pühapäev, 29. november 2009

Mälestused Malaisiast – sidrunheinakastmes praekala (Ikan Goreng Serai)

Malaisia oli tõeline maitsete virrvarr. Seal on võimalik proovida nii palju erinevaid roogasid, et pea hakkab ringi käima. Ja väga häid roogasid. Ostsin endale Kuala Lumpurist Malaisia isaks peetava Tunku kokaraamatu “Lemmikroad Tunku köögist”. Malaisias valmistatakse kala enamasti tervelt ning kastmed valatakse praetud kalanahale. Minu jaoks jätab see kalalihale liialt vähe maitset ja seega vahetasin kala väikeste kalafileede vastu (ostsin Hua Hini turult fileerituna, näevad välja täpselt nagu kilud, aga nime ma ei tea, kuna turutädid räägivad ainult tai keelt :)). Kui teil vähegi koostisosasid võimalik leida on, siis proovige ära ja te ei kahetse – tõeliselt maitsev roog. Sobib suurepäraselt ka külmalt söömiseks, nii et võib ka peolaua jaoks varem valmis teha. Vaja läheb:

400 gr väikseid kalafileesid


2 tl kurkum


1 tl soola


50 ml õli praadimiseks


4-6 sidrunheinavart, hästi peeneks hakitult


5 šalottsibulat, hästi peeneks hakitud


Kuivatatud tšillihelbed, vees leotatud, maitse järgi (algses retseptis 20 gr)


30 gr tamarindi, segada 10 ml veega, lase seista, vääna ja kasuta vedelikku


Suhkrut maitse järgi


Soola maitse järgi


Määri igat fileed mõlemalt poolt soola ja kurkumiga. Prae kuumas õli mõlemalt poolt kuldseks, tõsta taldrikule. Lisa pannile sidrunhein, šalotid ja tšilli, prae kuni aroomi hakkab eraldama. Lisa tamarindi mahl, suhkur ja sool. Prae kuni kaste veidi pakseneb ja õli kerkib pinnale. Vala kaste kaladele ja lase enne serveerimist veidi aega maitsestuda.

kolmapäev, 25. november 2009

Värskendav-vürtsikas jook arbuusi, laimi ja ingveriga

Oi kuidas ma armastan, kui mu hommikukohvi kõrval on klaasike jahedat värsket mahla. Värskeltpressitud apelsinimahl on alati maitsev, aga kui mõnikord on isu midagi uut proovida, et oma algavale päevale vürtsi anda, võib proovida arbuusijooki, laimi ja ingveriga. Jooki, mis on täis värskust, vitamiine ja vürtsi. Vaja läheb:

5 kl arbuusiliha

1/4 kl riivitud ingver

2 spl laimimahl

1,5 spl pruuni suhkrut või mett

Purustatud jääd

Pane klaasid sügavkülmikusse jahtuma. Riivi ingver, sega laimimahla ja suhkruga. Oota, kuni suhkur sulab. Purusta nuimikseriga arbuus. Kasuta sõela, et lisada joogile ingveri-laimimahl. Lisa jupihaaval, vahepeal maitstes, et jook sinu jaoks liiga vürtsikaks ei läheks. Vala külmadesse klaasidesse, lisa purustatud jääd, pane üks ilus roheline laimiviil klaasiäärele ja alusta hommikut!

pühapäev, 22. november 2009

Roheline köögiviljasupp maapähklipestoga

Ma olen köögiviljaparadiisis. Tai turgudelt ostan suure kimbu värskeid spargleid, kotitäie suhkurherneid ja tavalisi herneid, poolemeetriseid oakaunu, beebisuvikõrvitsaid… igaüks neist alla 5 eek. Kasutan seda võimalust loomulikult ära ning ostan neid isuga. Asjad, mida Tai ise ei tooda, näiteks selles retseptis vaja minev parmesani juust, on aga täielik luksus ning seega on ka hinnad metsikud. Mõne asja leidmisega on mul suuri raskuseid. Pistou jaoks oli tarvis basiilikut. Käisin mööda üdini taikeelset turgu nõutult ringi ja mitte ei leidnud teda üles. Ainus, mis basiiliku nägu oli, lõhnas nagu aniis (see on vist siinne pühha basiilik, mis mulle eriti ei maitse). Õnneks sattusin suurte supermarketisse, kus minusuguste jaoks asjadel ka inglisekeelsed kirjad kõrval olid. Tuli välja, et suur punt täiesti umbrohu nägu rohelist, mis mitte ühegi nurga alt basiilikut ei meenutanud, just basiilik oligi. Esialgu, kui silti nägin, pistsin nina põõsasse ja olin juba pettumas, kuna mingit basiiliku lõhna see ei eraldanud… üldse mitte mingisugust lõhna, kui aus olla. Aga ma olin veidi üleannetu, naksasin ühe lehe ja sõin ära, ja selles väikses lehekeses oli basiiliku maitset küll rohkem kui vahel mitme oksa sees kokku.

Pildi napsasingi ajakirjast, kuna minu supp sai valmis ja söödud pilkases pimeduses. Aga täpselt selline ta välja nägigi! :)

Algne retsept, millest minu idee pärines, oli 2009 a septembri Delicious ajakirjast ja seal nimetati supilisandit pistou´ks. Pistou on prantsuse vaste itaallaste pestole – segu basiilikust, küüslaugust ja oliiviõlist, aga sellesse oli retseptis lisatud ka piiniapähkleid (mida minuteada pistou tegelikult ei sisalda ja seega oleks võinud supilisandit nimetada lihtsalt pestoks). Nii ma siis tegingi, minu supp on pestoga! Mina olen aga piiniapähklite vastu allergiline ja kuna ma Tais juba olen, vahetasin need kohalike maapähklite vastu – sobis tõeliselt hästi. Vaja läheb:

1 spl oliiviõli

20 gr võid

1 suur kartul

1 keskmise suurusega sibul

750 ml kana- või köögiviljapuljongit

200 gr suhkurhernekaunu

100 gr herneid (võid kasutada külmutatuid)

2 väikest suvikõrvitsat

200 gr aedubasid

200 gr spargleid

Pistou jaoks:

2 küüslauguküünt

1 kl basiilikulehti

2 spl röstitud maapähkleid

3 spl oliiviõli

25 gr riivitud parmesani

Pesto jaoks purusta uhmris küüslauk, basiilik ja pähklid, kuni tekib ühtlane pasta. Sega sisse oliiviõli ja parmesan. Kata kaanega ja hoia kuni kasutamiseni külmikus. See peaks säilima kuni nädal aega, värv võib muutuda, aga maitse jääb samaks.

Supi tarvis kuumuta pannil oliiviõli ja või. Prae sibul klaasijaks. Vala sibul keevasse puljongisse, lisa ka kuubikuteks lõigatud kartul. Keeda umbes 10 minutit. Lisa ülejäänud koostisosad, maitsesta vajadusel soola ning pipraga ja lase madalal tulele umbes 10 minutit keeda, kuni köögiviljad on küpsed. Sega sisse 1 spl pestot. Serveeri supi kõrvale ülejäänud pesto.

neljapäev, 19. november 2009

Tükike Peedut...

Ühel ilusal päeval leidsin oma mailboxist imearmsa kingituse, mille minu head sõbrad Mari ja Triin meie jaoks valmistanud olid. Nimelt võrratu mosaiik fotodest, mis kõik tehtud meie armsas Peedu aias ühe päikselise suveilmaga. Siinkohal kasutan ka võimalust tänada oma kalleid vanemaid, kes ei ole Peedul selle suvega metsikuks minna! Miljon kallistust teile kõigile ja Peedule ka pealekauba!

esmaspäev, 16. november 2009

Mango laimi-vanillikastmes – järjekordne kerge dessert


Te saate ju aru, miks ma teile pidevalt kergeid roogasid silmadega söömiseks pakub, eksju? Asi selles, et meil on siin Tais pidevalt 35 kraadi ja lauspäike. Teile sobiks need desserdid vist peale midagi tugevat ja soojendavat, kui rammusam kraam juba kõhule liiga teeks. Teine teema on muidugi mangode kättesaadavus, Tais algab tõeline mangohooeg detsembris, aga juba praegu leiab parematel turgudelt küpseid kollaseid vilju, Tai kohta krõbeda kilohinnaga 25 eek. Kuu aja pärast õnnestub selle magusa loodusanniga ehk midagi rohkematki ette võtta – äkki mõned troopilised riisirummikokteilid või värskendav salsa kanaliha kõrvale. Aga seekord siis kiire dessert – mangoviilud laimi-vanillikastmes. Vaja läheb:

4 küpset mangot, kivi eraldatud ja viilutatud

2 spl laimimahla

1 kl vett

2/3 kl suhkrut

1 vanillikaun

Aseta mangod taldrikule ning valmista kaste. Selleks kraabi vanillikaunast seemned potti, lisa vesi, suhkur ja laimimahl ning keeda siirupiks. Vala mangile ning serveeri kohe. Tugevama roa soovijatele serveeri koos hea vanillijäätisega.

Meie jäime väga väga rahule, selles desserdis on kõike - magusust, hapukust, pehmust, sooja ja külma! Loodan, et teilegi meeldib.

kolmapäev, 4. november 2009

Õitega murulauguvarred austerservikute ja krevettidega (Pad Dawk Goochai Gkoong Hed Hoi Nahnglom)

Tai turgudelt saab osta imeilusaid värskeid murulauguvarsi. Tegu ei ole päris sama asjaga, mis meie murulauk, kuigi ma usun, et see roog tuleb sama maitsev ja ilus välja ka meie kodumaise versiooniga. Siinkohal on tegu sellise asjaga nagu Allium tuberosum või ramosum, inglise keeles garlic chives või chinese chives, meile tõlgituna siis vast küüslaugu-murulauk. Selline nimi tuleb tema mahedast küüslaugumaitsest, mis tema kasutamise roogades eriti meeldivaks teeb. Selle retsepti leidsin ühe Tai proua blogist nimega Thai Food and Travel blog. Vaja läheb:

suur punt õitega murulauguvarsi
200 gr austerservikuid
300 gr krevette, kooritud ja seljalt sisse lõigatud
3 spl maapähkliõli
3-4 spl austrikastet
maitse järgi Tai kalakastet, ca 2-3 spl

Pese murulauguvarred ja lõika ca 5 cm pikkusteks tükkideks. Kuumuta pann hästi kuumaks (ideaalis wok), lisa õli ja oota, kuni ka see kuumaks läheb. Lisa krevetid ja sega pidevalt, kuni nad pealt roosaks hakkavad minema (praktiliselt kohe), lisa murulauguvarred ja prae veel hästi natuke, kuni nad on veidi pehmed. Lisa seened ja sega muuga kokku. Lisa piisavalt austrikastet, et kõik köögiviljad oleksid kergelt kaetud. Lisa soolakust kalakastmega. Prae veel kergelt läbi, kuni murulauk on küps, aga endiselt veidi krõmpsuv.
PS! Kõik see käib metsiku kiirusega, valmista kõik vajalik enne panni tulele panekut ette, muidu see roog välja ei tule!