Pon Choo Rhot - ära seda söö!

Kui sa tuled Taisse pikemaks ajaks, kui nädal või paar (või kui tuled nädalaks-paariks ja sul on probleeme tervisega), siis tasub see väljend kindlasti meelde jätta - pon choo rot. See on taikeelne nimi kurjajuurele MSG (monosodium glutamate ehk naatriumglutamaat), mida Tais (nagu ka mujal Aasias) igale roale kamaluga juurde lisatakse. MSG on maitsetugevdaja, mille tarbimine võib meie tervisele väga ohtlikuks osutuda. MSG-d (või sellesarnaseid teisi lisandeid) kasutatakse tegelikult üle maailma - vorstides, pakisuppides, piljongikuubikutes jne. Aga kui sa enamasti valmistad toitu kasutades värskeid köögivilju ja liha ning ostad pooltooteid võrdlemisi vähe, siis ei ole MSG kogus Sinu toidus just kuigi suur. Aga siin, Aasias, pannakse iga taldrikutäie värskeltvalmistatud salati või supi sisse terve lusikatäis valget pulbrit.Tegelikult peavad näiteks USA ja EL MSG võrdlemisi ohutuks toidulisandiks. Selle kasutamine pole ka ära keelatud. Aga kui lugeda, kuidas MSG sisse söömine sulle mõjuda võib, ei loe see enam põrmugi, et ametnikud teda võrdlemisi ohutuks peavad. Väidetavalt on võimalikud MSG tarbimise kõrvalnähud: peavalud, higistamishood, põletustunne nahal, allergiad, südamekloppimine, valu rinnus, uimasus, väsimus, diabeedirisk, autism, rasvumine, mõne allika väitel võivad surra su ajurakud, sa võid saada rabanduse või isegi ajukasvaja. Ma ei ole asjatundja, ma loen kõigest tootjate ja tervisespetside vaidlusi ning tunnen muutusi omaenda kehas peale mõne eriti "heldekäelise" koka roogade söömist!

Esimest korda hakkasin tõsisemalt MSG üle oma toidus mõtlema Malaisias, kui elasime toidublogija ja toidufanati Pingi juures. Tema rääkis mulle, kuidas ta käib ainult restoranides, kus MSG-d ei kasutata. Siis ma veel ei teadnud, kui suur see probleem siin Aasias tõesti on ja ei pööranud sellele veel kuigisuurt tähelepanu.

Järgmine kord puutusin MSG-ga kokku sõna otseses mõttes. Seda siin, Tais, kui meie sõber Suphat näitas meile, kuidas tema Tom Yum Goongi valmistab. Kõik oli mulle arusaadav, aga valge pulber, mida ta lusikaga supile lisas, mitte. Küsisin, mis see on ja tema vastas: "pon choo rot!". See ei öelnud mulle muidugi midagi. Küsisin, et äkki sool või suhkur. Aga ei, poon choo rot. Lähenesin teisest küljest ja küsisin, miks ta seda lisab, mida see supile annab. Suphat ütles, et tema ei tea miks, kõik taid kasutavad ja sellepärast ka tema. Mõtlesin, et kui see söögi sisse läheb, ei tohiks see mind tappa, pistsin näpu sisse ja maitsesin... ja põlesin! Tegu oli happega, mis tahtis mu keele ja huuled ära põletada. Peale ohtra veega loputamist ja kümmet minutit oli kõik jälle korras. Aga küsimus jäi, MIKS!

Sellest päevast peale hakkasin ma igal võimalusel jälgima, kuidas Tai kokad mu roogasid valmistavad. Laual on kausid kõige olulisemate koostisosadega - kalakaste, maapähklid, kuivatataud krevetid, soolatud krabid, laimimahl, mesi, tamarindimahl... ja sama suur kauss MSG pulbrit. Kõige ekstreemsem lugu oli ühes muidu väga heas Tai restoranis, kus supid olid alati kergelt üleliia soolased. Ma tean ju, et siin soola ei kasutata ja tean ka, et toitu ei saaks iial nii soolaseks ainult kalakastet kasutades ilma, et kalakastme maitse domineerima hakkaks. Selge, maitset on tugevalt tugevdatud. Viimasel korral oli kokk aga pulbri kasutamisega nii liiale läinud, et Mann peale paari lusikatäis oma Tom Kha Gaist ainult köhis ja kurtis, et kurgus kipitab. Mina sain oma suppi veidi rohkem süüa, kuni mind tabas kummaline kõhuvalu ja kõrvetav tunne. Nii ei jäänudki mul muud üle, kui kirjutada taikeelne MSG nimi üles ja paluda igas restoranis, et meie pere toitudesse seda ei lisataks. Mõne koka jaoks on see nii veider, et ta ikka väheke poetab, aga enamus kuulavad sõna! :)

Nii et kui tuled Taisse, siis kirjuta üles:
Sawadtee kha - tere (naisterahvas)
Khap Khun Kha - aitähh (naisterahvas)
Pon Choo Rot - MSG

Kui sa tahad puhast toitu süüa, siis vaata siit, milliste nimede taga umbes sama asi end veel peita võib!

