Croissant´i, õuna ja Vana Tallinnaga saiavorm

Suvest on märkamatult sügis saanud. Uskumatult ilus sügis veel sealjuures. Nagu preemia meile Eestisse tagasituleku puhul, meile, kes me siinset kliimat peaaegu et kardame :). Igatahes, aitäh Sulle, Ilmataat, selle toreda kingituse eest. Lisaks ilusale sügisele laiutab meie ümber kõikehõlmav õunauputus. Vähemalt siin Lõuna-Eestis küll. Mis paneb mind mõtlema, et see asi on sellel Jumalal või kes iganes kogu selle süsteemi välja mõtles, veidi nihu läinud - kas ei võiks õunauputus olla korraldatud rotatsiooni korras, et vahel on ühel pereliikmel uputus või ühe tänava ühel perel ja siis järgmisel aastal jälle järgmistel. Selle aasta uputus tõi endaga kaasa ka ühe naljaka seiga, nimelt läks mu isa reisikindlustust tegema ja kindlustaja küsis lisaks asjakohastele küsimustele lõpetuseks, ega mu isa juhuslikult tasuta kodumaistest õuntest huvitatud pole :). No kahju ju ära visata, aga mis Sa hing ikka teed. Tuletab meelde ühte osa "Meie aasta Siberis" sarjast, kus oli vist suvikõrvitsa uputus ja neid siis üksteisele kottide viisi uste taha jäeti ja salaja ustest sisse tõsteti. Samas, ei tohi hädaldada, parem ikka uputus kui puudus!

croissant ja oun

Pika jutu peale tuleb üks pagana hea magustoit õuntest. Oma osa selle headuses mängivad ka croissant´id, vanillikaun, kaneelikoor, kardemon ja Vana Tallinn. Sellest kõigest ei saagi midagi vähem head välja tulla, eksju!

Vaja läheb:
*400ml kohvikoort
*200ml piima
*2 spl Vana Tallinna likööri
*3 muna + 3 munakollast
*200g suhkrut
*2 suurt või 6-8 mini croissanti (parem kui vähemalt päev seisnud)
*3 väikest või 2 suurt õuna
*2 spl sulatatud võid

Tee nii:
Kuumuta ahi 200 kraadini. Vala koor, piim, pikkupidi poolitatud vanillikaun, kaneelikoor ja Vana Tallinn potti. Aja keema ja tõsta tulelt.
Sega kausis suhkur, munad ja munakollased. Vahusta mikseriga heledaks vahuks. Edasi vahustades vala peene joana kooresegu munasegu juurde (võid igaks juhuks alguses mõned supilusikatäied segada, et temperatuur tõuseks ja muna tükki ei läheks). Kurna saadud kooresegu läbi peene sõela.
Poolita croissantid horisontaalselt ja pintselda neid sulavõiga. Pintselda võiga kokku ka vorm, mida kasutad. Lao poolikud croissantid vormi, lisa kooritud ja tükkideks lõigatud õunad. Vala kõik üle kooreseguga ja küpseta ca 20-25 minutit.
Serveeri traditsiooniliselt külma piimaga või hoopis vahukoore, jäätise või Kreeka jogurtiga!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Vana-vanaema pannišašlõkk

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade