Heinakuhjas küpsetatud kana mürklikastmega

Idee küpsetada oma ahjukana heina sees jõudis minuni ajakirjast Cuisine Gourmande. Tundus pagana põnev. Õnneks ei pidanud ma talunike juurde heina lunima minema, sest ajakiri andis kaasa ka hea idee osta heina toidupoe lemmikloomaosakonnast (seal müüakse seda vist jäneste ja näriliste tarvis). Eriti meeldis mulle mõte pakkuda heinakana kõrvale kastet mürklitest. Üks purk kuivatatud mürklitega oligi just kapis head ideed ootamas. Mürklid on nii hinnatud söögiseened, et neist peenemad on veel ainult trühvlid. Eriti tänuväärsed on nad aga sellepoolest, et säilitavad kuivatamisel kõik oma maitseomadused. Peagi on kevad käes ja nii mõnelgi teist kibe kiire oma teadatuntud mürklikohta minekuga, et värskeid korjata. Igatahes, siin on nende kasutamiseks üks võimalus! Heinakana kõrvale sobib lisaks ka juurselleripüree, aga mina vahetasin selle üldsuse huvides kartulipüree vastu välja.
DSC_0148
Vaja läheb:
1 kana (ca 2 kg)
Ca 500 gr heina (sõltub väga ahjupoti suurusest)
200 gr hapukoort
150 ml kuiva valget vermutit, originaalretsept nõudis Noilly Prat vermutit, aga ma usun, et mõni muu Prantsuse kuiv vermut töötab sama hästi (kes ei soovi ekstra vermuti järgi minna, võib kasutada sama kogust kuiva valget veini)
50 gr kuivatatud mürkleid
1 spl õli
1 spl kontsentreeritud kanapuljongit (fondi)
1 tl kuivatatud või värsket tüümiani
Soola/pipart
350 gr jahu
DSC_0126DSC_0174
Pane kuivatatud mürklid 1 tunniks vette. Hõõru kogu kana soola ja pipraga sisse, kui võimalik, siis ka seest. Kuumuta õli pannil ja pruunista kana ca 15 minuti jooksul, kuni ta on kuldne. Eemalda kana pannilt. Vala pannile vermut, keeda paar minutit, lisa hapukoor, puljong, seened ja tüümian. Sega ühtlaseks, keeda ca 5 minutit segades, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kaste kõrvale.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Tee ahjupott seest niiskeks. Pane pool heinast poti põhja. Tõsta peale kana. Ümbritse kana heinaga ka külgedelt ja pealt. Kata pott kaanega. Lisa jahule nii palju vett, et tekiks voolitav tainas. Rulli sellest ääred ja kata sellega kõik kaanevahed, et õhk potti ei pääseks. Küpseta ca 1h ja 30 minutit.
Vahepeal valmista kartuli- või selleripüree. Enne serveerimist soojenda kaste!

Magustoiduks veel eidi kaunist kevadet:
DSC_0125 DSC_0103 DSC_0116
DSC_0097 DSC_0073

Kommentaarid

Merit ütles …
Nii armas, nagu pesas kanake:) Kas kanale jäi kuidagi see heina maitse külge ka?
Juc ütles …
:), tead jäi jah selline põnev maitsenüanss juurde. Kartsin ise, et äkki on tulemus selline maalähedane või pisut robustnegi, aga tegelikult võttis kana heinalt elle parimad omadused külge :)
Zoozi ütles …
Täitsa põnev! Nagu Merit ütles, kanake pesas :)
Meil kodus ka juurselleripüreed ei sööda, aga pooleks kartuliga läheb kaubaks küll :)
Eva P. ütles …
Kohe näha, et teil suur kevad käes, pildid on nii valgusküllased! :)
Juc ütles …
Zoozi, oli jah põnev. Ja ilus vaadata ka. Kana ennast ilusti pruuniks päevitanud, oli teine päris suvine ilm ka tookord - isegi sai rõdul päikest võetud. :) Eva, valgust on jah nüüd kohe kuhjaga. Nii tore, võib vabalt ka peale tööd fotoka kätte võtta ja kerge vaevaga ilusa pildi saada! :)
Mari-Liis ütles …
Millised ilusad heledad ja helged fotod.
Kana kanaks, kindel see, et on hästi maitsev ja see "pesas kanake" Meritilt on ka muidugi eriti tabav:), aga minu suu ajas vett jooksma hoopis mürklikaste! Mürklid on võrratud ja neid saab ju nii harva. Nägime nüüd Brüsselis ühel suurel restoranidele mõeldud hulgilaos-turul kuivatatud mürkleid müügil, aga hind pani ahhetama. No ühekorraga ostetav kogus riiulil oli ka muidugi muljetavaldav:) Paraku ei ole ma Tallinnas kunagi kuivatatud mürkleid müügil näinud...
Juc ütles …
Aitäh, Mari-Liis, pilte kiitmast! Eks Sul on vist õigus, et kana heinas üksi polekski võibolla mind tegutsema pannud, aga kui mürklikaste kõrvale mõelda, siis on asi juba palju pidulikum. Eks ta jah üks kallis kaste tuli :), iga päev ei sööks. Aga pidulikumal puhul küll. Ma võiks Eestisse kaasa tuua, kui Sul huvi oleks. Aga ma tulen alles juunis :) Selleks ajaks on teil juba värsked mürklid söödud.
Eva ja CO ütles …
Niiii ilusad pildid! Teie kevad on meie omale järgi jõudnud :) Meil siin täpselt samad õied!
Kana on ka põnev. Miks see tainas selle poti peal peab olema? Kas fooliumist või kaanest ei piisa?
Mürklikaste kõlab ka põnevalt. Vaatasin huvi pärast meie kodupoest järele, et meil maksab 20 grammine pakk kuivatatud mürkleid 5.49 naela. Kui keegi väga huvi tunneb, siis võin siit posti teel saata :)

Toredat Kreeka reisi! Loodetavasti rabad sealt mõne põneva retsepti ka kaasa :)
Eva-U
Anonüümne ütles …
Võrratu ! Mul heina küllaga, peaks kohe järgi proovima. Aga mind kummitab G. Ramsay ütlus Meisterkoka saates, mis kõlas ümbes-täpselt nii: Kukeseened on ühed maailma parimad ja kõige kallimad seened. Ei tea, kuidas selle asjaga lood on ? Teie olete see õige, kes oskaks vastata.
Juc ütles …
Eva, mulle tundub ka meie pilte vaadates, et meil teiega sama kevad :). Tainas peab olema, et õhk sisse ei saaks, aga hoolikalt pakkides saab fooliumiga sama tulemuse. Meil vist olid mürklid odavamad, äkki umbes sama hind, aga eurodes ja 30 gr eest :). Teile toredat peesitamist Hispaanias. Ilmateade teeb kadedaks! :)
Ma ütleks ka, et kukeseened on ikka üle prahi, paremad kui mürklid ja paremad kui trühvlid. Kui neid kolme üldse võrrelda saab, sest tegelikult on tegu ikka väga erinevate asjadega. Aga kõige kallimad kukekad ikka pole. Siin on jube kallid nad, aga see tähendab ikka mingi 20 eurot kilo. Trühvlid ja mürklid on ikka kallimad kõvasti. Tervitused teile!
Anonüümne ütles …
Heinakana!!!??? Appike!!!??? Mina olen maalaps ja heina söövad ju ometigi vaid loomad. Aga tegelikult tuleb maailma vaadata avarama pilguga ja mitte nii kammitsetult. Tean, et peenes spaas om võimalik lasta teha heinavanni. Ime siis, et üks maitsev kana võib küpseda heinast pesas. Huvitav, kas tuleks valida vanaema majataguse parima ristikupõllu toodang või karmim kõrreliste väli:P:P H Saaremaalt
Anonüümne ütles …
No mida küll välja ei mõelda! Heinakana proovin kunagi kindlasti. Mürklid pole ennast meie aias rohkem ilmutanud kui see üks kord, ilmselt sinu auks. Jätsin möödunud aastal isegi maa harimata, aga ei midagi... Olid mäletamist mööda päris maitsvad. Kas teiekandis käiakse mürkleid metsas korjamas? Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
H., eks ta natuke raske võibolla harjuda on tõesti. Eriti maalapsele! :) Heina päritolu kohta ei oskagi nõu anda. Proovi äkki oma peene heinaga ja anna mulle ka teada, kuidas oli! :)
Kahupea, ma ise lootsin, et peale esimest aastat, kui Sul põõsa all 2 mürklit istusid, hakkab iga aastaga neid aina juurde tulema. Aga võta näpust. Lootust ka ei kaota, äkki sel aastal :).

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco