reede, 30. november 2012

Tursk pidurüüs, mandariini ja Tai ürtidega

Minu meelest oli see üks Saveuri piduroogade kogumik, kus see ilusas erkkollases mandariinikastmes ilutsev tursk, õhukesed kumkvaadiviilud aktsenti lisamas, mulle silma jäi. Üldse on vist nii, et kui ma näen kuskil retsepti, milles valge kalaga midagi põnevat on tehtud, siis lisan selle otsemaid oma "to do" listi! See list on muide väga pikk, sest näiteks seesama retsept ootas oma etteastet terve aasta. Tegu oli nimelt eelmisteks jõuludeks välja antud piduroogade kogumikuga :). Nüüdseks on mul siinsamas laual juba 2012. aasta jõuludele pühendatud Saveuri piduroogade kogumik, ilusti kollased post-it´id vahel neil lehtedel, kus midagi põnevat leidub. Näiteks kammkarpidest raviolid, mis on tapenade´ga täidetud, kalmaaritindiga pliinid suitsulõhega või pistaatsia panna cottad ju lausa kutsuvad katsetama. Aga jumal teab, millal ma nendeni jõuan, võibolla järgmisteks jõuludeks. Sel aastal on meie detsembrikuu nii busy, et enamus põnevaid retsepte peavad järjekorras rahulikult oma aega ootama.


Aga mandariin võrdub minu jaoks jõuludega! Ja just sel põhjusel ootasingi ma selle ilusa tursaretseptiga nii kaua. Nii et siit ta siis lõpuks tuleb - tursk Tai ürtidega mandariini ja kookospiima kastmes!

DSC_4871

Vaja läheb (4-le):
*4 tükki turska, nahaga või ilma (igaüks ca 180 g)
*400 ml mandariini mahla
*50 ml laimi mahla
*150 ml kookospiima
*3 spl värsket või kuivatatud sidrunheina
*2 spl purustatud galangalit
*2 küüslaugu küünt
*1 väike tšilli
*1/2 tl kurkumat
*1 tl maisitärklist
*1 spl õli
*2 kumkvaati
*mõned Tai basiiliku lehed

Tee nii:
Koori ja haki küüslauk. Kui kasutad värsket galangalit ja sidrunheina, siis koori ja haki ka need. Sega kokku tsitruste mahlad, sidrunhein, küüslauk, laimilehed, galangal ja tšilli. Keeda madalal kuumusel, kuni kogus on ca 1/3 võrra vähenenud. Eemalda potist tšilli. Lisa kurkum ja kookospiim. Keeda veel umbes 10 minutit. Kurna kaste läbi peene sõela, maitsesta soolaga ja pane tagasi tulele. Sega tärklis vähese veega lisa kastmele. Sega ja kuumuta, kuni kaste pakseneb, tõsta pott tulelt.
Määri kalatükid soola ja pipraga mõlemalt poolt. Kuumuta õli pannil ja prae kala mõlemalt poolt kuldseks. Ole kala pööramisel ettevaatlik, küps tursk laguneb kergelt. Tõsta taldrikule kaste, selle keskele kalatükk, säti kala peale õhukesed kumkvaadiviilud ja mõned värsked Tai basiiliku lehed.
Kõrvale serveeri jasmiini- või basmatiriisi.
Ilusat advendiaega!

DSC_4869

teisipäev, 20. november 2012

Lavendli brüleekreem

Kui aasta on omadega niikaugele veerenud, et õuest enam lilleõisi ei leia ja akendelt veel jäälilli ka mitte, siis tuleb elu ise lillelisemaks muuta. On ju nii? Abiks on siin kindlasti armsad abikaasad, kes aegajalt niisama üllatamiseks laua peale sületäie lille toovad (aitäh Sulle, kallis H :)), või orhideed, mis nii väsimatult olenemata aastaajast kuude viisi õitsevad. Aga lilleliseks saab ka oma toidulaua muuta ja seda mitte ainult visuaalses mõttes.

lavendli brüleekreem

Lavendli brüleekreem kummitas mind juba sellest ajast, kui Champagnes käies seda õhtusöögi lõpetuseks proovisin. Just täpselt selline paras õrn ja delikaatne lavendli maitse, mida aimad, aga mis ei tekita tunnet, justkui oleks desserdi sisse seepi segatud. Ja kuna meil Umamis on müügil eriti aromaatsed Prantsuse lavendlid, mis on lisaks veel täiesti BIO ja see tuleb ju ainult kasuks, kui on plaanis lilled ära süüa, siis läkski brüleekreemi keetmiseks. Pakun siin välja ühe retsepti, aga pean tegelikult ütlema, et igaüks võib kasutada oma lemmikut brüleekreemi retsepti, lihtsalt lavendliga maitsestamise osa tuleb siis võtta siit.

