neljapäev, 28. veebruar 2013

Kinoa või kuskussi salat Ancho-Chipotle ja laimi kastmes

Seekord kirjutan taas Umami.ee BLOGIs, kust leiate:
* ühe tõeliselt maitserohke ja tervisliku Mehhiko salati retsepti (kinoa või kuskussi salat Ancho-Chipotle ja laimi kastmes),
* saate teada rohkem tšillide põnevast maailmast ja
* võimaluse võita endale purgitäis maailma kõige vürtsisemat, Naga tšillit!

kinoa salat 720
 
Teravaid elamusi!

pühapäev, 17. veebruar 2013

Musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega

Vastlad ja sõbrapäev seljataga, aga veebruari tähtsad sündmused pole kaugeltki mitte ühelpool. Järgmisel nädalal on meie kallil kodumaal sünnipäev ja sel puhul võiks ju lauale panna midagi erilist.

Minu jaoks tehti see ülesanne sel korral kohe eriti lihtsaks - Dansukker varustas põnevate suhkrutega ja ette anti pidulik Nvy Passionfruit sparkling vahuvein passioniviljaga. Tean juba oma varasematest kogemustest ja ohtratest reisidest soojadele maadele, et üks meie pere täielikke lemmikuid, passionivili ehk grenadill, sobib suurepäraselt teiste eksootiliste viljadega (nagu nt mango) ja igasuguste peenemat sorti magustoitudega. Ja kuna Eestimaa sünnipäevale mõeldes oli mul soov valmistada midagi erilist ja ilusat, siis sündiski selline paarike - Musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega + Nvy passionfruit sparkling!

musta seesami ja mangoga dessert lilleõitega

Vaja läheb (4 suurt pokaali või 8 väikse jaoks):

*100 g Digestive küpsiseid

*400ml mangopüreed
*4 želatiini lehte
*1/2 tl yuzu koort (või asendada riivitud laimi koorega)

*170g maitsestamata toorjuustu
*200ml vahukoort
*2 spl sidruni mahla
*1 vanillikauna seemned

*söödavaid kuivatatud lilleõisi (nt rukkililled, saialilled, roosi õielehed vms)

Tee nii:
purusta küpsised peeneks ja ühtlaseks. Sega juurde musta seesami kreem kuni kogu mass on ühtlast tooni. Lisa muscovado suhkur ja sega läbi. Jaota saadud küpsisesegu pokaalide vahel ära ja suru kergelt pokaali põhjale kokku. Muscovado annab desserdi alumisele kihile karamellist mekki. Pane želatiinilehed külma vette umbes 4-5 minutiks ligunema. Kuumuta potis mangopüree. Tõsta pott tulelt, pigista želatiinilehtedest ülearune vesi välja ja sega need kuumutatud mangopüreesse kuni nad täielikult sulavad. Sega juurde yuzu koor (või laimi koor). Jaota mangosegu pokaalide vahel ära. Tõsta pokaalid min 3 tunniks külmkappi, et mangopüree tarretuks.
Sega kokku vahukoor ja ekstrapeen suhkur. Vahusta pehmeks vahuks, lisa toorjuust, sidrunimahl ja pikkupidi poolitatud vanillikaunast kraabitud vanilliseemned. Vahusta mikseriga veel veidi, kuni saad õhulise toorjuustukreemi. Jaota kreem pokaalidesse. Puista igale pokaalile värvilisi kuivatatud lilleõisi. Serveeri kohe või pane veel mõneks ajaks enne serveerimist pokaalid külmkappi.
Serveeri jahutatud Nvy passionfruit sparkling vahuveiniga!

kolmapäev, 13. veebruar 2013

Targad snäkid ja hummuse retsept

Seekord kirjutan Umami.ee blogis:

*kuidas "targalt näksida" ehk milliseid snäkke koos süüa, et neist maksimaalselt kasu lõigata ja
*leiad ka ühe lihtsa "targa snäki" retsepti, mida ise kodus järgi teha, kui järgmine kord sõbrad külla tulevad või filmi kõrvale toidupoolist otsid!

Loe edasi siit!

hummus musta seesami kreemiga

pühapäev, 10. veebruar 2013

Seesamiseemnetega teemunad ehk Head mao aastat!

Täna algas Hiina kuukalendri järgi uus, Veemao aasta!
Head uut aastat teile kõigile!

Selle piduliku sündmuse puhul jagan teiega ühte imelihtsat retsepti, mis sobib Hiina uue aasta pidustustega kohe päris mitmel põhjusel. Retseptiks on mustas tees marineeritud vutimunad erinevate seesamiseemnete ja dipikastmega. Ja põhjused on sellised:

Esiteks on teemunad Hiinas populaarseks suupisteks. Teiseks näevad sellised vutimunad pidulikul uusaastalaual efektsed välja. Ja kolmandaks võiks neid mune vabalt äsja saabunud Mao munadeks nimetada :).

Vutimunade tees marineerimine oleks mul võinud ausaltöeldes vähe paremini välja tulla. Nimelt on vutimuna koore all olev nahakiht üsna tugev ja seda ma ette ei näinud. Sel põhjusel ei ole minu Mao munad sugugi nii ilusa marmorimustriga, nagu ma soovinud oleksin. Aga pole hullu, ongi veidi arenemisruumi järmiseks korraks, kui neid valmistan. Nii et kui te neid mune kodus valmistama hakkate, siis rullige vutimunade koor kohe korralikult enne tee sisse panekut katki, et tee ikka munani jõuaks.

seesamiseemne vutimuna suupiste

Vaja läheb:
*12 vutimuna
*2 tl musta tee lehti või paar musta tee kotikest

Tee nii:
keeda vutimunad kõvaks. 4 minutist peaks sellest piisama. Jahuta munad, kuivata ja rulli lõikelaual nende koor korralikult katki. Keeda 400ml vett ja lisa musta tee lehed. Lase vähemalt 5 minutit tõmmata kuni saad kange tee. Kurna teelehed tee seest välja. Lisa tee sisse vutimunad ja pane kauss vähemalt 6 tunniks külmkappi.
Tõsta munad tee seest välja, kuivata ja koori. Pane taldrikule seesamiseemned ja pista iga muna poolest saati seesamiseemnete sisse, eriti ilusa tulemuse saamiseks kasta osad munad mustadesse, osad valgetesse ja osad eriti maitsvatesse punaka tooniga Ume ploomiga seesamiseemnetesse. Säti munad vaagnale. Valmista dipikaste lisades heledale sojakastmele paar tilka seesamiõli!
Serveeri väikeste suupistetikkude või kahvlitega.

kolmapäev, 6. veebruar 2013

Kurkumapiimaga viiruste vastu

Seekordsest blogipostitusest saate lähemalt lugeda selle kohta, milliseid ohtraid raviomadusi on erinevatel vürtsidel, ja leiate ka ühe iidse India nipi, kuidas ringi hiilivate viiruste vastu võidelda - KURKUMAPIIMAGA! Loe edasi siit...

kurkumapiim

PS! Ühtlasi kutsun teid järgmisel reedel, st 15.veebruaril, Tartu Loomemajanduskeskusesse, kus toimuval Maailma maitsete Toidustuudio õhtul ma koos huvilistega Tai pomelo salatit, Vietnami pho suppi ja pistaatsia panna cottat valmistan! Info ja registreerimine siin, Parem Elu Koolituste kodulehel!