Banaanikoogikesed ja lumikellukesed
Vaatasin, et viimane aeg on jagada teiega seda banaanikoogikeste retsepti, sest kohe kohe on käes rabarberite aeg, siis juba maasikad ja sealt edasi riburadapidi kõik muu hea ja parem, mille ajal ei tule kellelgi pähe ka, et koogi sisse võiks banaane panna. Aga talvel on banaan puuvili omal kohal, ma leian! Minu tähelepanu köitis see retsept kunagi ammu ostetud Saveuri retseptikogumikus kahel põhjusel - esiteks, kuna siin saab ära kasutada veidi üleküpsenud banaane ja teiseks, kuna mulle meeldis mõte laduda taignakorvikeste küljed väikestest ringikujulistest taignatükkidest. Kas pole mitte vahva lähenemine?
Muud juttu mul sel korral polegi, kui et kevad on südames ja õhus ja häältes. Aga seda kordan ma oma kevade-eufoorias vist juba viimased 5 postitust iga korda uuesti ja uuesti, nii et ma parem rohkem sellesse ei süvene. Nii et siis banaanikoogikesed ja esimesed lumikellukesed. Viimaseid me muidugi ära ei söönud, aga Mannil oli suur rõõm esimest korda peale talve maja taha aeda lilli korjama minna!
Vaja läheb (6-8 koogikese jaoks):
250 g jahu
100 g külma võid + pisut vormide määrimiseks
50 g pruuni suhkrut
1 vanillikaun või 1 tl vanilliekstrakti
50 ml vett
4 küpset banaani
2 laimi
2 spl rummi
100 g pruuni suhkrut
20 g võid
1 tl kaneeli
Tee nii:
Pigista laimidest mahl välja. Koori banaanid ja lõika viiludeks. Puista banaaniviiludele kaneeli ja 100 g pruuni suhkrut. Lisa laimimahl ning rumm ja sega ettevaatlikult läbi nii, et banaaniviilud ei puruneks. Kata kauss toidukilega ja lase 20 minutit külmkapis maitsestuda.
Valmista tainas. Selleks sega vanilliseemned või -ekstrakt jahu ja 50 g pruuni suhkruga. Lisa 100g külma tükeldatud võid. Näpi tainas ühtlaseks, lisa vesi sortsu haaval (ära kasuta kogu 50 ml, kui tundub, et tainas on juba paraja tihke kontsistentsiga) ja suru kogu tainas palliks. Puista taignapall jahuga üle ja pane 10 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 210 kraadini. Määri väiksed koogikeste vormid võiga. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ning kata iga vormi põhi ja küljed taignaga. Soovi korral lõika väikse viinapitsiga taignast ringid ja lao need ringikujuliselt vormi äärteks. Jaota banaaniviilud vormide vahel ära. Pane vormid kohe ahju ja küpseta kuni taignakorvid on kuldseks küpsenud.
Samal ajal tee kaste. Selleks pane banaanide marineerimisel tekkinud vedelik väiksesse potti ja kuumuta. Lisa või ja sega, kuni või on sulanud.
Tõsta korvikesed ahjust välja ja tõsta igale korvikusse banaanide peale mõned lusikatäied kastet.
Serveeri jäätisega!
Pigista laimidest mahl välja. Koori banaanid ja lõika viiludeks. Puista banaaniviiludele kaneeli ja 100 g pruuni suhkrut. Lisa laimimahl ning rumm ja sega ettevaatlikult läbi nii, et banaaniviilud ei puruneks. Kata kauss toidukilega ja lase 20 minutit külmkapis maitsestuda.
Valmista tainas. Selleks sega vanilliseemned või -ekstrakt jahu ja 50 g pruuni suhkruga. Lisa 100g külma tükeldatud võid. Näpi tainas ühtlaseks, lisa vesi sortsu haaval (ära kasuta kogu 50 ml, kui tundub, et tainas on juba paraja tihke kontsistentsiga) ja suru kogu tainas palliks. Puista taignapall jahuga üle ja pane 10 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 210 kraadini. Määri väiksed koogikeste vormid võiga. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ning kata iga vormi põhi ja küljed taignaga. Soovi korral lõika väikse viinapitsiga taignast ringid ja lao need ringikujuliselt vormi äärteks. Jaota banaaniviilud vormide vahel ära. Pane vormid kohe ahju ja küpseta kuni taignakorvid on kuldseks küpsenud.
Samal ajal tee kaste. Selleks pane banaanide marineerimisel tekkinud vedelik väiksesse potti ja kuumuta. Lisa või ja sega, kuni või on sulanud.
Tõsta korvikesed ahjust välja ja tõsta igale korvikusse banaanide peale mõned lusikatäied kastet.
Serveeri jäätisega!
Kommentaarid
Võrratult ilusad ja armsa olemisega koogikesed! Ma usun, et need maisevad head nii soojalt, kui külmalt. Jäätisega koos ilmselt siiski soojalt.
Päikseliste tervitustega,
Eva-U
Kiidusõnad Kahupealt
Eva, suur aitäh. Nii tore, et õnnestus oma kevaderõõmu ka teiega jagada. Need koogikesed maitsesid tõesti nii külmalt kui soojalt hästi. Ma pole suurem magusasööja, aga mul oli suuri raskusi enda ohjeldamisega :)
Kahupea, suur aitäh kiidusõnade eest. Teil ka peagi lumikellukesed väljas, lahe!
Meil siin lumikellukesed alles sügava lume all, aga kevad on hinges sellegipoolest. Päike paistab juba säravalt, nädalavahetuseks lubatakse +7....seega lootust on. Õmblesin täna lapsele lasteaiarühma uued diivanikatted ja padjakatted ja kevadest hingestatuna tikkisin masinaga padjakatetele hulgaliselt liblikaid :) Nii suur on see kevadeigatsus.
Homme lähen vaatan, kas poes on küpseid baanaane :P Viimased kolm tegin täna just smuutiks ära.
Harilikpliiats :), suur aitäh nii emotsionaalse kommentaari eest. Tõid mulle kohe naeratuse näole. Tore ka, et jälgimisväärset leiad, mis siis, et like nuppu seal pole :). Kaamera on Nikon D3100 ja enamasti kasutan 50mm f/1.8 objektiivi. Mida Sina kasutad? :)
Loodan, et nädalavahetuseks on see suur tuul kusagile mujale lennanud, mis täna meil siin ringi tuulas ja saate mõnusalt siinset kevadet nautida :)
50mm F/1, on ka minu hetke lemmik. Mul küll Canon.
Mis tuulde puutub, siis palun Mannil Ilmataati paluda, et tuul ära läheks - tal tuleb see vahel päris hästi välja! :)
Tuulepalumist tuleks vist lausa südamega teha, sest tänaseni pole see igatahes üldse vaibunud. Eile õhtul isegi koeral hakkas mul õues väga kiire. Ei tea, kas kasukas puhus läbi :D
Aga jah, võid minuga arvestada, kui "liblikaabi" vajad :D
Palju tervitusi,
Eva-U