Vaja läheb (4-le):
* 400 ml vahukoort
* 5 munakollast
* 100 g tuhksuhkrut
* 4 spl suhkrut brüleekihi jaoks

brüleekreem lavendliga 
Tee nii:
Kuumuta ahi 160 kraadini.
Aja potis vahukoor keema, keera tuli maha. Sega lavendel vahukoore sisse. Lase ca 8 minutit maitsestuda. Maitse vahepeal, kui tunned, et Sinu jaoks on koorel juba piisavalt lavendli maitset, siis kurna lavendliõied koorest välja.
Vahusta munakollased tuhksuhkruga heledaks vahuks. Lisa pidevalt vispliga segades peene joana soe vahukoor ja sega ühtlaseks. Jaota brüleekreemi segu portsjonvormide vahel ära. Kata iga vorm fooliumiga ja tõsta suurde kõrgete äärtega ahjuvormi. Vala ahjuvormi kuuma vett nii palju, et vesi ulatuks portsjonvormidel üle poole kõrguse. Pista ahjuvorm koos portsjonvormidega ahju ja lase seal tunnikese küpseta. Kui tund on möödas, kontrolli, kui tundub, et brüleekreem on veel liiga vedel, jäta veel mõneks ajaks ahju. Tõsta vormid ahjust välja, lase jahtuda ja tõsta siis veel 4 tunniks kuni üleöö külmkappi.
Enne serveerimist puista igale vormile ühtlane õhuke kiht suhkrut. Pruunista suhkrukiht kergelt gaasipõletiga või hästi kuumaks aetud ülagrilli all.

neljapäev, 15. november 2012

Ingverikreemi ja aed-mustköömnetega kõrvitsasupp

Sügisest on saanud peaaegu talv ja minu blogis pole ühtki kõrvitsaretsepti. Selle vea parandame aga nüüd ja kohe, sest meie köögis valmis nädalavahetusel üks ilus sügisoranž kõrvitsasupp, ingverise kreemi ja säravmustade aed-mustköömnetega. Viimaseid tunnevad mõned teist võibolla nigella seemnete, kalonji, klowunji või sibulaseemnete nime all. Nii et heal lapsel mitu nime, nagu ikka. Aga meie keeli on tegelikult tegu aed-mustköömnetega. Supp on lihtne ja jutt on ka seetõttu lühike. Ega muude askelduste kõrvalt viimasel ajal suurt aega jäägi, et pikemaid jutukesi vesta. Aga kuna tegu on siiki toidublogiga, siis retseptide jagamise jaoks peab ikka aega näpistama :). Mulle hirmsasti meeldib, et jõulud ligi hiilivad. Tihtipeale ärkan hommikul mõttega, et issake kui lahe, varsti ongi julud käes. Tulevad vist ilusad jõulud!

DSC_4841

Vaja läheb:
* 1 kg kõrvitsat (ideaalis muskaatkõrvitsat)
* 500 ml piima
* pisut muskaatpähklit
* näpuotsaga jahvatatud vürtsköömet
* 1 köögiviljapuljongi kuubik
* 150 ml hapukoort
* 2 cm värske ingveri jupp, riivitud
* sool, pipar
* serveerimiseks aed-mustköömneid

DSC_4822

Tee nii:
Puhasta kõrvits seemnetest ja eemalda koor. Lõika kõrvits tükkideks. Pane potti kõrvitsa tükid, piim, puljongikuubik, muskaatpähkel ja vürtsköömned. Keeda 20 minutit, aegajalt segades.
Sega teises potis hapukoor ja riivitud ingver, keeda madalal kuumusel pidevalt segades mõned minutid.
Purusta kõrvitsasegu saumikseriga kuni saad siidise püreesupi. Kui tundub, et supp on liiga paks, lisa piima ja aja supp uuesti keema. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Serveeri suppi ingverikreemiga, puista üle aed-mustköömnega.

reede, 9. november 2012

Troopiline krõbe hommikumüsli

Ja ongi peaaegu nädalavahetus jälle käes! Nädalavahetuse pikkades vabades hommikutes on minu meelest iseenesest juba midagi päikselist, isegi kui õuest vaatab vastu ilm, mis on kõike muud kui päikseline. Kas pole? Ja seda päikest saab alati ise juurde lisada rõõmsa meeleolu või ühe värvirohke, pika ja rikkaliku hommikusöögiga. Pakun täna teile välja ühe hommikusöögi variandi, mis on lisaks veel tervislik ja maitseb justkui kuum lõunamaine troopika - extra virgin kookosõliga krõbe müsli!

DSC_4222

Kookosõli iseenesest on juba kohutavalt tervislik - antibakteriaalsed omadused, tugevdab immuunsüsteemi, sisaldab palju E-vitamiini, aitab kaasa seedimisele ja vitamiinide imendumisele, ergutab kilpnäärme tööd, niisutab kuiva nahka, ravib päiksepõletust, ennetab kortse, võitleb vananemise vastu jne. Aga kvaliteetne extra virgin kookosõli on veel oh-kui-palju muud, kui kõik need kasulikud omadused. Sellel on sügav magus kookose aroom ja maitse, mis on juskui loodud dessertidesse! Nii et kui võimalik, siis soovitan müsli valmistamisel kasutada kindlasti just extra virgin kookosõli!

Vaja läheb:
* ca 400g kaerahelbeid
* 5 spl mett
* peoga erinevaid seemneid
* 2 peotäit hakitud Kreeka pähkleid
* 1 peotäis poolitatud mandleid
* soovi korral 1 spl pruuni suhkrut
* soovi korral rosinaid või kuivatatud puuvilju

DSC_4211

Tee nii:
Pane suurde kaussi kaerahelbed, kookosõli (toatemperatuuril, siis on see vedel), mesi, seemned, pähklid ja mandlid, lisa pruun suhkur, kui oled magusama müsli sõber. Sega kõik korralikult läbi. Kuumuta ahi 150 kraadini ja kata ahjupann küpsetuspaberiga. Laota kaerahelbesegu pannile ühtlase kihina ja rösti seda ahjus ca 20 minutit, segades vahepeal 1-2 korda, kuni müsli on ilus kuldpruun ja krõbe. Kui soovid, sega juurde rosinad ja kuivatatud puuviljad.
Meile maitses hästi Kreeka jogurti, mango ja vaarikatega!
Hoia õhukindlas purgis kuni kõik saab otsa. :)

Päikselist nädalavahetust teile!

neljapäev, 8. november 2012

Palju õnne, Umami.ee!

Juba ongi sellest terve aasta möödas, kui avasime eksootilistele maitsetele pühendatud veebipoe Umami.ee!

Terve aasta toimetamist, nuputamist, tööd, rõõmu, toredaid inimesi, rõõmustavat tagasisidet ja põnevaid väljakutseid. Vahepeal liitus eksootilistele maitsetele terve hulk gurmeetooteid ja järgemööda oleme püüdnud täiendada ka valikut küpsetamise/desserdi sõpradele! Plaane ja mõtteid on veel oi kui palju, nii et põnev teekond alles algab!

Et Umami 1-aasta sünnipäeva väärikalt tähistada, pakume huvilistele erinevaid sünnipäevaüllatusi:
* viime kõik üle 30 eurosed tellimused TASUTA postiautomaati;
* pakume tervet hulka erinevaid tooteid nii eksootiliste maitsete kui gurmeetoodete seast sünnipäevahindadega;
* Umami Facebooki lehel on meil käimas auhinnamäng, kus kolme nädala jooksul loosime välja komplektid sushi meisterdamiseks, tom yumi keetmiseks ja dessertide valmistamiseks;
* lisaks saadame kõigile soovijatele TASUTA oma vastvalminud e-kokaraamatu "Imelihtne Aasia köök. 10 maitsvat ja lihtsat retsepti", kui soovid endalegi ühte, vaata siia!

Imelihtne-Aasia-k66k

pühapäev, 4. november 2012

Siis kui meie Mann Halloweeni pidas

Üldiselt ei arva ma sellest Halloweenist suurt midagi. Aga siinses koolis on selle pidamine iga-aastane asi ja seetõttu hakkan selle sügisese karnevaliga juba ära harjuma. Kleit ja müts olid meil sel korral juba varem olemas, kleit tuli vaid Manni jaoks veidi kitsamaks õmmelda. Et vähe põnevam ja hirmsam oleks, sai üle kleidi siis-sinna õmmeldud suuri musti ämblikke. Samasuguseid kleepisime paar tükki ka mütsile. Kätte võttis Mann oma "kodulooma", luukere, kellele ta oli nimeks pannud Skely (ingl k sõnast skeleton).
DSC_4731

Kooli Halloween sai niimoodi ära peetud, aga Manni isu polnud veel sugugi mitte ammendunud ja nii kutsus ta külla paar sõbrannat, et ka kodus üks Halloweeni pidu maha pidada. Mina pidin vastutama menüü eest (mille teostamisel Mann väga vapralt kaasa lõik), meelelahutuse osaga minu pead ei vaevatud - Mann ütles, et mängud mõtlevad nad ise välja. Ja selline see meie Halloween siis välja tuli, menüüs oli:

* "soolikad verega" ehk seepiatindiga mustaks värvitud spagetid tomatiketšupiga
* "väiksed tondid" ehk lihtsad beseed tumeda šokolaadi silmadega
* "ämbliku küpsised" ehk lihtsad liivataignaküpsised musta seesamiseemne pastaga mustaks värvitud martsipanist lõigatud ämblikkudega ja
* "piraadilaevad" ehk apelsinisektorid, millest igaühel lehvis hambaorgi otsa kleebitud lipp pealuu ja nahkhiirega.

DSC_4732
Laud sai täitsa päevakohane ja lapsed lõbutsesid päev otsa. Väike pildimeenutus tuleviku tarbeks ka siia blogisse. 
DSC_4755
DSC_4773
DSC_4745
DSC_4777
DSC_4746
DSC_4790
DSC_4783
DSC_4752
DSC_4779