjata meelespäid ja viimaseid maikellukesi! Kes siis ikka raatsiks sellise ilu juures talvele mõelda! Ainult ilm võiks soojem olla, kuigi tegelikult oleks patt nuriseda. Nii et ma ei nurise.
Rhubarb and cardamom syllabub 1
Syllabubi olen siin blogiveergudel ennegi "valmistanud" ja tookord talviselt mangodega. Võõrapärase nime taga peitub tegelikult üks täiesti lihtsalt valmiv magustoit. Valmistusviisi sai seekord pisut ka muudetud, aga põhiidee jäi samaks. Tegelikult tuleb väga maitsev syllabub ka, kui vahukoore asemel kasutada näiteks Kreeka jogurtit või nende kahe segu! Katsetamise asi. Aga mulle meeldisid väga need apelsinimahlas kardemoniga röstitud rabarberid, nii et jagan siis oma syllabubi kevadist edasiarendust ka teiega. 
Rhubarb and cardamom syllabub 3
Vaja läheb:
ca 500 g rabarberit
200 g suhkrut (PS! mina kasutasin eriti hapusid rabarbereid, suhkru kogust võib vastavalt maitsele ja vajadusele muuta)
1 apelsini mahl ja koor
4-6 kardemonikuprast välja võetud seemned
300 ml vahukoort
1 sidruni mahl ja koor
2 spl Grand Marnier´i, aga võib nt Vana Tallinnaga asendada
100 g suhkrut
soovi korral mõned peotäied purustatud beseesid 
Lilacs 2
Tee nii:
Pese rabarberid ja lõika tükkideks. Ilusa roosa tulemuse saamiseks jäta rabarbrivarred koorimata. Pane rabarberitükid ahjuvormi, puista üle 200 g suhkru, apelsinikoore ja -mahla ning kardemoniseemnetega. Sega läbi ja küpseta 190 kraadises ahjus 10-15 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda. Tõsta rabarberitükid ahjuvormist välja ja vala küpsetamisel tekkinud mahl potti. Keeda vedelik madalal kuumusel siirupiks. Lisa alkohol ning sidruni koor ja mahl. Lase jahtuda. Vahusta vahukoor 100 g suhkruga, nirista juurde alkoholiga segatud siirup (kui tundub, et vedelikku on liiga palju ja vahukoor liiga vedelaks läheb, ära kogu vedelikku lisa) ja vahusta veel korra kergelt läbi. Sega vahu sisse soovi korral purustatud beseed. Jaga röstitud rabarbrid portsjonvormide vahel ära (saad umbes 6-8 tk, olenevalt vormide suurusest) ja täida ülejäänud vorm vahukooreseguga. Tõsta umbes tunniks külmkappi ja serveeri!

esmaspäev, 7. mai 2012

Valge šokolaadi mousse röstitud rabarberitega

Ja siit ta tulebki, see järjekordse rabarberihooaja avapauk! Esimeseks linnukeseks valisin valge šokolaadi mousse´i, sellise õige rammusa, aluseks Julia Childi retsept, milles kasutatakse muuhulgas ka ohtralt võid. Kellele Julia Childi nimi veel tuttav ei ole, siis mina soovitaksin vaadata mõnusat filmi "Julie ja Julia", kust saab rohkem teada! Valge šokolaadi magusus ja rabarberi hapukus sobivad ideaalselt kokku, nagu yin ja yang ühes läbipaistvas klaasikeses! Ja välja näeb ka igati kevadine minu meelest - kreemikasvalge mousse, roosakad rabarberid ja peale veel hakitud erkrohelisi pistaatsiaid! Tõeline kevad!

 white cocolate mousse with roasted rhubarb 5
Vaja läheb:
ca 500 g rabarberit (pestud ja tükeldatud)
100 g suhkrut

50 g võid
3 muna
100 g valget šokolaadi
3+1 spl suhkrut
1 spl heledat rummi
1 spl vett
serveerimiseks pistaatsiapähkleid

Tee nii:
Sega ahjuvormis rabarberitükid suhkruga. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit, seejärel eemalda foolium ja küpseta veel 5 minutit. Tõsta rabarber ahjust välja ja lase jahtuda.
Sega potis kokku tükeldatud valge šokolaad ja või. Kuumuta veevannil, kuni mõlemad on sulanud, sega ühtlaseks. Tõsta pott veevannilt kõrvale.
Sega teises potis kokku munakollased, 3 spl suhkrut ja rumm. Tõsta pott veevannile ja kuumuta pidevalt vispeldades, kuni saavutad vedelama majoneesi kontsistentsi. Tõsta pott veevannilt jääkülma veega täidetud kaussi. Vispelda, kuni segu pakseneb. Sega ettevaatlikult sisse šokolaadi-või segu.
Vahusta munavalged sutsu soolaga pehmeks vahuks. Lisa 1 spl suhkrut ja mikserda hästi tugevaks vahuks. Sega aeglaselt spaatliga alt üles tõstes munavalgevaht kolmes osas šokolaadisegu sisse.
Jaota šokolaadimousse väikestesse klaasidesse ja tõsta peale röstitud rabarberid. Või lao mousse ja rabarberid kahes kihis vaheldumisi klaasidesse. Tõsta mõneks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist puista üle pistaatsipähkli puruga!

 white cocolate mousse with roasted rhubarb

kolmapäev, 2. mai 2012

Enne rabarbriuputust üks Tai laab

Ma olen viimasel ajal kilode viisi rabarbereid erinevateks magusroogadeks küpsetanud. Kunagi, varsti-varsti, kavatsen ma teile kõigest sellest ka kirjutada. Või no võibolla mitte päris kõigest, sest rabarbriga valge šokolaadi mousse´i, rabarbri tarte tatini, rabarbri syllabubi ja rabarbri clafoutis kõrval keetsin ka veidi rabarbri moosi ja valmistasin ühe juba eelmisel aastal lemmikuks saanud kreemise koogi. Aga seda kõike peab veidi veel ootama, sest ma lubasin oma eelmises postituses, et seekord panen siia üles Tai hakklihasalati ehk laabi, mida ma Lusika saates külas käies valmistasin!

Thai laab

Laab on soe ja vürtsine Tai salat, mida tehakse alati hakklihast, olgu see siis kana, veise või sea hakkliha. Minu meelest täiesti geniaalne viis teha tavalisest hakklihast midagi täiesti erilist.

Vaja läheb:
500 g sea hakkliha
3 küüslaugu küünt
1 suurem šalottsibul
Maitse järgi värsket tšillit
1-2 laimi mahl + lisa serveerimiseks
3-4 spl kalakastet
1-2 tl (palmi) suhkrut
2 tl (Sriracha) tšillikastet + lisa serveerimiseks
Peotäis värsket koriandrit
Peotäis värkset münti
Peotäis värsket rohelist sibulat
Maitse järgi musta pipart
Peotäis tärkliserohket riisi (kleepuvat, sushi või risotto riisi – seda saaks röstida ja pärast uhmerdada), selle puudumisel peotäis maapähkleid
Salatilehti serveerimiseks
DSC_0183
 
Tee nii:
Haki küüslauk, tšilli ja šalottsibulad peenikeseks. Sega kokku hakkliha, küüslauk, šalottsibul ja tšilli. Rösti kuumal kuival pannil riisiterad kuldseks ning uhmerda need peeneks teraliseks jahuks. Kui kasutad maapähkleid, siis haki need peenemaks. Sega väikses kausis kokku kalakaste, laimimahl, sriracha kaste ja suhkur. Maitse, kas soolane, hapu, magus ja vürtsine on tasakaalus. Kui vaja, siis maitsesta üle. Prae kuumal kuival panil hakkliha ilusti pruuniks. Tõsta hakkliha pannilt ja sega juurde kaste. Lase mõned minutid jahtuda ja sega salatisse kõik värsked hakitud maitsetaimed. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Puista üle röstitud riisijahu või maapähklitega. Serveeri salatilehtedel laimisektorite ja Sriracha kastmega.

 DSC_0177