Tai supiklassika vol2 - kookose-kanasupp Tom Kha Gai

Tom Kha Gai ehk kookose-kanasupp galangaliga jõudis minu kulinaarsesse südamesse ausalt öeldes isegi varem, kui palavalt armastatud Tom Yum Goong, millest teile varem kirjutanud olen. Esimesed ähmased mälestused millestki sarnasest koos mind vallanud maitseelamusemtosioonidega meenuvad kunagi Tallinna vanalinnas olnud (äkki on tänagi veel?) Lounge 8-st. Vahepeal sai proovitud paremaid ja halvemaid versioone, kuni kahe aasta eest Tais käies võisin süüa lõpmatult palju maitsvaid Tom Khasid. Tom Yumi vürtsikus oli tol korral minu jaoks liig mis liig (huvitav on jälgida, kuidas maitsemeeled aja jooksul arenevad) ning Tom Kha oma kreemisuse ning erinevate maitsetega pakkus meeldivat alternatiivi. Nagu Tom Yumigi puhul, nõudis õige retseptini jõudmine minult mitmeid katsetusi, aga siin ta nüüd on. Minu versioon on Tais pakutavatest selles osas erinev, et mina praen kanafilee enne supi sisse panemist pannil kuldseks. Lihtsalt esteetilises mõttes on palju isuäratavam, kui valges supis ei hulbi mitte roosad kanad, vaid kuldsed. Vaja läheb:

1,5 kl vett
2 väikest tšillikauna
2 laimi
ca 4 cm galangalijuurt
1 sidrunheinavars
1 spl kalakastet (või maitse järgi)
1/2 kl kookospiima
1/2 kl kanafilee tükke
mõned ümmargused seenekesed (nt šampinjonid)
1 tomat (sektoriteks lõigatuna)
1 spl õli praadimiseks
3 kaffirlaimi lehte

Prae väiksed kanafileekuubikud vähese õliga pannil kuldseks. Tõsta kõrvale. Sega kokku vesi ja kookospiim. Lõika galangalijuur diagonaalis õhukesteks viiludeks, eemalda sidrunheina välimine koorekoht, lõika diagonaalis õhukesteks viiludeks, pane kõik see vee ja kookospiima segu sisse ja aja tugevalt keema. Sega pidevalt, kuna kookospiimal on komme tükki minna. Lisa kanafilee, seened, tomat ja laimilehed, aja keema ise pidevalt segades. Maitsesta kalakastme ja laimimahlaga, kuni saavutad soovitud tulemuse. Maitsesta maitse järgi tšilliga. Serveeri aurutatud riisiga. Enam lihtsam ei saa üks supp olla!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Oi, Juc! See supp on VÕRRATU! Just lõpetasime selle söömise ja kuigi kõht on pilgeni täis, tahaks jäädagi seda mõnusat vedelikku limpsima. Homme läheb ilmselt kakluseks, kes esimesena ülejäägile jaole saab ;) Teha on seda suppi ka imelihtne, nii et ma olen kindel, et see saab olema nüüd üks meie pere nendest söökidest, mis tihti nädala-menüüsse koha saavad :) Aitäh sulle hea idee eest!

Tervitades,
Eva-U
Juc ütles …
Evake, niiii vahva, et meeldis. Juba kahe nädala pärast võid siin Tai versioone kasvõi iga päev nautida :). Huvitav oleks teada, kas see teisel päeval ka hea oli? Kes teie kaklusest võitjana väljus? Kas Robile ka meeldib? Mann tellib seda endale tihtipeale kui sööma lähme :)
Eva ja CO ütles …
Tere jälle, armas Juc! See on tõesti super, et juba ainult natuke rohkem, kui nädala pärast saangi seda suppi originaalis proovida. Täitsa põnev, kas maitse on sama, mis enda tehtul.
Robile maitses see supp hullupööra!
Teisel päeval oli supp väga maitsev. Kuna minul on külmkapi sisust parem ülevaade, kui Kallel, siis ta magas võimaluse ülejääk nahka pista, maha :) Nii, et mul vedas :)

Tohutult tervitusi ja peatse kohtumiseni!
Eva-U
Gaili ütles …
Imeilus blogi :) Ma kardan, et siia mu tänane päev jääb...

Kas Sa oled Tallinnas leidnud koha, kust saaks kalganit ja värskeid laimilehti? Ma vanasti ostsin Riisist, aga seda enam pole :(

Ma nüüd katsetaks Sinu retsepti ka. Ma olen proovinud Tom Khad teha nii- ja teistpidi, aga seda päris õiget magushaput maitset ei ole kuidagi saavutanud veel.
Juc ütles …
Gaili, suured tänud kiituse eest. Loodan, et oli maitsev päev :).
Laimilehti ja kalganit saab Stockmannist, kuigi kivatatult. Pole veel kuivatatutega ise proovinud teha.
Kui minu tom kha ära katsetad, anna teada,kuidas meeldis ja kas oli sammuke lähemal sellele õigele!
Gaili ütles …
Katsetasin ja oli täitsa hea. Vastavalt sinu retseptile panin kalakastet ja laimi ikka oluliselt rohkem sisse kui tavaliselt.

Aga ma tegin seekord siis ingveri ja kuivatatud laimilehtedega :(

Kuidas Sa seda suppi serveerid kõikide nende maitsetaimede vahelt, mida ära ei sööda? :) Ma ise olen tavaliselt üritanud nii tõsta, et kellegi kaussi ei satuks hunnikut laimilehti või sidrunheinavarsi või ingveriviile, aga see on üsna vaevaline ettevõtmine, supp sealt kõige vahelt kätte saada :)
Juc ütles …
Tore, kui maitses, Gaili. Eks galangali ja värske laimilehega oleks muidugi veel tõelisem värk :).
Tais serveeritakse seda koos kõigega, mida ära ei sööda. Sööjad ise manööverdavad edasi ja lõpuks jääb kaussi suur hulk "ülejääke". Niisamuti serveerin ka mina!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga