Tabbouleh salat, esimesed külalised ja esimesed sohvasurfajad

Minuga juhtub aegajalt, et mu peas valitseb suur auk kõiges, mis puudutab salateid. Sellepärast olen eriti rõõmus iga kord, kui mõne uue maitsva praekõrvase avastan. Ühel päeval saabus minu kallis abikaasa poest ja tõi mulle kaks väikest kokaraamatut - ühe tapase ja meze teemalise (esimene siis hispaaniapärased suupisted, teine Kreeka moodi suupisted) ning teise Vahemere toitude teemalise. Esimesel sirvimisel jäi kohe silma Lähis-Ida köögist tuntud Tabbouleh retsept. Mitte, et ma temast enne midagi teadnud poleks... vahel ei tule geniaalsed lahendused lihtsalt õigel ajal meelde. Taboulleh eripäraks on eestlase jaoks võibolla bulguri kasutamine, mis on tegelikult purustatud nisuterad ja väga tervislik. Lisaks ohtrale värskele petersellile ja rohelisele sibulale, käib salatisse ka suur punt värsket münti, mis omakorda salati veidi teistsuguseks muudab. Pean jälle lisama... et ühe mõnusa šašlõki kõrval suvisel grillipeol... mmmm.

Aga vahepeal on muudki toimunud. Meil nimelt käisid esimesed külalised. Ja mitte lihtsalt külalised, vaid eelmisel nädalavahetusel oli esimene kord, kui saime ise Couchsurfingust võõrustajatena osa võtta. Ma arvan, et see oli vist eelmise nädala alguses, kui muutsin Couchsurfingu süsteemis meie elupaigaks Luxembourgi. Kui enne taheti meie juurde ööbima tulla vast korra poole aasta jooksul, siis nüüd, ühe nädala jooksul oleme saanud juba oma 6 sooviavaldust. Eriti eksootiline oli üks, milles 3 tai üliõpilast soovisid meile tulla ja tai roogasid valmistada. Ahvatlev küll, aga meile ei sobinud aeg. Nii võtsimegi vastu hoopis ühe noore Rumeenia paarikese, Anka ja Stefani. Tegu oli äärmiselt armsate inimestega. Anka lõpetab just PR alal bakalaureust ja Stefanil on seljataga HR magister. Nüüd otsivadki nad parimat lahendust, kus mõlemad oma haridusteed jätkata saaks. Stefanil on plaanis psüholoogia doktorantuur. Seega tuli kuhjaga küsimusi Eesti kohta, sest ka Eesti pidavat ühe variandina kaalumisel olema. Huvitav oli veel see, et Anka rääkis, kuidas neile õpingute ajal oli meie E-riiki kõigi oma võimalustega näiteks toodud ja kuidas nad siis kõik mõtlesid, et niikuinii see tegelikult ei toimi. Sain siis öelda, et toimib suurepäraselt. Tal oli ka hea meel, et saab teisi uue infoga üllatama minna. Stefan oli kõige usklikum inimene, keda ma väljaspool Malaisiat kohanud olen. Ta lahkus pühapäeval kodust kl 7 ja oli kl 14ni kirikus. Ja nii iga pühapäev. Mingi suure Rumeenia usupüha ajal oli ta Belgias olnud ja siis, nagu Anka ütles, oli ta terve päeva arvutist ülekannet vaadanud ja palvetanud. Kujutage ette, terve päeva. Anka see-eest on täielik ateist. Huvitav paar. Nii et esimene kogemus võõrustajana oli vahva, aga seda pean ütlema ma küll, et kuigi tihti ma seda tegema hakata ei viitsi. :)

Muus osas läheb endistviisi. Mann paneb inkat juba ikka päris hästi, kõik jutud ajab ära, mis vaja. Õpetajad kõik kiidavad ja meie oleme muidugi oma inglikese üle kohutavalt uhked seda kuuldes. Kui üldiselt pidi neil koolis probleem olema, et Eesti lapsed kipuvad kinnise kommuuni looma, siis Mann mängib nii eestlastega kui kõigi teistega. Äkki mõjus meie pikk reis ja kõik need eri rahvustest inimesed nii hästi.

Ilmad on meil külmaks läinud alles viimasel nädalal. Teile sinna Eestisse ei või selliseid asju vist öelda, teie külma kõrval pole meie oma midagi. Aga meil on vastik külm tuul, millist Eestis pole. Kuigi alla 0 kuigi tihti siin minema ei pidanud, on kindaid-mütse-saapaid siiski väga vaja. Aga päris pime veel ei ole, saab ka peale tööd paar tundi valgust nautida. Ja puud kõiki oma ilusaid lehti ka maha pole visanud.

Järgmisel nädalal saabuvad meile külla esimesed päriskülalised - minu kallis õde tuleb meile koos lastega nädalavahetust pidama Londonist! Hurraaaa!
Aga kui tabbouleh juurde tagasi tulla, siis vaja läheb:

130 gr bulgurit
3 tomatit
1 pikk kurk
4 rohelist sibulat, hakitud
100 gr värsket peterselli, hakitud
10 gr värsket münti, hakitud
80 ml sidrunist pressitud mahla
60 ml oliiviõli
soola ja pipart

Pane bulgur kaussi, vala peale 500 ml külma vett ja lase vähemalt 1,5 h seista.
Lõika tomatid pooleks, pigista enamus seemneid välja ja haki tomatid kuubikuteks. Koori kurk ja lõika samuti kuubikuteks.
Sega kastme jaoks kokku sidrunimahl ja 1/2 tl soola. Sega hulka oliiviõli ja maitsesta musta pipraga.
Kurna bulgur sõelal ja suru nii palju vett välja, kui võimalik. Sega suures kausis kokku bulgur, tomat, kurk, hakitud petersell, roheline sibul ja münt. Vala peale kaste. Sega kergelt läbi ja serveeri värske saiaga.

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Nii mõnus lugu! Äge, et saite sohvasurfareid võõrustada ja et nad nii toredateks inimesteks osutusid. Mulle, kui väga usukaugele inimesele, tundub selline suur jumala kummardamine kummaline (no et ikka terve päev arvuti vahendusel jumalateenistust vaadata ja pool pühapäeva kirikus veeta). Tore, et see Ankat ei sega. Uhke tunne, et Eesti E-riiki eeskujuks toodi ja et said neile kinnitada, et asjad tõepoolest ka toimivad.
Ma olen ka Manni edusammude üle niiiniii uhke! Supersupersuper!
Ja juba varsti näemegiiiii!!! Me ei jõua ära oodata! Loeme juba päevi!

Supersuured kallistused,
Eva-U

P.S retsept tundub väga põnev.Peaks kunagi katsetama!
Birgit ütles …
Nõustun Evaga, retsept on põnev ja olen ka juba ammu tahtnud bulgurist salatit teha, siin, Türgis, kasutatakse seda päris palju.

Ja Mann, ta ikka nii tubli tõesti! Ja teie reis kindlasti oli ta arengule oluliseks mõjutajaks, sh sotsiaalse arengu mõttes ;)
Anonüümne ütles …
Tore, et esimesed sohvakülalised huvitavad olid. Võib-olla see ongi lahe seltskond? Ma saan aru usklikest, aga pooled päevad palvetades mööda saata... No miks peaks Jumal rõõmus olema, kui keegi millegi kasuliku tegemise asemel temaga tundide viisi vestleb? Mannike on ikka super! Kindlasti andis maailmareis suure suhtluskogemuse, aga iga 3-aastasega ikka reisima ka ei lähe.Tore, kui võõrkeele ilma õppimata selgeks saab. Küsimus. Kust mina bulgurit saan? Tervitusi kõigile! Kahupea
Mari ütles …
Mann on teil tõesti tubli! Varsti suhtlevad Robiga omavahel inglise keeles :)
Ma olen päris palju söönud taboulleh´d, mis on tehtud kuskussiga ja see oli ka hea. Nii et äkki võiks siis bulguri, kui seda Eestis saada pole, asendada kuskussiga?
Mari
Juc ütles …
Eva, mulle tundub ka sellises koguses Jumala kummardamine kummaline. Just nagu Kahupea ütles, et miks peaks Jumalale meelepärane olema, et millegi vahva ette võtmise asemel inimene päev otsa temaga räägib :). Eesti e-riigi üle sain tõesti uhke olla, näitasin oma ID-kaarti ja biomeetrilist passi ja selgitasin, mis kõik teha saame nendega :). Mulle tundub, et Robi on veel suurem inkaguru, räägib sul pooled sõnad koduski juba inglise keeles :). Nii tubli. Eva. nii vahva, et varsi näeme. Mann loeb, et tal on teie tulekuni ainult 2 kekatundi veel (need on ta lemmikud tunnid).
Kahupea, tundub jah, et eks need sohvasurfajad toerad on. Enamasti vähemalt, eks me nägime mõnda veidrikku ka ikka :). Ja kuulsime lugusid veel suurematest veidrikest. Aga ega vist tõesti kõigi lastega sellisele reisile ei lähe. Õnneks sattud meiesugustele rännupisikuga inimestele just selline laps, kellega see võimalik oli :). Blgurit võiksid sa saada nt suurte toidupoodide ökoriiulitelt või ökopoest või siis kui seal pole, siis ma võin tuua :).
Birgit, Sulle sinna Türki peaks see salat tõepoolest hästi sobima. Neil peaks umbes sama salat kandma nime Kısır. Kas oled kuulnud-näinud? Wikipediast lugesin. :). Selles on sul küll õigus, et tänu meie reisile on Manni siinne sisseelamine läinud ma usun kordades valutumalt.
Mari, Mann ja Robi saavad arsti tõesti salajutte hakata teiste laste juures inglise keeles rääkima :). Aga see on hea mõte, et bulgur kuskussiga asendada. Seda on Eestis igal pool vist saada. Sama muidugi ei tule, aga sarnane kindlasti. Kahupea, näe, see ka siis lahendus, kui bulgurit ei leia. :)
Tervitused ja kallistused teile kõigile Eestisse, Londonisse ja Türki.
Anonüümne ütles …
Luxemburg on siis "diivanilaenutajatele" palju ahvatlevam kui Eesti. Põnev, aga arusaadavalt ka väsitav tegevus. Lapse edusammudest koolis on väga vahva lugeda. H Saaremaalt
Juc ütles …
H., on jah nii, et võõraste võõrustamine on ühtlasi tore ja väsitav. Kuna meid on nii hästi vastu võetud, siis ei taha ju kuidagi üle nurga ka seda võõrustamist teha. Ja püüan siis ka edaspidi veidi Manni lugusid rääkida :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga