Bruschetta´d, üks tomati confit ja mozzarellaga, teine viigimarja ja camembert´iga

Hirrrrmus kiire on pidevalt. Korraga on peas sadu erinevaid asju, millest igaüks nõuab oma aega ja energiat. Aga pole hullu, nii ongi elu põnev. Maitsvad road pole sealjuures jäänud ei valmistamata, pildistamata ega nautimata. Jagada pole aga tõesti ammu jõudnud, seda tuleb tunnistada. Püüan siis aegamööda asja parandada. Enne veel, kui ma oma Portugali-muljed üles tipitud saan, jagan sellisele kiirele ajale sobivat kiiret ja oi kui maitsvat retsepti. Õigemini kahte, mõlemad juustuga bruschetta omad - üks tomati confit ja mozzarellaga, teine värskete viigimarjade, mee ning camembert´iga. Kõik on lihtsamast lihtsam ja valmib ka nagu niuhti, muidugi kui keegi vahepeal värsket saia, pehmet juustu, küpseid tomativiile ja magusaid viigimarju niisama pihta ei pane!


DSC_0058

Tomati confit
(isu tuli peale nähes seda retsepti Culinaria France´i Korsika peatükis)

10 tihket küpset tomatit
meresoola ja värskelt purustatud musta pipart
peotäis värsket hakitud lehtpeterselli
4-6 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
hulk head oliiviõli


DSC_0299

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pese tomatid ja lõika nad pooleks. Koogi välja nii palju seemneid kui saad. Kuivata tomateid pisut veel köögipaberiga. Määri ahjupann korralikult õliga kokku ja säti tomatipoolikud lõikepind üleval pool üksteise kõrvale. Maitsesta soola ja pipraga. Puista üle peterselli ja küüslauguga ning nirista peale heldelt oliiviõli. Küpseta tomateid 30 minutit, keera siis kuumus madalamaks - 150 kraadi peale - ja küpseta veel 30 minutit. Jälgi, et tomatid kõrbema ei läheks.

Lisaks minu poolt välja pakutud bruschetta`dele on sellised maitsest tulvil tomatid suurepärased liha kõrvale, salatisse, värske saiaga veini kõrvaseks jne.


DSC_0308

Bruschetta´d tomati confit ja Mozzarellaga

Värsket saia
Mozzarellat
Tomati confit´d
Oliiviõli
Soovi korral värsket basiilikut


DSC_0070
DSC_0056


Bruschetta`d viigimarja, mee ja camembert´iga

Värsket saia
Camembert juustu
Värskeid küpseid viigimarju
Mõned lusikatäied vedelamat mett
Värsket tüümiani
Oliiviõli

Lõika sai, juustud ja viigimarjad viiludeks. Määri saiaviilud pealt oliiviõliga kokku. Pane pooltele saiadele viilutatud mozzarellat, pooltele camembert´i. camembert´iga saiad kata omakorda õhukeste viigimarjaviiludega. Kuumuta ahju ülagrill hästi kuumaks ja pista saiad mõneks minutiks grilli alla, kuni nende ääred kuldseks tõmbuvad. Võta saiad välja, tõsta neile, millel viigimarjaviile peal pole, igale peale üks tomati confit viil. Nirista neile pisut oliiviõli ja kaunista basiilikulehega. Tõsta igale viigimarjaga saiale pool teelusikatäit mett ning kaunista värske tüümianioksaga. Vala välja üks mõnus vein ja lase hea maitsta!


DSC_0296DSC_0045

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Suur tänu, et bruschettat mainisid. Olin suvega selle kiire ja mõnusa küpsetise lausa unustanud. Aga sinu lisandid on niiii isuäratavad, et suu hakkab vett jooksma.
Tervitused Kahupealt
Anonüümne ütles …
No nii, see, mis mulle meelde tuli, oli muidugi focaccia. Peaasi, et tuli. Tead, vanas peas lähevad need võõrad nimed sassi ja ega ma väga ei ole pingutanud ka. Ehk nüüd jääb siiski meelde, kui olen terve maailma ees oma tarkusega esinenud. Aga muu jutt sai ikka õigesti kirja.
Ikka tervitused! Kahupea
Eva ja CO ütles …
Ilusad, hõrgud ja võrgutavad! Fotod ajavad tõesti suu vett jooksma. Mulle tundub, et praegu on vist viigimarjade hooaeg, sest need meil puha soodushinnaga müügis. Mulle meeldib, kui magus ja soolane on koos ja seda kõike vist see viigimarjaga bruschetta pakub ka. Katsetan nädalavahetusel ära :)

Musid põsele,
Eva-U
Juc ütles …
Noo, Kahupea, mina arvan, et see, et Sa bruschettat ja focacciat tead, neid mõlemaid teinud oled ja et need sõnad Su sõnavaras olemas on, teevad juba üksi Sind suuremast osast maailmast selles valdkonnas targemaks :). Värskete viigimarjadega pole olukord Tartus vist suurem asi? Või on midagi selles osas paranenud? Aga muu peaks kõik kokku saama, kui proovida viitsid! Tervitused vastu!
Eva, ma muide just mõtlesin Sinu peale seda postitust kirjutades, et Sulle ju meeldib väga, kui soolane ja magus on koos. Ma usun, et siis meeldib Sulle ka see viigimarjaga retsept. Praegu viigimarjahooaeg jah, meil ka siin soodushinnaga ilusad isendid müügil. Olen teinud viigimarjast moosi, bruschettat ja nüüd mõtlen, et äkki teeks ühe liharoa ka enne, kui jälle otsa saavad! Anna siis teada, kuidas meeldis! Tervitused ka teite perele!
Anonüümne ütles …
Väga kaunid, värvilised ja kindlasti maitsvad ampsud. Viigimarjad maitsevad mulle väga. Siiani olin lihtsa Eesti inimesena saanud ainult kuivatatud viigiamarju. Septembris Sitsiilias olles märkasin üllatusega kohalike müügilettidel igasugu tuttavate puuviljade kõrval rohelisi viigimarja kujuga vilju. Olidki viigimarjad. Ja oikuimesised! Nüüd vaatan, et neid on mitut sorti ja värvi. Sinul on tumeda koore ja punaka sisuga, Sitsiilias sõin rohelise koore ja kollase sisuga viigimarju. Head on kindlasti kõik. Ootan pikisilmi Portugali muljeid. H Saaremaalt
Juc ütles …
Mulle samuti meeldivad viigimarjad väga, aga ainult värsked. Kuivatatud on minu jaoks liialt magusad. Kas pole mitte ilmeilusad viljad? Aga nendega tuleb nii hellalt ümber käia - ei tohi muljuda transpordi käigus, ei tohi üle küpseda (ja see juhtub nii kiiresti). Sitsiilias ongi meil veel käimata. Just vaatasime lennukiajakirjast, kuhu veel tahaks. Neid kohti on ikka päris mitmeid - Sitsiilia, Lõuna-Itaalia, mitu kohta Prantsusmaal, Maroko, Veneetsia, mitu kohta Hispaanias... kaugematest kohtadest rääkimata. Aga küll jõuab kõike. Esialgu tuleks Portugali muljed ära kirjutada, aga nagu ma juba ütlesin - hirrrrrmus kiire on :). Igatahes ma luban, et kunagi mõne päeva pärast saan selle asja tehtud! :)
Britt ütles …
Oi, kui ilus! Lugesin pealkirja ja kuidagi tundus, et raudselt tuleb selle kõige nimel tunde pliidi ees orjata, aga vaat kus hea uudis!
Juc ütles …
Britt, tõepoolest saab niimoodi tõelise gurmeesuupiste üsna kerge vaevaga lauale. Ainult tomati confit võtab veidi rohkem aega, aga omapoolne panus on siiski minimaalne - ahi töötab Sinu eest :).

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga