Rappuv loomaliha (Bo Luc Lac) ehk lugu sellest, kuidas ma hakkasin armastama Vietnami kööki

Bo Luc Lac ehk otsetõlkes rappuv loomaliha on minu teine Vietnami köögi katsetus peale reisi. Eesmärk endiselt sama - tekitada endale piisav arusaam selle maa köögist ja otsustada, kuidas see mulle meeldib. Esimesena valmisid mõne aja eest karamellikrevetid (Tom Rim), mis olid äärmiselt maitsvad, aga ohoo-efekti otseselt ei toimunud. Peale seda loomaliha aga võin juba suhteliselt kindlalt öelda, et mulle Vietnami köök meeldib. Võrratu, kõik sobib suurepäraselt kokku - kvaliteetne loomaliha imelises marinaadis (see marinaad meeldib sulle ma usun juba ilma maitsmatagi, nii ilus värv ja kontsistents on tal), tuba täitvad aroomid, heleroosa hapukas sibul, värsked vesikressilehed ja mahlakad tomatid ning täpiks I peal muidugi dipikaste soolast, piprast ja laimimahlast! Kui sa tahad selle hõrgutisega lähemalt tuttavaks saada, vajuta pildi all olevat linki.





Vaja läheb:
Lihamarinaad:

2 spl hakitud küüslauku

1,5 spl suhkrut
2 spl austrikastet
1 spl kalakastet
1 spl seesamiõli
1 tl paksemat sojakastet

Vinegrett:
0,5 kl 10% äädikat
1,5 spl suhkrut
0,5 spl soola

Dipikaste:
1 laimi mahl
0,5 tl soola
0,5 tl pipart

Lisaks:
500-600 gr loomaliha (eelistatavalt reie- või seljatükk ehk sirloin)

3 suurt tomatit (viilutatud)
300 gr värsket vesikressi
2 punast sibulat või 10 väikest šalotti


Sega kokku kõik lihamarinaadi koostisosad. Lõika liha ca 2*2 cm tükkideks. Sega lihatükid marinaadi sisse nii, et kõik tükid oleksid marinaadised. Pane vähemalt 2 tunniks külma. Sega kokku vinegreti koostisosad. Viiluta sibulad peenteks viiludeks ja sega vinegreti sisse. Pane samuti külma seisma.
Aseta kausipõhja vesikress ning peale tomativiilud. Tõsta kõrvale, kuni valmistad liha. Selleks kuumuta pann pliidil kuumaks. Lisa 2 spl õli ja kuumuta veel, kuni õli tossama hakkab. Lisa lihakuubikud ühe kihina pannile ja ära neid liiguta oma 2 minutit või kuni üks külg on pruunistunud. Nüüd tuleb kõigil tükkidel teine külg keerata. Siit ongi see roog oma nime saanud, kuna vietid raputavad lihatükkide pööramiseks tugevalt panni. Oota, kuni ka teised küljed on ilusti pruunid. Tõsta liha tomativiiludele, tõsta peale marineeritud sibulad ja mõned supilusikatäied vinegretti.
Dipikastme jaoks pane väiksesse kaussi sool ja pipar ning sega kokku laimimahlaga. Ära seda unusta, kaste on selle roa üliloluline komponent. Kui soovid, serveeri kõrvale aurutatud riisi! Keele viib igal juhul alla!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere Juta,
Vahepeal on meie pere kodumaiste toitudega ametis olnud, aga REEDEL, vot reedel tuleb lauale rappuv loomaliha. Ja kuna ilmad meil endiselt külmad ja karged ning reisile hetkel ei saa, siis on väga tänuväärne ka viidatud blogi, sest kuidagi peab ju inimene sooja saama. Eestimaised toidud tuleb vahetada aasia köögi vastu. Tervitused, Katrin
Juc ütles …
Oi kui põnev, Katrin, et kuidas teie perele see roog peale kodumaiseid maitseid meeldib. Loodan, et väga. Anna siis teada! Päikest ja sooja saadan ka veidi kaasa, meil siin seda üleliiagi :)
Anonüümne ütles …
tehtud, mehele meeldis väga, mina olin kriitilisem, mul ei tule loomaliha peaaegu kunagi välja, jääb kuiv ja nätske, kuigi need lihatükid võtsin pannilt kohe kui olid väljast ilusad pruunid, nii et pean oma liha küpsetamise oskuseid lihvima, salatiks oli lambasalati-rucola mix ja tomatid kuivatasin ahjus ära, muidu olid kuidagi liiga heledad ja maitsetud. järgmine nädal proovin kindlasti sinu kanatiibu, need on vähem pretensioonikad kui loomaliha, tuisused tervitused, Katrin
Juc ütles …
Katrin, tore, et mehele meeldis. Aga kahju muidugi, et piisavalt mahlane ei saanud. Minul oli väga mahlane. Äkki ei ole asi sinu oskustes, vaid liha erinevuses. Mis liha sa kasutasid? Mul muide ka pole Eestisolles veiseliha just kuigitihti piisavalt mahlane jäänud. Aga proovi jah kanatiibasid, kindla peale minek! :)
Anonüümne ütles …
mida ma otsin, aitah
Juc ütles …
Võta heaks, anonüümne!
Gaili ütles …
Mina pidasin Luc laci Kambodža kööki kuuluvaks :) Aga eks ta tegelikult vist sinna Vietnamist jõudnud ole, väikeriigi asi. Kambodžas lõigatakse liha õhukesteks viiludeks ja kogu toit serveeritakse praetud munaga.

Ka minu üks lemmikuid, maitsev ja lihtne teha.
Juc ütles …
Gaili, vaata kui huvitav. Ega vist naabrite puhul on tihti selline lugu, et sama roog on mõlema "oma". Meil ka iga naabriga mõni roog ju ühine! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga