Som tam

Selle nädala postituse peategelane on nuikapsas. Mina tutvusin nuikapsaga esmakordselt kümne aasta eest Luksemburgis elades. Ei mäletagi täpselt, kes see minu sealsetest headest sõpradest oli (tervitused teile kõigile, kui te seda postitust lugema peaksite :)), kelle lauale oli minu elu esimene nuikapsas mõnusateks suupärasteks ampsudeks lõigatud. Seal ma seda siis proovisin ja avastasin, millise suurepärase maitse ja mahlakusega viljaga on tegu. Tore on see, et nuikapsas on nüüdseks isegi väiksemate toidupoodide juurviljalettidel täiesti olemas. Ja sel nädalal tegin ma ühe suuremat sorti nuikapsa-avastuse. 


Avastus on ühesõnaga see, et nuikapsas sobib lihtsalt imeliselt asendama rohelist papaiat või mangot, mida Tais selle ikoonilise salati tegemiseks. Meie pere jaoks on see täielik halleluja hetk, sest som tam on üks neist Tai roogadest, mida meie Tai köögi hulludest pere alati Tais olles tellib. Selles on nii palju maitset, krõmpsu, värskust ja muidugi ka vürtsi, kui seda Tai moodi valmistada. Ma mäletan, et üks Tai autojuht ütles kunagi, et tema laseb oma taldrikutäie Som tami sisse panna 20 väikest ülikanget tšillit. Seda, mida meie tunneme linnusilma tšilli nime all, aga taid kutsuvat hiiresita tšilliks (Prik Kee Noo), sest, nagu meile selgitati, need on väiksed pabulad, mis peidavad end toidus osavasti lehtede jm toiduainete taha.

Tai Som tam salat nuikapsaga

Vaja läheb:

Tee nii:
riivi nuikapsas ja porgand pikkadeks peenikesteks ribadeks, lisa poolitatud kirsstomatid. Lisa hakitud šalottsibul ja küüslauk. Sega kokku kalakaste, laimimahl, tšillihelbed ja suhkur. Kui suhkur on sulanud, lisa kaste salatisse. Sega ja tambi kuni maitsed on mõnusalt segunenud. Maitse üle, maitses peab magus, hapu, soolane ja vürtsikas ilusti tasakaalus olema. Kui ei ole, lisa vastavalt kas kalakastet, laimimahla, suhkrut või tšillit. Kui kasutad kuivatatud krevette, siis tambi ka need salatisse. Haki maapähklid ja sega salatisse. 

*****

Kõige lihtsam som tam koosneb köögiviljadest (või siis õigemini köögi- ja puuviljadest, kui kasutada traditsioonilist papaiat või mangot) ja röstitud maapähklitest, aga kohalikud armastavad lisada salatisse ka kuivatatud krevette, Kagu-Tais fermenteeritud kala (mille lõhna peale enamus mitte-kohalikke jooksu pistaksid) või hoopis väikseid kergelt marineeritud krabisid, mis suures uhmris salatiga segi tambitakse. Tegelikult olekski ühe autentse som tami tegemiseks õige kasutada ühte korralikku suurt uhmrit (sest pool salati nimest, nimelt "tam", tähendabki Tai keeles "purustama" või "tampima" või "uhmerdama"), sellist savist uhmrit ja suurt puust nuia. Umamis on meil selline asi isegi olemas :). 

Teine asi, mida oleks hädasti vaja, ja ilma milleta ausalt ei tule tulemus päris õige, on selline koorimisnoa sarnane viilutaja (midagi umbes sellist), mille abil saab teha pikki peenikesi ribasid. Häda pärast ajab asja ära muidugi ka jämedam riiv, aga riiviga on tulemus kuidagi palju pudrusem-sogasem, samas kui selle viilutajaga on tulemus perfektselt krõmpsuv. Tänapäeval on neid viilutajaid siin-seal ikka müügis, minu meelest väärt väljaminek.   

Geniaalsed leiutised tekivad tihtipeale kogemata. Nii ka seesama. Issake, ma räägin pidevalt, nagu ma oleks mingi sajandi asja leiutanud, enamus teist võibolla juba teadis aastaid, et nuikapsast saab imelist som tami teha, aga no, ütleme nii, et minuni jõudis see informatsioon eelmisel nädalal. Aga asi oli siis nii, et Umamil on sel kuul sünnipäev. Saame juba 9 aastaseks, aeg lendab :)! Algselt oli plaanis suuremat sorti sünnipäevapidu kogu tiimile. Aga siis muidugi läks nii nagu me kõik teame - koroonanumbrid hakkasid kasvama ja kõiki manitseti ettevaatusele. Nii juhtuski, et sünnipäevapidu toimus sektsioonides tiimide kaupa, kes niikuinii koos töötavad. Tartu tiimi sünnipäeva pidasime meie juures ja no siis oli ju ometigi vaja ka sünnipäevalaud katta. Otsustasin kohe alguses, et ise kõike teha ma ei jõua. Muidu pole minust pärast peolooma :). Plaani panin kokku sellise: suupisteks ostsin Italian Taste in Estonia letist magusaid meloneid ja nede Hõrk Amps letist sinna juurde Parma sinki, lisaks veel värsket pestot (issake, kui maitsev see on) ja trühvli salaamit. Lisasin vaagnale natuke Mature cheddarit, pehmet kitsejuustu, Iberico sealihast fuet vorsti ja Toome kohviku värsket hapusaia. Eelroaks tellisin Thymeout´ilt kataifi tainas krevette laimimajoneesiga. Olid tõesti maitsvad! Pearoaks tegin ise Tai punast karrit Jaapani baklažaani ja pak choyga. Kõrvale aurutatud basmaritiisi ja kaks salatit - vürtsköömnene kachumber kurgist, tomatist ja koriandrist ja siis see som tam nuikapsast ja porgandist. Magusa osas aitas meid taaskord Toome kohvik oma imeliste cannele koogikeste ja legendaarse pisara-rabarberikoogiga. Tundus, et rahvas sai kõhu täis, sest pidu kestis kella 5ni hommikul :).  

Kui me siin juba Tai toidust räägime, siis jagan teiega ühte toredat artiklit, mille peale ma mõne aja eest sattusin. Lugu räägib sellest, kuidas oleks õige Tais või Tai restoranis toitu tellida. Tai toidu alustala on loomulikult riis (aurutatud jasmiiniriis või kleepuv riis), see on vist kõigile selge. Ok, riisi siiski ei tellita, kui süüakse snäkke või nuudliroogasid, aga üldiselt ühel korralikul õhtusöömaajal on riisipott alati laual. Aga edasi võiks toite valida nii - märg, kuiv, värske, vürtsine. Märg roog võiks siis olla näiteks mõni supp või karri. Kuiva kategooriasse võiks minna igasugused vokiroad. Värskeks sobiks midagi kerget, mahlakat, ürdist ja tsitruselist, näiteks nagu seesama som tam. Vürtsikaks jälle mõni paljudest Tai vürtsistest kastmetest näiteks. Nagu ikka Tai köögis, peab kõik tasakaalus olema!

Mul oli sel suvel kaks plaani, mis ei täitunud. Eks seda oli natuke arvata ka, sest jõudsime oma kolaga Eestisse alles juuli alguses ja siis oli vaja muudkui kolida ja pakkida ja ehitada. Lisaks on suvi niikuinii täis lõputuid üritusi. Aga need plaanid saab muidugi tulevikus ellu viia. Pole probleemi! Esimene oli minna kolama Ida-Virumaale, teine oli minna kolama Setumaale. Eelmisel nädalavahetusel käisin Henri vanavanaema matustel Räpina külje all. Ta oli väga tugev naine ja elas hiiglama vanaks. Kuna oma elu ajal elas ta palju palju aastaid sellised ägedas kohas nagu Õrsava järve kaldal asuvas Kindral Reegi majas, mis on nüüd lihtsalt imeliselt korda tehtud, siis käisime enne matuseid läbi ka Värskast. Terve tee ja paljud kohad, mis teele jäid, olid nii ilusad. Näiteks Mooste ja Räpina, mida tahaks natuke lähemalt uurida. Värskast ja Reegi majast rääkimata. Setomaa toidukohad on mul niikuinii juba ammu kirja pandud. Nii et ma kohe ootan kevadet, et oma Setomaa plaan ellu viia!
Olge terved!





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga