Moosi, moosi ja moosi - tšillist, šalotist ja viigimarjast

Pean üles tunnistama, et ega ma nüüd üks suuremasi moosikeetja (ja üldse sissetegija) ei ole. Sellele moositeole, millest teile nüüd kirjutan, õhutasid mind aga nende endi teadmata kallid kaasblogardid Tuuli ja Marju. Tuuli pani kellukese mu peas helisema oma tšillimoosiga (mis küll tõsi küll juba juulikuus tema blogis ilmavalgust nägi, aga just nii kaua mu peas mõned mõtted idanemisaega vajavadki) ja Marju andis otsustava tõuke oma imeilusate moosipurgisiltidega (kes veel ei tea, siis need on kõigile täitsa tasuta allalaadimiseks ja kasutamiseks). Aitäh teile, aitasite kaasa paljude meeldivate maitseelamuste tekitamisele ja nautimisele. Nende kolme moosi võlu on minu kui rohkem soolase-toidu-inimese jaoks see, et nad sobivadki põhiliselt just liha, juustu ja soolaste toitude kõrvale. Mina serveerisin neid pardiconfit juurde (millest ma peagi teile ka räägin), kõik kolm sobivad lihtsalt võrratult mõne kiire valgehallitusjuustu bruschetta peale, isegi seaprae kõrval toimivad nad suurepäraselt. Nii et, moosi keetma!

DSC_0054

Tšillimoos (see sai valmistatud täpselt Tuuli äraproovitud ja heakskiidetud retsepti järgi, ainult püreerimise jätsin lõpust ära. See on lihtsalt maitse asi! Kopeerin retsepti siiski ka siia, et kõik kolm siin ilusti üheskoos käepärast oleks)

Vaja läheb:
200 gr tšillipipart
500 gr suhkrut
800 gr punast paprikat
1 dl punast veini
1 tl soola

DSC_0008

Eemalda paprikalt ja tsillipipralt seemned ning sisu, haki peeneks, sega suhkru, veini ja soolaga ning kuumuta kaane all hästi vaiksel tulel umbes tund aega. Püreeri kogu mass ühtlaseks ning kuumuta veel umbes pool tundi ilma kaaneta, et mass kokku keeks. Pane tšillimoos steriliseeritud purkidesse.
Võid kasutada ka moosisuhkrut, siis muutub moos paksemaks marmelaaditaoliseks.
PS! Kasuta tšilli hakkimisel kummikindaid või mõne osava atribuudi abi - selline kogus hakitud tšillit näpuotstel tuletab end veel pikka aega valusalt meelde!

Viigimarja ja sibula moos

Vaja läheb:

4 värsket viigimarja
250 ml punast veini
2 suuremat sibulat (kes tahab erksamat punast moosi, kasutab punaseid sibulaid)
2 spl valge veini äädikat
1 spl võid
suts soola
suts tšillihelbeid
3 kuhjaga spl pruuni suhkrut


DSC_0020 DSC_0060
Lõika viigimarjad tükkideks. Aja vein keema, lisa viigimarjad ja keeda madalal kuumusel kuni viigimarjad on täitsa pehmed. Samal ajal haki sibulad peeneks. Pane kuumale pannile või ja seejärel sibulad. Maitsesta sutsu soolaga ja lisa suhkur. Prae pidevalt segades kuni sibulad on pehmed ja kergelt karamellistunud (ca 20-30 minutit). Lisa viigimarjad (ilma veinita), veiniäädikas ja tšilli. Sega kõik läbi ja lase veel madalal kuumusel podiseda, kuni moos on ühtlaseks kokku keenud ja paksema moosi kontsistentsiga. Maitsesta vajadusel oma maitse järgi üle.

Šalottsibulamoos balsamicoga

Vaja läheb:

2 spl oliiviõli
6 suuremat šalottsibulat
3 spl pruuni suhkrut
100 ml kana- või loomalihapuljongit
3 spl balsamicot
1/4 tl musta pipart
1 spl tüümianit
soola

DSC_0048

Haki sibul tükkideks. Kuumuta õli pannil. Lisa sibul, sega läbi ja maitsesta soola ning musta pipraga. Prae madalal kuumusel aega-ajalt segades, kuni sibulad on täiesti pehmed (see võtab umbes 20-30 minutit). Lisa puljong, balsamico, suhkur ja tüümian. Keeda, kuni vedelik on ära auranud ja sibulad karamellised. Ole ettevaatlik, et sibul kõrbema ei läheks - see annab kogu moosile kibeda maigu.

DSC_0052

Kommentaarid

Marju ütles …
Oh kui lahedad hoidised kõik! Vähemalt väga minu maitse järgi.. Ja väga vahva muidugi on näha ka seda, et oled mu sildikesi väga kaunilt ära kasutanud! Teil tuleb kindlalt ilus talvehooaeg! Aitäh Juc! ;)
Anne ütles …
Juta, kui ilusad moosipurgid! Ja missugune harmoonia laudlinaga! Lahe! neid purke avad aküll ei raatsi.
Kallistustega,
Anne
Juc ütles …
Marju, suur aitäh ikka Sulle. Kui sellised ilusad sildikesed juba valmis on tehtud, oleks patt mitte ühtki purgitäit keeta. Loodame tõesti, et tuleb ilus ja maitsev talvehooaeg. Loodetavasti soe, päikseline ja lühike :). Sulle soovin aga samuti supertoredat talvehooaega!
Anne, aitäh komplimendi eest. Purgid olid ilusad tõesti, sellistesse on kohe lust midagi sisse keeta :). Kahjuks ei saa neid Eestisse kaasa tuua, kuna Ryanair tähendab käsipagasit ja käsipagas tähendab ei vedelikele :). Tuleb ise nahka pista! Kallistame vastu!
Piret ütles …
Kõik kuldaväärt moosid, panevad mindki tegutsema. See teine pilt tšillimoosist, aga lasi ka maitset tunda:)
Kat ütles …
tsillimoos tundub täiesti imeline, kuna selleks aastaks on pisut hoidistamise OD peal, tuleb järgmise aasta jaoks kõrva taha panna.
Anonüümne ütles …
Igati ägedad moosid ja nii ilusad, et ei raatsiks tõesti purki lahti võtta. Mina teen ehk seda vürtsikat tsillivärki, pool kogust, ja söön kohe ära ka. See on vähemalt esimene mõte neid kauneid pilte vaadates.
Tervitused Kahupealt
Eva ja CO ütles …
No need moosid ju lausa kutsuvad katsetama. Nii põnevad retseptid ja ilusad purgid :) Ühinen Kahupea ideega ja ise neid purki panema ei hakka ja proovin teinekord mõne neist ära kohe söömiseks.

Tervitades,
Eva-U
Juc ütles …
Nonii, Horvaatiast tagasi ja veel missuguste toiduelamustega!!! Rõõm näha, et siin moosi uudistamas olete vahepeal käinud.
Piret, eriti tore, kui pilt nii hea sai, et lausa maitset laseb aimata. Tšillimoos on lihtsalt võrratu modell :)
Kat, kujutan ette, et kui oled suuremat sorti hoidiste keetmisega äsja ühele poole saanud, ei tahaks kuidagi jälle purke steriliseerima hakata. Aga tee nii, nagu siin Kahupea ja Eva plaanivad - väike kogus jõuluprae kõrvale!
Kahupea ja Eva, nagu eestpoolt näete, leian ma, et teie idee väikses koguses kohe söömiseks moosi keeta on suurepärane. Pagana kahju, et jõuluks ainult käsipagasiga tuleme, niimoodi ei saa ma kohe kuidagi neid meie jõululauale tuua! Aitäh teile igatahes kiidusõnade eest!Palavad tervitused!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga