Sumahhi ja pistaatsiapähkli dukkah ning tahiinikastmega krevetid
Ma vaatan, et väga prantsuspäraseks kisub siin blogis viimasel ajal. Frankofiil, nagu ma olen, pole selles midagi imestamisväärset, aga ühtlasi olen ma hull eksootiliste maitseelamuste järele. Nii et rändame üle pika aja jälle Lähis-Idasse. Menüüs on sumahhi ja pistaatsiapähkli dukkah ning tahiinikastmega krevetid. Ausalt, need viivad keele alla ja kui silmad kinni paned, siis Sa nagu polekski enam kuigi kaugel nende tahiinide ning sumahhide kodukandist. Sellest, misasi see sumahh selline on, sai juba põgusalt siin räägitud. Paar sõna (Nami-Nami abiga) siis ka dukkah´ ja tahiini kohta nende jaoks, kes alles alustavad Lähis-Ida köögiga tutvumise põnevat teekonda.
Dukkah on Lähis-Ida piirkonnas laialdaselt kasutatav kuiv pähkli-seemne-vürtsisegu. Kasutatakse saia jms dippimiseks - sai kastetakse esmalt oliiviõlisse, siis pähklisegusse. Samamoodi võib dukkah-segu puistata salatitele ja köögiviljadele, kasutada lamba- ja kanaliha või kala paneerimiseks jne.
Tahiini on jahvatatud seesamiseemnetest valmistatud paks pasta. Araabiamaades ja Kreekas kasutatav seesamipasta kuulub nt hummuse (kikerhernekreem) ja baba ghanoushi (araabiapärane pommupüree) koostisesse.
Dukkah jaoks läheb vaja:
4 spl musti seesamiseemneid
3 spl vürtsköömet
3 spl pistaatsiapähkleid
1 tl meresoola
1 tl sumahhi
Kastme jaoks läheb vaja:
50 ml tahinit
1 küüslauguküüs (hakitud)
½ spl jahvatatud vürtsköömet
3 spl oliiviõli
1 sidruni mahl
60 ml külma vett
Krevettide jaoks:
1 spl oliiviõli
16 suurt krevetti (kooritud ja puhastatud)
Serveerimiseks värsket saia
Rösti seesamiseemneid, pistaatsiapähkleid ja vürtsköömneid kergelt kuumal kuival pannil. Eemalda need pannilt, lase jahtuda ja purusta siis koos meresoola ning sumahhiga peenemaks.
Sega kokku kõik kastme koostisosad, lisades sidrunimahla kõige viimasena. Maitsesta soolaga.
Kuumuta pannil õli ja prae krevette mõlemalt poolt paar minutit. Säti nad suurele taldrikule. Piserda krevetid kastmega üle ja puista peale helde käega dukkah´t. Nii lihtne see ongi!
Idee Food & Travel juulinumbrist
Dukkah on Lähis-Ida piirkonnas laialdaselt kasutatav kuiv pähkli-seemne-vürtsisegu. Kasutatakse saia jms dippimiseks - sai kastetakse esmalt oliiviõlisse, siis pähklisegusse. Samamoodi võib dukkah-segu puistata salatitele ja köögiviljadele, kasutada lamba- ja kanaliha või kala paneerimiseks jne.
Tahiini on jahvatatud seesamiseemnetest valmistatud paks pasta. Araabiamaades ja Kreekas kasutatav seesamipasta kuulub nt hummuse (kikerhernekreem) ja baba ghanoushi (araabiapärane pommupüree) koostisesse.
Dukkah jaoks läheb vaja:
4 spl musti seesamiseemneid
3 spl vürtsköömet
3 spl pistaatsiapähkleid
1 tl meresoola
1 tl sumahhi
Kastme jaoks läheb vaja:
50 ml tahinit
1 küüslauguküüs (hakitud)
½ spl jahvatatud vürtsköömet
3 spl oliiviõli
1 sidruni mahl
60 ml külma vett
Krevettide jaoks:
1 spl oliiviõli
16 suurt krevetti (kooritud ja puhastatud)
Serveerimiseks värsket saia
Rösti seesamiseemneid, pistaatsiapähkleid ja vürtsköömneid kergelt kuumal kuival pannil. Eemalda need pannilt, lase jahtuda ja purusta siis koos meresoola ning sumahhiga peenemaks.
Sega kokku kõik kastme koostisosad, lisades sidrunimahla kõige viimasena. Maitsesta soolaga.
Kuumuta pannil õli ja prae krevette mõlemalt poolt paar minutit. Säti nad suurele taldrikule. Piserda krevetid kastmega üle ja puista peale helde käega dukkah´t. Nii lihtne see ongi!
Idee Food & Travel juulinumbrist
Kommentaarid
Jutt ja pildid on väga isuäratavad ja tundub, et seda on lihtne valmistada ka. Ma pean nüüd koostisosade jahile minema. Ma usun, et meie tai-poest leian kõik vajaliku.
Terv,
Eva-U
Veronika, aitäh! Sulle samad sõnad, proovi ära jah ja anna märku, kuidas meeldis.
Dukkah' osas olen laisk - kohalikult taluturult (elan ajutiselt Sydneys) saab suurepärast valmissegu, aga lisan sellele sumahhi. Tänud retsepti eest!