Laimirisoto
Viimati, kui ma risotot tegin (tegu oli siis kõrvitsaõie ja safrani risotoga), lubasin endale, et risotodega on mõneks ajaks kõik. Mulle nad väga maitsevad, aga ROLE testidest tuli välja, et mulle riis ei sobi. Ja nii ma otsustasingi, et lõpetan oma organismi riisiga mürgitamise mõneks ajaks. Aga eelmisel nädalal sain Fish and Wine's (kus on peakokaks telekast tuntud Peeter Pihel) laimirisotot, mis jäi sõna otseses mõttes kummitama. Mõtlesin sellele hapukale roale vist küll iga päev, kuni võtsin kätte ja tegin ära.
Vaja läheb:
300 gr risoto riisi
50 gr võid
50 gr võid
1 sibul (peeneks hakitud)
1 kl kuiva valget veini
800 ml aedvilja puljongit
2 spl creme bonjour toorjuustu
pool laimi (fileeritud)
veidi riivitud laimikoort
peotäis hakitud murulauku
peotäis rukolat
Prae võis peenekshakitud sibul. Lisa riis, kuumuta ja sega, kuni riisiterad on läbipaistvad. Lisa vein, keeda, kuni alkohol on välja auranud, st ca 5 min. Riivi risotosse laimikoor. Hakka kulbihaaval lisama puljongit. Järgmine lisa, kui eelmine on riisi sisse keenud. Kuumus olgu keskmine, mitte liiga suur. Kui riis on veel al dente, sega juurde murulauk ja hakitud fileeritud laim (fileerida saab, kui lõikuda laimi koor ja koorealune valge osa ära ning siis teha sisselõiked iga tüki vahel oleva kile mõlemalt poolt, kilele võimalikult lähedalt. Nii saad laimisektorid kätte). Sega läbi. Lisa risotosse ka toorjuust, sega ühtlaseks ja kuumuta läbi. Serveeri peotäie rukolaga, mis täiendab ideaalselt risoto hapukat maitset.
Kommentaarid
Aga risoto näeb välja kena, mõnusalt kreemine.
Leidsin täna netis surfates selle imetoreda lehekülje. Nii lahe, et keegi viitsib panna kirja neid gourmet elamusi, mis annavad hoopis teise pildi kui tavakommentaarid restorani kodulehtedel. Lisaks need isuäratavad retseptid.
Parimate soovidega,
Rein Mikk
Tere Rein, r66m kuulda-n2ha, et mul uus huviline-blogilugeja. Loodan, et satud siia veel ja veel.
Mina aga seiklen veel viimaseid pàevi Itaalia (kulinaar)maastikul. Kui tagasi olen, siis pikemalt ja vàrvilisemalt...
rein@opera.ee