Pimenevate õhtute ja jahedate sügistuulte vastu - suussulavad väiksed šokolaadikoogid ploomi toormoosi ja vanillijäätisega

Minu maitsemeel on vastavuses aastaajaga ja sügise saabudes vahetub valge vein punase vastu ning kergete marjaküpsetiste asemel isutab tugeva šokolaadikoogi järgi. Üldse peab ütlema, et õhtuse veiniklaasi asemel eelistame sel aastal juba septembri alguses kannutäit head rohelist teed.

Niisiin, seest poolvedelad väiksed šokolaadikoogid, nimetame neid siis vulkaanideks, sulanud kookideks või mõnel puhul ka sufleeks, olid mu "to do" listis juba pikka aega. Ja nüüd, esimeste rõskete ilmadega, kui kaminas praksus tuli, oligi aeg küps. Peab ütlema, et asi pisut ebaõnnestus. Vormiliselt, sõna otseses mõttes. Mul nimelt ei ole väikseid sufleevorme (veel) ja ma kavatsesin hakkama saada silikoonist muffinivormidega, mis, nagu hiljem selgus ja nagu ma tasahilju ka kartsin, ei olnud sugugi nii hea mõte. Nimelt, teatavasti on silikoon väga painduv ja liikuv, nii lõhkesidki minu koogid nende ettevaatliku vormist väjutamise ajal ja enamus voolas laiali. Samas ei saa kogu süüd ka vormile panna, retsept ütles, et küpsetada tuleb 8-10 minutit, mida ma ka tegin. Tegelikult oli siiski vaja oma 13-14, et sisu päris tainas ei oleks, vaid õrnalt paksemaks küpsenud. Aga võibolla jälla õiges vormis oleks 10 minutist piisanud. Võibolla, võibolla... eks järgmine kord saan teada ja kirjutan teilegi. Aga ma ei heitnud meelt, panin aga koogid (kuidagimoodi) vormi tagasi ja küpsetasin edasi. Välja tulid tõesti maitsvad koogikesed, millel oli perfektsetest pisut küpsenum sisu ja krobelisem pind :).

Ja veel, sügisega saabub kõigi nende heade kookide, auravate teede ja praksuvate kaminate kõrval veel ka üks kurb asi - vähe valgust, mistõttu õhtuste kookide pildid pole just kiita! Igatahes,

vaja läheb (retsept Nami-namist):
170 gr tumedat šokolaadi (minul oli pool sellest metspähklitega)
150 gr võid
4 muna
75 gr jahu
160 gr suhkrut

Määri vormid võiga. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa šokolaadi-või segu ning vahusta mikseriga 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit.Kalla segu ettevalmistet vormidesse.Küpseta 180kraadises ahjus 10-13 minutit!

Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis ja mõni hapukas kaste. Mina valmistasin kõrvale kodumaistest ploomidest toormoosi. Selleks koorisin ma ploomid ära, edukalt saab seda teha samuti nagu tomateid kooritakse - lõika ploomi nahale mõned ristid sisse, pane mõneks minutiks keevasse vette. Koor tuleb nüüd ilusti maha. Võtsin siis seest kivid, lisasin suhkrut ja püreestasin saumikseriga.

Kommentaarid

Pille ütles …
Tead, see küpsetamine on nagu raketiteadus :) Me kasutasime keraamilisi portsjonvorme. Esimesel korral küpsetasime vist 13 minutit, koogid olid keskelt õrnalt niisked, aga kindlasti liiga biskviidised. Teisel korral võtsime peale 8. minutit välja ja siis tulid sellised, nagu fotol näha (ehk siis piisavalt biskviiti ja piisavalt sulašokolaadi).

Ära anna alla :)

PS Kas Sul ahju kraadiklaas on olemas? Väga paljud ahjud valetavad, nii et suu suitseb :)
Juc ütles …
Pille, see tundub tõesti raketiteadus. Mulle on hakanud tunduma, et minu ahjul peab nõutud temperatuurile veidi lisa panema. Kusjuures, ma jonnakalt ei taha seda uskuda, sest mul on tuttuus ülipeen masin. Aga tundub, et varsti pean uskuma hakkama! :) Mul hetkel ei ole ahjutermomeetrit, aga huvitav oleks üle kontrollida küll. Aga alla ma ei anna, äkki läheb isegi homme kordamisele juba!
Tullia ütles …
Mul on ka see, et ilmade jahenedes tulevad nn raskemad koogid rohkem teemaks. Praegune lemmik on Prantsuse shokolaadikook Namist. Shikolaadivulkaanid on muidugi vaeva väärt ehk omandan ka ühel päeval selle raketiteduse.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga