Mantlipühapäeva apelsinikook

Meil on siin Luxembourgis täna mantlipühapäev. See tähendab, et erandkorras on igal aastal kõigi pühakute päevale eelneval pühapäeval kõik poed lahti kl 14-18. Kõigi pühakute ja kõigi hingede päevad on järgmise nädala esmaspäeval ja teisipäeval, mistõttu meil ka töölt vabad päevad on. Koolilapsed puhkavad järgmisel nädalal niikuinii, sest neil on 1.-7. nov sügisene koolivaheaeg. Selle mantlipäeva taustast ei saagi ma hästi aru. Lugesin wikipediast, et vanasti olla maainimesed Pühakute päevale eelneval pühapäeval linna mantlit ostma minna. Ja et kirikule see pühapäevane poodide avamine sugugi ei meeldinud. Tänapäeval tähendab see avatud poode ja allahindluseid.
Eestis olijate lohutuseks võin öelda, et sügis on ka siia jõudnud. Ühel hommikul oli maa hallast valge ja eelmisel nädalal sadas korra lausa rahet. Välja on otsitud kindad ja mütsid ning aegajalt vihiseb kõrvus jääkülm tuul. Tore on aga see, et iga päev näeb ikka veidi ka sinist taevast ja päikest.
Tänase päikselise hommiku puhul küpsetasin ma apelsinikooki, mille retsepti viimasest ajakirja Cuisine et Vins de France numbrist võtsin. Väidetavalt sööb prantslane aastas apelsinidest rohkem veel ainult õunu, ajakirja sõnul tarbib iga prantslane aastas üle 6 kg apelsine. Ja Prantsuse parimad apelsinid tulevad Korsikalt ning Lõuna-Prantsusmaalt, Hispaania piiri lähedal asuvast Ida-Püreneede piirkonnast. Pehme bezeekattega kook on kaunis ja maitsev, lisaks veel lihtne teha. Vaja läheb:

Taigen (või kasuta tavalist muretaignat):

200 gr jahu
50 gr purustatud mandleid
80 gr suhkrut
1 muna
110 gr võid

Sega kokku jahu, mandlid, suhkur ja võitükid. Haki kuni segu on teraline ja lisa muna. Sega korralikult, kuni tainas muutub ühtlaseks palliks. Paki tainas toidukile sisse ja hoia külmkapis 3 tundi.

Apelsinikreem:

3 apelsini
50 gr võid
160 gr suhkrut
4 muna
2 tl maisitärklist

Riivi ühe apelsini koor. Pigista kõigist kolmest apelsinist mahl välja. Sega mahl võiga ja kuumuta keemiseni. Tõsta tulelt. Teises kausis vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega juurde maisitärklis ja riivitud koor. Vala peene joana soe apelsini-või segu, ise pidevalt segades. Vala kõik tagasi keedupotti, kuumuta keskmisel tulel pidevalt segades ca 1 min, kuni segu kergelt pakseneb.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Rulli tainas õhukeseks. Määri vorm võiga ja posterda selle põhi ning ääred taignaga. Vala vormi apelsinikreem. Küpseta 30 minutit ja tõsta kook siis ahjust välja jahtuma.

Munavalgevaht:

2 munavalget
4 spl suhkrut
peotäis mandlilaaste

Kui kook on ahjust välja võetud, kuumuta grill hästi tuliseks. Samal ajal vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Kalla munavalgevaht peaaegu jahtunud koogile ja raputa peale mandlilaastud. Pista kook korraks grilli alla, nii et mandlilaastud veidi grillitud saavad ja munavalge kerge kuldse jume saab.

Kommentaarid

Biancat ütles …
Tore, tore! Ei tea kas see kook ka nutma võiks hakata nagu sama variandi sidrunikook? Toredat mantliostmist, kuuldavasti tuleb külalisi nii et vahvat koosnautimist teile kõigile!mimessina
Anonüümne ütles …
Kooki võiks proovida küll.Jälle natuke isemoodi. Mida tähendab eesti keeles ajakirja nimi, kust retsepti võtsid (- lihtsalt huvitav)? Ma pole kunagi sellele mõelnud, et pühapäeval suletud kauplused võiksid ka kirikule meelejärgi olla. Aga kui mõtlema hakata, et siis igavusest läheb ehk rohkem rahvast jutlust kuulama. Uus mõte, päev kordaläinud! Tervitused Kahupealt
Eva ja CO ütles …
"Mantlipühapäev" on nii äge nimi ühele poodlemise päevale. Huvitav, kas nüüd hakkavad siis ilmad külmaks minema, et inimestel oli tavaks sel ajal endale mantlit ostma minna või oli asi lihtsalt selles, et kõik põllusaadused olid ära koristatud ja oli lihtsalt AEGA seda teha? Igatahes huvitav. Kas teie ka selle päeva puhul endale midagi ostsite?
Kook on isuäratav. Ma üldiselt sidruni ja apelsini koogi fänn ei ole, aga tundub, et tasub isegi proovimist.

Kuhjaga tervitusi! Loeme päevi, mil teid näeme (kas pole mitte luuleline?) - 4!!!

Eva-U
Juc ütles …
Katrin... ma hästi ei usu, mulle tundub, et pisarate jaoks on vaja hapumat põhja. Apelsinikook on üsna magus. Sellise paksu munavalgekihi puhul, nagu mul oli, igatahes ei hakanud. Külalisi on tõesti oodata, vahvaaaa! :)
Kahupea, ajakirja nimi on "Prantsuse köök ja veinid". Pühapäeval suletud kauplused ei meeldi kirikule, kuna pühapäeval ei tohi ju tööd teha. Aga sinu mõte pani mind mõtlema, et äkki tõesti on tegelt hoopis tagamaad sellised, et kui pühapäeval poed kinni on, tuleb keegi kirikusse ka :).
Eva, Kahupea mõtles jah, et sellepärast mindi mantlit ostma, et selleks ajaks said maatööd läbi ja oli aega talveks valmistuda. Meie ostsime Mannile sussid, veidi Halloweeni nänni ja kavatsesime osta ka teleka, aga üheski poes polnud kohe müügiks olemas, nii et saame alles homme kätte. Mulle meeldib see apelsinikook väga, aga sarnane sidrunikook vist veelgi rohkem :). Tšiilis ja Argentiinas sai neid söödud. 4, 3, 2, 1... :)
Anonüümne ütles …
Hei! Varastan siin soome tööaega ja piilun juba kas uut postitust pole, hahaa, kibelen nii lugema...Aga Juta, palun kas saaksid anda vihje kust internetis saaks rohkem lugeda selle nn. mantlipyhapäeva kohta. Kas see on prantsuse, saksa vms. keelne nimetus jne. Mind hakkas huvitama.
Juc ütles …
Ega selle mantlipühapäeva kohta palju polegi minumeelest netis. Pane Googlisse mantelsonntag ja sealt midagi tuleb. Põhimõtteliselt on tegu vist saksa pühaga!
Anonüümne ütles …
Ühe kohaliku jutu järgi olevat mantlipühapäev seetõttu säärase nimega, et vanasti mindi enne pühakutepäeva jm usupühi surnuaeda minekuks linna uut mantlit ostma.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga