Tai supiklassika vol2 - kookose-kanasupp Tom Kha Gai
Tom Kha Gai ehk kookose-kanasupp galangaliga jõudis minu kulinaarsesse südamesse ausalt öeldes isegi varem, kui palavalt armastatud Tom Yum Goong, millest teile varem kirjutanud olen. Esimesed ähmased mälestused millestki sarnasest koos mind vallanud maitseelamusemtosioonidega meenuvad kunagi Tallinna vanalinnas olnud (äkki on tänagi veel?) Lounge 8-st. Vahepeal sai proovitud paremaid ja halvemaid versioone, kuni kahe aasta eest Tais käies võisin süüa lõpmatult palju maitsvaid Tom Khasid. Tom Yumi vürtsikus oli tol korral minu jaoks liig mis liig (huvitav on jälgida, kuidas maitsemeeled aja jooksul arenevad) ning Tom Kha oma kreemisuse ning erinevate maitsetega pakkus meeldivat alternatiivi. Nagu Tom Yumigi puhul, nõudis õige retseptini jõudmine minult mitmeid katsetusi, aga siin ta nüüd on. Minu versioon on Tais pakutavatest selles osas erinev, et mina praen kanafilee enne supi sisse panemist pannil kuldseks. Lihtsalt esteetilises mõttes on palju isuäratavam, kui valges supis ei hulbi mitte roosad kanad, vaid kuldsed. Vaja läheb:
1,5 kl vett
2 väikest tšillikauna
2 laimi
ca 4 cm galangalijuurt
1 sidrunheinavars
1 spl kalakastet (või maitse järgi)
1/2 kl kookospiima
1/2 kl kanafilee tükke
mõned ümmargused seenekesed (nt šampinjonid)
1 tomat (sektoriteks lõigatuna)
1 spl õli praadimiseks
3 kaffirlaimi lehte
Prae väiksed kanafileekuubikud vähese õliga pannil kuldseks. Tõsta kõrvale. Sega kokku vesi ja kookospiim. Lõika galangalijuur diagonaalis õhukesteks viiludeks, eemalda sidrunheina välimine koorekoht, lõika diagonaalis õhukesteks viiludeks, pane kõik see vee ja kookospiima segu sisse ja aja tugevalt keema. Sega pidevalt, kuna kookospiimal on komme tükki minna. Lisa kanafilee, seened, tomat ja laimilehed, aja keema ise pidevalt segades. Maitsesta kalakastme ja laimimahlaga, kuni saavutad soovitud tulemuse. Maitsesta maitse järgi tšilliga. Serveeri aurutatud riisiga. Enam lihtsam ei saa üks supp olla!
1,5 kl vett
2 väikest tšillikauna
2 laimi
ca 4 cm galangalijuurt
1 sidrunheinavars
1 spl kalakastet (või maitse järgi)
1/2 kl kookospiima
1/2 kl kanafilee tükke
mõned ümmargused seenekesed (nt šampinjonid)
1 tomat (sektoriteks lõigatuna)
1 spl õli praadimiseks
3 kaffirlaimi lehte
Prae väiksed kanafileekuubikud vähese õliga pannil kuldseks. Tõsta kõrvale. Sega kokku vesi ja kookospiim. Lõika galangalijuur diagonaalis õhukesteks viiludeks, eemalda sidrunheina välimine koorekoht, lõika diagonaalis õhukesteks viiludeks, pane kõik see vee ja kookospiima segu sisse ja aja tugevalt keema. Sega pidevalt, kuna kookospiimal on komme tükki minna. Lisa kanafilee, seened, tomat ja laimilehed, aja keema ise pidevalt segades. Maitsesta kalakastme ja laimimahlaga, kuni saavutad soovitud tulemuse. Maitsesta maitse järgi tšilliga. Serveeri aurutatud riisiga. Enam lihtsam ei saa üks supp olla!
Kommentaarid
Tervitades,
Eva-U
Robile maitses see supp hullupööra!
Teisel päeval oli supp väga maitsev. Kuna minul on külmkapi sisust parem ülevaade, kui Kallel, siis ta magas võimaluse ülejääk nahka pista, maha :) Nii, et mul vedas :)
Tohutult tervitusi ja peatse kohtumiseni!
Eva-U
Kas Sa oled Tallinnas leidnud koha, kust saaks kalganit ja värskeid laimilehti? Ma vanasti ostsin Riisist, aga seda enam pole :(
Ma nüüd katsetaks Sinu retsepti ka. Ma olen proovinud Tom Khad teha nii- ja teistpidi, aga seda päris õiget magushaput maitset ei ole kuidagi saavutanud veel.
Laimilehti ja kalganit saab Stockmannist, kuigi kivatatult. Pole veel kuivatatutega ise proovinud teha.
Kui minu tom kha ära katsetad, anna teada,kuidas meeldis ja kas oli sammuke lähemal sellele õigele!
Aga ma tegin seekord siis ingveri ja kuivatatud laimilehtedega :(
Kuidas Sa seda suppi serveerid kõikide nende maitsetaimede vahelt, mida ära ei sööda? :) Ma ise olen tavaliselt üritanud nii tõsta, et kellegi kaussi ei satuks hunnikut laimilehti või sidrunheinavarsi või ingveriviile, aga see on üsna vaevaline ettevõtmine, supp sealt kõige vahelt kätte saada :)
Tais serveeritakse seda koos kõigega, mida ära ei sööda. Sööjad ise manööverdavad edasi ja lõpuks jääb kaussi suur hulk "ülejääke". Niisamuti serveerin ka mina!