Tervislikud ürdid ja vürtsid. Teejuht põnevate maitsete maailma

Kallid sõbrad, meil on hiiglasuur heameel teada anda, et Umami (ehk siis mina kirjutaja ja Henri fotograafina) raamat "Tervislikud ürdid ja vürtsid. Teejuht põnevate maitsete maailma" (kirjastuselt Varrak) on ilmunud. Selles postituses saad võimaluse piiluda selle värvidest ja maitsetest tulvil 240 leheküljelise raamatu sisse ning saada väikse ülevaate sellest, mida põnevat seal peidus on!

tervislikud ürdid ja vürtsid 

Esialgu tundus sel aastal raamatu kirjutamise mõte pisut pöörase ettevõtmisena. Meile saabus ju Emily, lisaks kolisime Eestisse, Umami tahtis meie aega ja energiat jne. Aga nagu elus ikka, kes palju ette võtab, see palju jõuab ka. Siinkohal pean ma ütlema, et mina pidin küll mitmeid kordi pea kaotama mõeldes, kui palju veel teha on, aga Henri tõi mu maa peale tagasi, ütles, et hakkame aga otsast pihta ja küll kõik tehtud saab. Nagu tavaliselt, oli tal õigus. Aga miks me selle projekti ette võtsime siis...

Vürtside-ürtide maailm on ääretult põnev ja selles leidub alati midagi uut avastamiseks. Nagu te võibolla olete aru juba saanud, olen mina ise sellest kõigest täiesti vaimustuses. Ja seda ägedam oli võimalus panna maailma põnevad vürtsid-ürdid, nende kasulikud omadused, nendega seotud põnevad lood ja kasutamise nipid ühe ilusa raamatu kaante vahele koos ohtrate kirevate piltidega. Täpsemalt kirjeldamiseks väike väljavõte raamatu sissejuhatusest:

 "See raamat on sündinud armastusest toidu ja põnevate maitsete vastu. Mõeldud kõigile, kellele toit ei ole pelgalt kõhutäide, vaid võimalus kogeda midagi uut, saada elamusi ja teha head nii kehale kui vaimule. Siit leiad vürtse, ürte ja maitseid kogu maailmast, retsepte nende kasutamiseks toiduvalmistamisel ning ideid nende kasutamiseks muul otstarbel; saad teada vürtside-ürtide headest omadustest ja põnevatest lugudest, mis läbi ajaloo nende ümber on keerelnud. Valisin välja need maitsed, mis on kas minu lemmikud, eriti põnevad või hoopis erakordselt kasulikud. Ma ei hakanud süvenema meile väga tuntud maitseainetesse nagu küüslauk, till, petersell, köömned, loorber või sinepiseemned. Usun, et nende pruukimise kohta on igal eestlasel endal hulk häid ideid või kui veel ei ole, siis tasub neid kindlasti küsida oma emade-vanaemade käest."

Hiigelsuur aitäh Henrile, kelle fotod raamatule värvi lisavad, Varraku kollektiivile supermeeldiva koostöö eest ja muidugi Päivi Paltsile, kelle kujundus on minu meelest veel 100 korda ägedam, kui ma iial uneski oodata oleksin osanud. Iga peatükk lõpeb retseptiideega, mis pakub ühe võimaluse kõne all oleva ürdi-vürtsi kasutamiseks toiduvalmistamisel. Et te paremini aru saaks, kuidas raamatus asjad korraldatud on, lisan siia lambaläätse peatüki kõige täie ja ühe Jeemenist pärit dipikastme retseptiga!

 lambalääts

lambalääts

lambaläätse dipp hilbeh

Loodan väga, et naudite seda raamatut niisama palju, kui meie nautisime selle raamatu valmistamist! Kui soovid veel veidi raamatusse piiluda, siis siin Varraku kodulehel on see täiesti võimalik! :)

Umami blogis loosime kolmele lugejale trükisooja raamatu ka kingituseks välja. Kuidas osaleda, näed sealse postituse lõpust.

Vürtsikad jõulukuud teile, 
Juta

Kommentaarid

Väga huvitav lugemine :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga