Karamelli-laimi kanatiivad ehk retsept, mis võistlusele ei jõudnudki
Mõne aja eest lugesin Rannamõisa linnuliha blogist suure rõõmuga, et on välja kuulutatud retseptivõisltus - mida head saab ettevõtta Rannamõisa linnulihatoodetega. Sukeldusin kohe Rannamõisa kodulehele, vaatasin, et neil on ilusad broileritiivad ja panin pea tööle. Juba mõnda aega olin tahtnud kokku panna ilusa kuldse karamelli ja mahlaka kana, nii sündiski käesolev retsept - karamelli-laimi kanatiivad. Motikale hääled sisse, poodi, turule ja koju küpsetama. Selle roa lihtsus ja võlu seisneb selles, et karamellikastet ei pea eraldi keetma - segad aga kraami kokku, valad kanale ja kõik muu toimub iseenesest. Ma olin tulemusega nii rahul, et asusin kohe vaatama, kuidas retsept teele panna. Ja siis avastasin, et ma ei olnud võistlustingimusi korralikult läbi lugenud - osalemiseks peab pildil olema Rannamõisa logoga tootepakend või peab alles olema tšekk, mis tõestab Rannamõisa toote ostu. No seda mul ei ole muidugi, millegipärast ei müüda meie kohalikus poes siin Hua Hinis Rannamõisa jahutatud broileritiibasid. :) Nojah, õnneks on mul olemas blogi, nii et saan neid ilusaid tiibasid siin lennutada! Muide, neid tiibasid saab teha ka suvisel grillipeol - pane oma wokpann ufogrillile ja kõik toimib! Proovige järgi ja andke teada, kuidas meeldib. Kuidas neid tiivakesi meisterdada saate teada kui vajutate fotode all olevale ligile!
Vaja läheb:
Kana ja marinaad:
1 kg tiibasid
3 spl kalakastet
1 spl seesamiõli
1,5 spl pruuni suhkrut
Kaste:
3/4 kl pruuni suhkrut
1/4 kl kalakastet
1/3 kl äädikat
1/2 kl vett
2 spl hakitud küüslauku
3 spl riivitud ingverit
2 spl hakitud šalottsibulat
2 väikest hakitud tšillit, seemned eemaldatud
veidi musta pipart
2 spl peenteks ribadeks lõigatud laimilehti
Praadimiseks 2-3 spl õli
Serveerimiseks 1-2 laimi mahl
Sega kokku marinaad kalakastmest, suhkrust ja seesamiõlist. Keeruta tiibasid seal sees ning pane tunniks külma maitsestuma. Teises kausis sega kalakaste, vesi, äädikas, suhkur, küüslauk, šalotid, ingver, tšilli ja laimilehed. Kuumuta õli pannil hästi kuumaks, lisa ühe kihina kanatiivad. Ära liiguta neid niikaua, kuni nad ühelt poolt kuldseks on praadinud. Lisa ca 1/2 kl kastmevedelikku (läbi sõela, pane sõelale jäänud koostisosad tagasi ülejäänud kastmesse). Lase keeda ilma segamata, kuni kaste on vähenenud, paksenenud ja muutunud kuldseks ning karamelliseks. Keera tiivad teistpidi ja vala ülejäänud kaste pannile (sõelumata). Lase keeda, kuni kogu kaste on karamellistunud ja tiivad ilusti pruuni kleepuva kastmega koos. Kui pead tiibasid kahes osas praadima, poolita ka kastmekogus kahe pannitäie vahel. Serveerimiseks purusta peale musta pipart ja pigista värsket laimimahla! Inglise keeles öeldakse selle kohta vist fingerlickin´good!
Vaja läheb:
Kana ja marinaad:
1 kg tiibasid
3 spl kalakastet
1 spl seesamiõli
1,5 spl pruuni suhkrut
Kaste:
3/4 kl pruuni suhkrut
1/4 kl kalakastet
1/3 kl äädikat
1/2 kl vett
2 spl hakitud küüslauku
3 spl riivitud ingverit
2 spl hakitud šalottsibulat
2 väikest hakitud tšillit, seemned eemaldatud
veidi musta pipart
2 spl peenteks ribadeks lõigatud laimilehti
Praadimiseks 2-3 spl õli
Serveerimiseks 1-2 laimi mahl
Sega kokku marinaad kalakastmest, suhkrust ja seesamiõlist. Keeruta tiibasid seal sees ning pane tunniks külma maitsestuma. Teises kausis sega kalakaste, vesi, äädikas, suhkur, küüslauk, šalotid, ingver, tšilli ja laimilehed. Kuumuta õli pannil hästi kuumaks, lisa ühe kihina kanatiivad. Ära liiguta neid niikaua, kuni nad ühelt poolt kuldseks on praadinud. Lisa ca 1/2 kl kastmevedelikku (läbi sõela, pane sõelale jäänud koostisosad tagasi ülejäänud kastmesse). Lase keeda ilma segamata, kuni kaste on vähenenud, paksenenud ja muutunud kuldseks ning karamelliseks. Keera tiivad teistpidi ja vala ülejäänud kaste pannile (sõelumata). Lase keeda, kuni kogu kaste on karamellistunud ja tiivad ilusti pruuni kleepuva kastmega koos. Kui pead tiibasid kahes osas praadima, poolita ka kastmekogus kahe pannitäie vahel. Serveerimiseks purusta peale musta pipart ja pigista värsket laimimahla! Inglise keeles öeldakse selle kohta vist fingerlickin´good!
Kommentaarid
Muide, meil lubab nädalavahetuseks mingit hullu tuisku ja tormi, nii et ma mõtlen paar korda kindlasti sinu ja su motika ja mille kõige sooja ja ilusa peale veel.
PS Liina räägib tõsijuttu. JUBE TUISK on õues. Ma käin aeg-ajalt piilumas, et vanker ikka veel lumevaba :D
Anonüümne, ma usun, et võiks kindlasti ka ahjus katsetada, ei näe ühtegi põhjust, miks ei peaks töötama!
Liina, ma ise olin ka sügavalt üllatunud, et meie memmed turul Rannamõisa linnuliha ei müünud :). Aga tuisust lugesime ka täna hommikul netist. Täitsa hull lugu, aitaks juba küll nagu selleks aastaks, või mis. Meil siin praegu hulk sõpru külas, rentisime mõnusa basseiniga villa ja suure auto, käime rannas ja rallime ringi. Päris kaif! Tõesti loodan, et aprillis on kevad juba otsapidi kohal, kui tagasi jõuame.
Pille, mulle kanatiivad meeldivad väga, kui on hästi tehtud - nii et mahlad on alles, aga liha tuleb ilusti kondi küljest lahti. Vaatasin, et sul oli ka mingi kleepuvate tiibade retsept hiljaaegu blogis üleval. Aga sinu vankriloost tuli meelde eeslmise talve metsik lumemöll, peale mida ma pidin 3-aastast Manni süles lasteaeda sumpama, kuna kõnniteid ei olnud ja lumi oli talle nabani. Õudne, süda tahtis seisma jääda! :)
Pidage siis vastu seal tormisel Põhjamaal!
Kanatiivad proovitud.Kuna seltskond oli suur ja tiibu palju, siis ma ei viitsinud neid pannil praadida ja panin lihtsalt marinaadiga ahju grilli alla. Sellist karamellist kastet nagu sinu pildil küll ei tulnud, aga maitse oli ikkagi hea ja kõik kiitsid ning küsisid retsepti. Tuleb igal juhul kordamisele ja siis juba pannil. Tervitused lörtsisest Tallinnast, Katrin
Aitäh.
Kairit