Kommentaarid

Thredahlia ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Thredahlia ütles …
Kahjuks ei ole see teema nii mustvalge, kui Sulle praegu tundub.
Glutamaati esineb eranditult igas meie keharakus ja see on eluliselt vajalik. Samuti sisaldavad seda harilikust suuremates kogustes nt. kõik juustud, eriti vanad juustud nagu Parmesan, singid, fermenteeritud liha nagu prosciutto või kas või näiteks tomat. Üldiselt kogu toit, mis sisaldab valku, sisaldab ka glutamaati.
Jah tõenäoliselt võib see tekitada sõltuvust ja kui toit paremini maitseb, siis ka ülekaalulisust. -aga samasugust sõltuvust tekitab ka igasugune magus :D ometi sellest me ei räägi.

Katseliselt ei ole suudetud tõestada, et MSG põhjustab nn Hiina toidu sündroomi ehk peavalu ja kuumahooge jne. Katsetes on MSG'd söönud ja need, kes ainult arvasid, et seda sõid "kannatanud" selle sündroomi all üsna võrdselt, ehk siis MSG ei ole põhjus.

Ma ei väida, et kamalute kaupa toidusse MSG lisamine oleks kuidagi põhjendatud ja seda peakski tegema, aga nii kuripaha see aine ka ei ole, kui sellest postitusest tundub ja vältida glutamaati ka ei saa, ükskõik kui naturaalselt ja puhtalt ka ei sööks.

Mina näiteks tarbin pooltooteid üldse vähe, aga MSG'd otseselt küll vältida ei ürita, pigem hoopis teatud säilitus- ja värvaineid, mis hoopis hullemad on.
Ki ütles …
Eesti keeli siis naatriumglutamaat.
Juc ütles …
Thredahlia, ma kohe arvasin, et Sa seda lugu kommenteerid :). Tegelikult ei tundugi mulle see lugu nii must-valge ja omaarust ma püüdsin seda ka oma loos väljendada. Kirjutasin ka, et tegelikult sisaldavad kõik valmistoidud jms palju seda sama ainet, kirjutasin, et väheses koguses polegi sellest midagi ja ka sellest olen teadlik, et see on meie kehas olemas ja väga vajalik. Miks ma selle loo aga üldse kirjutasin, on just see hirmuäratav kogus siinsetes toidudes. Näiteks ei söö me ju igaks hommikuks, lõunaks ja õhtuks taldrikutäie parmesani. Aga siin süüa ostes sa söödki hommikuks, lõunaks ja õhtuks suures koguses glutamaati sisse ja seda täitsa ilma põhjuseta. Kas seda olen lugenud, et Hiina restorani sündroomi ei ole suudetud MSG-ga otseselt seostada. Aga mina tunnen, mida ma tunnen, kui olen mõne "maitsestatud" taldrikutäie ära söönud ja leian, et inimesi võiks siiski hoiatada. Kas Sina ei soovitaks siis oma sõpradele, kui nad Aasiasse reisivad, et nad paluksid kokkadel see lusikatäis nende roa sisse lisamata jätta? Ja miks ma värv- ja lisaainetest ei räägi siinkohal... neid Tai kokad mu salati ja supi sisse ei uha :)
Juc ütles …
Ki, aitähh märkuse eest. Mul on tõesti ainult inglise keelne nimi loos kasutusel!
Thredahlia ütles …
Ma olen nii läbinähav :D
Ja samuti ei taha ma kellegi valikuid halvustada. Lihtsalt... puudutas.

Paljast suhkrut süües läheb ka süda pahaks. Ühtegi asja liiga palju pole hea. MSG ja Hiina toidu kombinatsioon - arvatakse, et põhjused on hoopis muus (mõnes muus eurooplasele võõrapärases kombinatsioonis), sest sümptomid tekivad ka ilma lisatud MSGta.

Muuseas fermenteeritud sojatooted, pärmiekstraktid ja erinevad valgulisandid on samuti glutamaadirikkad ja toimivad samuti kui MSG.

Teiega on teine lugu, viibite Aasias pikemalt ja kui ei istu, siis tuleb muidugi paluda kokal erand teha. Aga harilikult puhkusereisijal ma küll ei soovitaks iga hinna eest glutamaati vältida.

Vabandan oma pika nina teemasse toppimist :)
Aet Trisberg ütles …
Mina tulen sellisel minu jaoks väga tundlikul teemal kohe kaasa rääkima; olen kirjutanud mitu naatriumglutamaati puudutavat artiklit ja olen selle aine tulihingeline vastane.
Mina väldin naatriumglutaamati väga põhimõtteliselt - kui mingil pakendil see kirjas on, ei osta ma sellist toodet kunagi. Olen ka vastu näppe saanud (loe mu blogist teema alt Mõtteid toitumise teemal postitust "Kogu tõde sinkidest", samuti võid huvi korral sama kategooria alt lugeda üldist E-ainete artiklit.
Minu jaoks on lihtsalt puhas tooraine ja sellest valmistatud puhas toit nii olulised ning kogu söögitegemises ma sellest ka juhindun. Kui keegi arvab, et see on raske ja kitsendab valikuid, siis eksite - ökotoodete valik on lai ja huvitav.

Seda tean, et Hiina restoranidest topitakse naatriumglutamaati toitudesse, aga nagu ei taha uskuda. Just eelmisel nädalal reisil olles käisime ühel päeval Hiina restoranis söömas ja pärast oli tunne, et aasta aega ei taha enam Hiina toitu näha.
Olen tänulik, et jagasid ka Tai kohta infot - igal juhul, kui kunagi sinna tulen, palun seda ainet meie toitudesse mitte lisada.
Juc ütles …
Aet, aitähh kaasa elamast :). Tegelikult olen ma Sinu blogi neid osasid lugenud ja sealt sain ka veidi õli tulle juurde, et see postitus siiski kirja panna :).
Mulle tundub ka nii, et kui on mingigi võimalus, et see aine inimestele halvasti mõjub, siis ei tuleks teda toidu sisse rohkem toppida, kui teda looduslikult juba olemas on!
Kadriii ütles …
Väga kasulik ja informatiivne artikkel, suur aitäh Sulle!
Ise olen Tais käinud ja ausalt ei taha mõelda, palju MSG-d mu toidu sisse võidi lisada.
Olen hiljuti naatriumglutamaati koha pealt end kõvasti kurssi viinud ning selle tulihingeline vastane.
Thredahlia kommentaari kohta tahaksin lisada nii palju, et eks iga inimene teab ise, mis sodi ta omale sisse tahab süüa, see on igaühe oma otsustada, aga kui hoolitakse tervisest, siis sellest lihtsalt hoidutakse, nagu liigsest suhkrustki.

Kõike ilusat!
Juc ütles …
Kadriii, aitähh heade sõnade eest. Tuleb tunnistada tõtt, et täpselt nii nagu Tais, lisatakse MSG-d metsikutes kogustes toitudesse ka Malaisias, Hiinas ja ka Vietnamis, nagu ma siin hetkel näen! :(
DC ütles …
Aasias on Glutamaati juba sajandeid kasutatud, et tuua välja nn. viies maitse ehk umami. Vanasti saadi seda lihtsalt vetikaekstraktist.
Juc ütles …
DC, ma tean jah, et nad siin seda ammustest aegadest on kasutanud. Mulle meeldib mõelda umamist, kui lihale või juustule omasest maitsekusest, mitte mingist pulbrist. Ma olen siin tellinud ühe ja sama naise käest nii MSG-ga kui ilma som tami, ehk papaiasalatit. Mingit vahet pole, ei mingit umamielamust. Sellepärast ma mõtlengi,e t kui on kasvõi mingi väike võimalus, et see meile halvasti mõjub, pole vaja seda niimoodi supilusikatäite viisi igasse taldrikusse uhada!
Eva P. ütles …
Sain eelmisel nädalal ühe Hiinas välja antud kokaraamatu ja 80% sealsetest retseptidest sisaldavad MSG-d. Raamatus on märge juures, et vajadust selle lisamiseks ei ole. Paljudes Hiinamaa restoranides on MSG ära keelatud.
Juc ütles …
Eva, väga huvitav küll, milleks panna MSG retsepti ja siis kirjutada, et tegelt seda polegi vaja :). Ja rõõm on kuulda, et Hiinas paljudes kohtades see suisa keelatud on. Meil nimelt märtsi keskel jälle Hiina tee jalge all, seekord päris Hiina!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga