Portugali kreemikoogid, pastéis de nata
Siit tuleb nüüd küll üks lootusetult hilinenud isadepäevajutt. Isadepäevaks tehtud koogid, portugalipärased pastéis de nata´d valmisid küll siiski õnneks õigel päeval.
Pühapäeva hommikuks oli üle pika aja taevas täiesti sinine ja päike soojendas mõnusalt. Päeval oli vist lausa 16 kraadi sooja olnud. Mannike laulis Henri "Lumi tuli maha ja valgeks läks maa..." abil üles ja kinkis talle karbikese vajalike vidinatega, peal silt "superissi toolbox". Mina omaltpoolt püüdsin tähtpäevale kaasa aidata millegi magusaga. Juba mõne aja eest oli mulle minu uues Jamie "30 minute meals" raamatus silma jäänud tema kiirelt valmivate pastéis de nata´de retsept. Oligi plaan need ette võtta. Ärkasin veidi liiga vara üles ja kuna nii vara voodist välja ei viitsinud ronida, hakkasin öökapil olevaid toiduajakirju uurima. Silma jäi eelmises Cuisine et Vins de France numbris olnud pastéis de nata´de retsept. Mõlemas oli midagi, millest ma loobuda ei tahtnud ja nii sai kahest üks. Üleslaulmise ajaks olid koogid ahjus ja levitasid terves korteris mõnusaid küpseva vanillikreemi lõhnasid ja tulemus, koos apelsinikaramellikastmega, oli kohutavalt maitsev. Veidi isegi liiga maitsev, ei juhtu just tihti, et ma järjest 3 kooki nahka pistan. Wikipedia andmetel hakati neid koogikesi valmistama 18. sajandil katoliku nunnakloostris Jeronimo kloostris Belemis. Sealt sai nende kuulsus alguse ja nüüd vib vist küll öelda, et tänaseks on nad Portugali kõige kuulsamad küpsetised.
Minu kaks ühes retsepti jaoks läheb vaja (12 tk):
12 auguga või 2*6 auguga muffinivormi
1 pk lehetainast (300-400 gr)
400 ml piima
100 ml vahukoort
2 spl maisitärklist
2 muna
2 munakollast
120 gr suhkrut
1 vanillikaun
1 sidrun
1/4 tl kaneelipulbrit
1 apelsin
5 spl pruuni suhkrut
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika õhukeseks rullitud tainas 12-ks võrdse suurusega tükiks ja polsterda nendega muffinivormi augud nii, et kaetud oleksid nii põhi, kui küljed. Pane vorm külmkappi ootele.
Kuumuta piim+koor keemiseni koos pikuti pooleks lõigatud vanillikauna ja 1 sidruni ning ühe apelsini riivitud koorega. Tõsta tulelt, kata kaanega ja lase jahtuda. Vala piim läbi sõela teise kaussi, eemaldades kooretükid. Kraabi vanillikaunast seemned välja, piima hulka. Sega vähehaaval, pidevalt segades, juurde maisitärklis. Lisa suhkur, munad ja munakollased, sega ühtlaseks, aga ära mikserit kasuta. Vala segu vormidesse ja küpseta umbes 15 minutit, kuni kreem õrnalt pruunistub.
Samal ajal pigista kooritud apelsinist välja mahl, lisa pruun suhkur ja kaneel. Aja segu keema, kui suhkur on sulanud, keera kuumus keskmiseks ja sega aegajalt. Jälgipidevalt, et karamell põhja ei kõrbeks. Kui tekib veidi paksem pruun kaste, oledki omadega valmis. Vala igale koogil 2 spl apelsini karamelli peale ja lase kookidel heamaitsta.
Pühapäeva hommikuks oli üle pika aja taevas täiesti sinine ja päike soojendas mõnusalt. Päeval oli vist lausa 16 kraadi sooja olnud. Mannike laulis Henri "Lumi tuli maha ja valgeks läks maa..." abil üles ja kinkis talle karbikese vajalike vidinatega, peal silt "superissi toolbox". Mina omaltpoolt püüdsin tähtpäevale kaasa aidata millegi magusaga. Juba mõne aja eest oli mulle minu uues Jamie "30 minute meals" raamatus silma jäänud tema kiirelt valmivate pastéis de nata´de retsept. Oligi plaan need ette võtta. Ärkasin veidi liiga vara üles ja kuna nii vara voodist välja ei viitsinud ronida, hakkasin öökapil olevaid toiduajakirju uurima. Silma jäi eelmises Cuisine et Vins de France numbris olnud pastéis de nata´de retsept. Mõlemas oli midagi, millest ma loobuda ei tahtnud ja nii sai kahest üks. Üleslaulmise ajaks olid koogid ahjus ja levitasid terves korteris mõnusaid küpseva vanillikreemi lõhnasid ja tulemus, koos apelsinikaramellikastmega, oli kohutavalt maitsev. Veidi isegi liiga maitsev, ei juhtu just tihti, et ma järjest 3 kooki nahka pistan. Wikipedia andmetel hakati neid koogikesi valmistama 18. sajandil katoliku nunnakloostris Jeronimo kloostris Belemis. Sealt sai nende kuulsus alguse ja nüüd vib vist küll öelda, et tänaseks on nad Portugali kõige kuulsamad küpsetised.
Minu kaks ühes retsepti jaoks läheb vaja (12 tk):
12 auguga või 2*6 auguga muffinivormi
1 pk lehetainast (300-400 gr)
400 ml piima
100 ml vahukoort
2 spl maisitärklist
2 muna
2 munakollast
120 gr suhkrut
1 vanillikaun
1 sidrun
1/4 tl kaneelipulbrit
1 apelsin
5 spl pruuni suhkrut
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika õhukeseks rullitud tainas 12-ks võrdse suurusega tükiks ja polsterda nendega muffinivormi augud nii, et kaetud oleksid nii põhi, kui küljed. Pane vorm külmkappi ootele.
Kuumuta piim+koor keemiseni koos pikuti pooleks lõigatud vanillikauna ja 1 sidruni ning ühe apelsini riivitud koorega. Tõsta tulelt, kata kaanega ja lase jahtuda. Vala piim läbi sõela teise kaussi, eemaldades kooretükid. Kraabi vanillikaunast seemned välja, piima hulka. Sega vähehaaval, pidevalt segades, juurde maisitärklis. Lisa suhkur, munad ja munakollased, sega ühtlaseks, aga ära mikserit kasuta. Vala segu vormidesse ja küpseta umbes 15 minutit, kuni kreem õrnalt pruunistub.
Samal ajal pigista kooritud apelsinist välja mahl, lisa pruun suhkur ja kaneel. Aja segu keema, kui suhkur on sulanud, keera kuumus keskmiseks ja sega aegajalt. Jälgipidevalt, et karamell põhja ei kõrbeks. Kui tekib veidi paksem pruun kaste, oledki omadega valmis. Vala igale koogil 2 spl apelsini karamelli peale ja lase kookidel heamaitsta.
Kommentaarid
Magusate musidega,
Eva-U
Kahupea, võta Tõnn kaasa ja minge koos sinna, kus ma ütlesin, et vormide otsa saab komistada :). Mina mõtlesin, et portugali kreemikoogid on piisavalt hea nimi eestikeeli, aga sa mõtled, et oleks vaja midagi uhkemat välja mõelda? :) Äkki sul on mõni idee kah?
Tervitused ja kallistused teile kõigile!
Täidist oli liiga palju selle taignakoguse kohta ja vaatamata sellele, et ma vormid üsna täis panin, jäi ikka kõvasti üle. 15 minuti järel oli täidis veel täiesti vedel, nii, et ahjus hoidsin kokku ca 25 minutit.
Maitse oli lõpuks küll hea, aga välja ei näinud väga kaunid :)
Ma vist järgmine kord katsetan nii, et lasen piima-munasegu ka korraks keema ja panen alles siis vormidesse.
Iseenesest on need koogid juba ammu mul täiesti lemmikud :)
Ikka tervitades,
Eva-U
Ja see apelsinikaramell.. mmm:) Suur aitähh idee eest, ma ei oleks varem midagi taolist ilma eelarvamuseta katsetanud. (Arvasin enne, et selline asi on jube imal)
Tegelikult olen pikaajaline lugeja, nüüd kommenteerisin esimest korda.
Jõudu,
Liisa
Kallistades,
Eva-U
Aga Sina, Juc - ise selline gurmaan ja nüüd läheb selliste klassikaliste koogikeste puhul lihtsama vastupanu teed ja lõikab lihtsalt kettad lehttainast?????? Lehttainas tuleb tihedasti rulli keerata ja siis seibideks- need siis omakorda vormidesse suruda, alt paksem, küljed õhemalt. Sa oled ju päris pasteis de nata alla piilunud, eks? Need on ju puhta siiruviirulised alt. Mul Nami-Nami retsepti juures on väike pilt olemas (vt kolmandat fotot): http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=5813
Pille, sõbralikult tögades :)
Aga miks gurmaan ei võiks minna lihtsama vastupanu teed? :) Tegelikult ma olin Portugalis väga üllatunud, et nägin mitmes kohas just müügil Pasteis de natasid, mis ei olnud üldse siiruviirulised. Nii et lähevad ka nemad vahel lihtsama vastupanud teed! :)