Bretooni far põldmarjadega
Meil on õnn elada kohas, kus igal kraavipervel ja võsas kasvab metsikutes kogustes magusaid põldmarju ja kus nende korjamine kedagi eriti ei huvita. Meid küll huvitab. Päris lahe on minna niimoodi marjule, et kõnnid 3 minutit koduuksest eemale, laskud kraavi ja muudkui korjad. Ära ei tohi ainult unustada hoolikaid ettevalmistusi - olgu väljas kasvõi 30-kraadine saunailm, jalga tuleb panna kinnised tugeva tallaga jalanõud, selga paksust kangast pikad püksid ja pikkade varrukatega pluus ning kätte nahkkindad. Just sellises varustuses on paras asuda nende pikkade okkaliste väätidega võitlusse, mis nii kiivalt oma mustjaid marju kaitsta on otsustanud. Osa sai kohapeal nahka pistetud, osa kodus Kreeka jogurti, mee ning rüstitud kaerahelvestega söödud, mõned läksid sügavkülma talve ootama ja viimse osa pistsin ahju Bretooni vast kõige kuulsama küpsetise far´i sisse. Far on pisut clafoutis´ sarnane ja meenutab ka pisut meie saiavormi. Igatahes üks ütlemata mõnus küpsetis, kuhu põldmarjad ja törts rummi suurepäraselt sisse passivad.
Vaja läheb:
200 gr põldmarju
1 suur spl rummi
100 gr jahu
100 gr suhkrut
näpuotsaga soola
3 muna
200 ml (rasvasemat) piima
1 spl võid
Sega marjad rummiga ja aseta kõrvale. Teises kausis sega kokku jahu, suhkur ja sool. Tee kuhja keskele auk, kuhu löö lahti munad. Hakka mune ja jahusegu kahvliga järjest kokku segama, kuni saad ühtlase taigna. Vala juurde toasoe piim ja sulatatud või. Vala võiga määritud ahjuvormi põhja rummised marjad ning peale poolvedel tainas. Küpseta esimesed 10 minutit 220 kraadi juures, keera siis temperatuur maha 170 kraadini ja küpseta, kuni vorm pealt pruun on ning seest tainas enam vedel pole (ca pool tundi). Bretoonid ise lasevad oma far´i pealt lausa tumepruuniks küpseda, nii et maitse asi. Lase vormil enne serveerimist üksjagu jahtuda!
Vaja läheb:
200 gr põldmarju
1 suur spl rummi
100 gr jahu
100 gr suhkrut
näpuotsaga soola
3 muna
200 ml (rasvasemat) piima
1 spl võid
Sega marjad rummiga ja aseta kõrvale. Teises kausis sega kokku jahu, suhkur ja sool. Tee kuhja keskele auk, kuhu löö lahti munad. Hakka mune ja jahusegu kahvliga järjest kokku segama, kuni saad ühtlase taigna. Vala juurde toasoe piim ja sulatatud või. Vala võiga määritud ahjuvormi põhja rummised marjad ning peale poolvedel tainas. Küpseta esimesed 10 minutit 220 kraadi juures, keera siis temperatuur maha 170 kraadini ja küpseta, kuni vorm pealt pruun on ning seest tainas enam vedel pole (ca pool tundi). Bretoonid ise lasevad oma far´i pealt lausa tumepruuniks küpseda, nii et maitse asi. Lase vormil enne serveerimist üksjagu jahtuda!
Kommentaarid
Magusalt tervitades,
Eva-U
Kahupea