Brüleekook granadilli ja laimiga

Ma ei tea, kui mitu korda ma olen siin juba korranud, kuidas ma jumaldan granadilli (passion fruit). Kasutan alati võimalust teda kasutada, kui mõnda põnevat retsepti näen või mõni hea idee endal tuleb. Kohe, kui ma kuulsin, et meie uutel sõpradel siin Hua Hinis on olemas täiesti korralik ahi, turgatas mulle pähe üks granadilliga bruleekook, mida .Delicious kodulehel kunagi nägin. Otsisin ta üles ja võtsin eeskujuks. Leeklampi meil siin muidugi ei ole ja see läks ka paarile koogile, mis tegin, kalliks maksma. Maitse mõttes ajab ahju grillelement asja ära, aga esteetilises mõttes päris siiski mitte. Aga sööjad kiitsid. Lisainfoks veel niipalju, et see ei ole päris sama, mis taignakaussi tehtud creme brulee. Aga väga hea siiski. Vaja läheb:
200 gr jahu
50 gr tuhksuhkrut + veidi enne karamellistamist peale raputamiseks
100 gr võid
1 muna (valge ja kollane eraldi)

3-7 granadilli (oleneb sordist ja sellest, kui palju mahla neis on)
2 laimi mahl
1 laimi koor
6 muna
250 gr suhkrut
150 ml vahukoort

Sega jahu, veidi soola ja tuhksuhkur. Lisa või, haki nii läbi, et tekivad väiksed ühtlased tükikesed. Sega munakollane 2 tl külma veega ja lisa taignale. Töötle läbi, kuni tainas on ühtlane ja siidine. Kui tainas on väga pehme, pane veidiks külmkappi. Rulli lahti ja lõika ringiks, et polsterdada ca 25cm läbimõõdu ja 4 cm kõrgusega lahtikäiv vorm. Või tee mitu väiksemat, nagu mina tegin. torka põhja kahvliga mõned augud ja pane pooleks tunniks külmkappi. Mina katan järgmiseks põhja ja ääred fooliumiga, et ääred küpsetamise käigus alla ei vajuks. Küpseta 200 kraadises eelkuumutatud ahjus ca 15 min. Võta foolium ära, küpseta veel 3-4 min. Pintselda üle munavalgega ja pista veel 2 minutiks ahju. Jahuta ahi 120 kraadini.

Pigista mõõtenõusse kahe laimi mahl ja riivitud koor. Pane mõõtenõu peale sõel ja sõelu nii palju granadilli, et saaks koos laimimahlaga kokku 175 ml mahla. Vahusta 6 muna suhkruga. Lisa granadill ja vahukoor. Sega hästi läbi ja soovi korral sõelu veel korra läbi. Vala täidis vormi kuni peaaegu ääreni. Küpseta 45-50 minutit, kuni kreem on tahenenud, aga keskelt veel liikuv. lase toatemperatuuril jahtuda. Raputa peale õhuke kiht tuhksuhkrut ja aseta korraks kas hästi kuuma grilli alla või pruunista suhkur leeklambiga.

Kommentaarid

Eva P. ütles …
Mmm, kui isuäratav. Ma ei ole üldse kursis kuidas meil kaubanduses granadilliga lood on. Lähen uurin...
Juc ütles …
Eva, nüüd pead minu pärast poodi minema:). Aga sinu leeklambiga variandi pilt koos sinu pildistamisoskustega on kindlasti veel sada korda isuäratavam.
Zoozi ütles …
Juc,mitu väikest kooki tuli?Ma ei suuda otsustada,kas teha suur või väikesed.Kas teha see nädal ema sünnipäevaks või siis järgmisel nädalal enda sünnipäevaks.Aga kindlasti proovin.Granadill ka minu lemmik puuvili.
Juc ütles …
Tere kaasgranadillifänn Zoozi :), tegelikult oli nii, et tuli 5 ca 12cm läbimõõduga kooki, aga kreemi jäi kõvasti üle (need tegin siis lihtsalt väikses vormis brüleekreemiks). Mina isiklikult teeksin järgmisel korral suure :)
Zoozi ütles …
Tegin mina täna seda kooki,aga jumala vale aeg oli tegemiseks.Ei õnnestunud hästi.Ei teagi miks:(Kõigepaealt ei tulnud mul 8 granadillist vajalikku kogust.Ilmselt Sul seal hulga mahlasemad granadillid.Sain kõigest 150 ml kokku,kuigi olid suured.Seega arvutasin ka muud kogused ümber.Kuna põhi oli juba valmis küpsetatud ,siis ääreni täis ei tulnud.Poole küpsemise ajal vajus kõik veel lisaks kokku ka.Maitse oli aga imeliselt hea:)
Zoozi ütles …
Ma siin mõtlen,et kui oleksin antud vedeliku kogusega väiksemasse vormi teinud,oleks ilmselt ka täidisekiht paksem jäänud.
Juc ütles …
Zoozi, väga imelik lugu. See kokkuvajumine just eriti. Ei oskagi kohe arvata, milles asi olla võis. Võibolla on sul õigus, et väiksemas vormis oleks paremini tulnud. Äkki siis poleks ka kokku vajunud. Aga põhiline, et maitses hästi! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco