Mangosalsa ja kaks kastet kanale

Kanaretsepti sel korral ei tule. Mul ei ole siin endal grilli ja ausalt öeldes ei näe ma ka põhjust, miks ma peaksin ise grillima, kui igal hommikul, kl 11 sõidab grill mootorrattal maja ette ja laseb signaali. Kõik naabrid kogunevad lõunat ostma - proua ronib motikalt maha oma mobiilsesse kööki, võtab kätte hiiglasliku uhmrinuia ja hakkab vürtsikat papayasalatit valmistama - tundub, et taidel ei saa sellest iial küllalt. Vahepeal müüb ta mulle otse grillilt särisevadi kanatiibasid, 3 eek tk. Õhtuti on lood veel paremad, siis võid tänavate viisi valida, millised vardatäied lõhnavaid lihasid sind sel päeval kõige rohkem tõmbavad.
Küll aga jagan ma teiega kolme retsepti, mis kõik värskele grillkanale suurepärast lisaväärtust annavad. Esimene neist, mangosalsa, on midagi nii kerget ja mahlast, et kui vähegi võimalik, siis ma väga väga soovitan seda proovida. See sobib ka kerge kalaga. Ja kui aus olla, siis ka niisama lusikaga söömiseks, nagu mina peale grillkanalõunat ülejäänud salsaga salaja köögis tegin :). Teised kaks - maapähklitega kaste ja vürtsine kaste kalakastmega, on midagi, mille olen kõrva taha pannud siinseid toidukohtasid külastades. Nad sobivad kanaga tõeliselt hästi, on maitsetest pungil ja samas kerged. Maapähklitega kaste sobib huvitaval kombel ka suurepäraselt dipikastmeks nii köögiviljadele kui ka kartulikrõpsudele. Nii et kui sa oma kodusel filmiõhtul ei soovi kartulikrõpsude tekitatavale väiksele südametunnistusepiinale veel rasvase kastme piinu juurde saada, siis see kaste peaks su hädast välja aitama. PS! Kui sa ei armasta Tai kalakastet (mis ei maitse üldse kala järgi muide), siis ei pruugi need kaks kastet sulle võibolla meeldida. Aga kes teab!

Mangosalsa:
2 küpset mangot
2 spl laimimahla
1/4 kl värskeid mündilehti
1 spl ingverit
1/4 punast paprikat
1 vars rohelist sibulat

Haki kõik peenelt, riivi ingver. Sega kõik kokku, hoia enne serveerimist 1 h külmas. Imesta või mitte, siia ei ole vaja ühtegi pipart ega soola, kõik on ise paigas!

Maapähklikaste:
Peotäis röstitud maapähkleid
1 tomat
1 roheline peenike oakaun (meil siin maooad e snakebeans)
kalakastet nii palju, et tekiks kaste ja samas ei oleks liiga soolane
laimimahla maitse järgi (kogus oleneb kalakastme kogusest)

Purusta uhmris pähklid. Haki tomatid ja oad peeneks, sega pähklitega. Sega sisse kalakaste ja maitsesta laimimahlaga.

Vürtsine kanakaste:
Väikseid värskeid tšillisid, rohelisi ja punaseid
Tai kalakastet
Haki tšilli peeneks ja lisa kalakastmele. Lase mõnda aega seista, et kaste maitsestuks. Nii lihtne see ongi!

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Fotod on nii ilusad, et ausalt öeldes ei julgenudki retsepti esimese hooga lugeda, mõtlesin, et see kindlasti kubiseb koostisosadest, mille saamiseks peab kõvasti vaeva nägema ja et kui koostisosad olemas, siis tuleb pool päeva vaeva näha, et asjast asi saaks. Aga üllatus, üllatus! Lähemal uurimisel selgus, et need on ülimalt lihtsalt teostatavad ja kindlasti äärmiselt maitsvad kastmed. Kavatsen neid kindlasti proovida! Ei teagi, millisest alustada! See mangokaste tundus vist kõige põnevam. Mulle meeldib, kui magus ja soolane on koos.

Palju tervitusi,
Eva-U
Juc ütles …
Oi kui armas Eva! Aitähh! Aga kui sulle magus soolasega koos meeldib, siis proovi kindlasti salsat.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga