Glasuuritud part kolme pipraga

Luksemburgi ajast jäi Henrile külge armastus hästivalmistatud pardi vastu. Eks Prantsusmaa külje all süüakse parti oluliselt rohkem kui siinkandis ja seetõttu osatakse seda enamasti ka hästi valmistada. Isegi meie Komisjoni söökla grillis oldi selle peale täielikud meistrid. Nii et kui part oli menüüs, siis kutsusin Henri alati lõunale :). Millest me algul hästi aru ei saanud, oli see, et miks vahel on menüüs "filet de canard" ja teinekord jälle "magret de canard". Välja nägi lõpptulemus enamvähem samasugune, aga viimane maitses paremini. Lõpuks tegime selle asja endale selgeks - esimesel puhul on tegemist tavalise kodupardi rinnafileega, teisel juhul aga spetsiaalse aretatud nuumpardi ehk mulard´i rinnafileega. See viimane on just see part, millest valmistatakse kõiksugu Prantsuse köögi hõrgutisi nagu foie gras, rillette, confit jne. Nii et muidugi maitseb see eriti hästi. Aga ega tavalise pardi filee ka palju alla jää. Ja õnneks saab pardifileed tänapäeval isegi Tartu-suguse väikelinna kaubandusest hea tahte korral kätte.

DSC_6981

Idee pardifileed agaavisiirupis glasuurida ja mitme erineva pipraga marineerida tuli Saveuri aastavahetuse numbrist, kus oli retsept vahtrasiirupiga glasuuritud ja mitmes pipras marineeritud faasanist. Kuna mul on käepärast mitmed huvitavad piprad nagu Aafrika paradiisiterad, Indoneesia pikk pipar ja Kameruni valge Penja pipar, siis saigi piprasegu neist kokku segatud.

Pardifilee küpsetamine ei ole tegelikult eriline kunst, ainus asi, mida silmas tuleb pidada, on see, et part PEAB  jääma seest roosaks. Ahjaa, head parti saab Tartus ka restoranist. Me käisime nimelt pühapäeval Volga7 söömas ja jäime väga rahule nii 5-vürtsi pardiga kui seesami faasaniga. Nii et soovitan soojalt!

Glasuuritud pardifilee kolme pipraga

Vaja läheb:
*2 pardifileed
*2 spl sojakastet
*0,5 tl pikka pipart
*0,5 tl paradiisiteri
*serveerimiseks mango tšatnit (või muud magusapoolset tšatnit) või ploomikastet

DSC_6970

Tee nii:
Purusta uhmris piprad. Sega kokku agaavisiirup, sojakaste ja riisiäägikas, lisa piprasegu. Lõika terava noaga pardifilee naha sisse madalad sisselõiked, aga ära lihani välja lõika. Marineeri pardifileesid pipramarinaadis vähemalt 1h.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Vala marinaad potti ja keeda madalal kuumusel pidevalt segades paksuks kleepuvaks glasuuriks.
Kuumuta pliidil õhukese õlikihiga määritud pann. Patsusta pardifileed köögipaberiga kuivaks ja pane nahapool allpool kuumale pannile ca 3 minutiks pruunistuma. Piilu aegajalt, et nahk ära ei kõrbeks. Kui see liiga kiiresti kipub juhtuma, keera veidi kuumust maha. Kui nahk on ilusti kuldpruun, keera filee lihapool alla, kata pann kaanega ja prae veel ca 3 minutit. Nüüd tõsta fileed eelkuumutatud ahju ja küpseta ca 5 minutit. Tõsta liha ahjust välja ja pintselda keedetud glasuuriga üle. Lase paar minutit seista ja lõika liha viiludeks. Part peaks seest olema kindlasti roosa, niimoodi on see suussulav! Serveeri salati ja tšatniga.

***********************************************************************************
Miks mind aga siin nii harva viimasel ajal kirjutamas näeb, sellel on mitu põhjust. Üks on muidugi meie väike Emily, kes nüüd minu päevi sisustab väga armsalt! Teine on see, et Umami blogi kirjutamine võtab samuti oma aja. Annan siin ka kiirülevaate, millest ma Umami blogis viimasel ajal juttu teinud olen.

*Sööme sushit

ehk pikem lugu sushiriisi keetmisest, sushi valmistamisest ja sushi söömisest!
sushi_tegu

*Jaapani 7 maitsest - Shichimi togarashi ja ahjuribid

teeme ise Jaapani kuulsat 7-vürtsisegu ja maitsestame sellega ahjuribisid
Web

*Soojad ilmad ja külmad nuudlid

saab lugeda Jaapanlaste kombest süüa sooja ilmaga külmi nuudleid ja pakun välja ka 2 jaapanipärast retsepti soba ja somen nuudlitega
somen_seesamiga

*Teeme ise musta pastat

Teeme samm-sammult ise seepiatindiga pastat ning valmistame sellest ühe kiire lõhega pastaroa
18_seepiatindipasta_lohe_ja_kirsstomatitega(1)

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Hästi valmistatud part on ka meie pere lemmik! Ja selles osas on sul tuline õigus, et part lihtsalt PEAB seest roosaks jääma. Muidu saab sellest üks kuiv käkk, mis maitseb pigem nagu halvasti tehtud maksaviil.
Seda kolme pipra parti proovin kindlasti siis, kui juba Eestis oleme. Eriti meeldib mulle, et saan kõik vajamineva vürtsikraami otse Umamist kohale tellida :) Mõnus!!!

Hästi palju tervitusi,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, kas Inglismaal on kõik üks pardi rinnafilee või tehakse ka kuidagi vahet sordil? Mina isiklikult nii suur pardisõber ei ole, just sellepärast, te see meenutab pisut maksa, nagu Sa isegi mainisid. Aga Umami ootab teid juba, kuigi mitte nii palju kui umamipere :)! Peagi näemeee!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco