Marjadega mandlikoogid
Kevad oli meil juba peaaegu käes, lumikellukesed ja krookused õitsesid, aga talv, pagan, tuli tagasi. Juba nädal aega on kõvad miinused (muidugi kaugeltki mitte nii kõvad, kui teil seal kaugel põhjamaal) ja mul tekib küsimus, et mis kasu on Luksemburgis elamisest, kui Eesti talv kaasa tuleb!!! Täna hommikul oli igatahes külmakraade lausa 15. Eriti külm hakkab veel, kui piiluda endal seljas olevate ohtrate kampsunite-jopede-sallide-mütside vahelt välja ja jälgida britte, kes külmast kõverdatuna endiselt palja pea, lillade sõrmede ja sügismantliga ringi värisevad. Ma usun, et olete minuga ühel nõul, et hirmsa külmaga pole midagi mõnusamat, kui oma soojas toas istuda, ahi sisse lülitada, sellega tuba veelgi soojemaks kütta ning lisaks kogu maja magusa koogihõnguga täita! Mina võtsin seekord ette maasikate, vaarikate, mustikate ja põldmarjadega mandlitaignakorvikesed mandlikreemiga!
Vaja läheb:
400 g marju (põldmarjad, maasikad, mustikad, vaarikad, sobivad nii külmutatud kui värsked)
Taigna jaoks:
200 g jahu
60 g mandlijahu
125 g külma võid
90 g suhkrut
2-3 munakollast (olenevalt munade suurusest)
näpuotsaga soola
Mandlikreemi jaoks:
100 g toasooja võid
2 muna (toatemperatuuril)
70 g mandlijahu
60 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
Tee tainas. Selleks sega kokku jahu, mandlijahu, suhkur ja sool. Lisa külm või kuubikutena ja töötle see kiiresti jahusegu sisse. Lisa munakollased ja sõtku need kiiresti taigna sisse. Vormi tainas palliks, keera toidukilesse ja pane tunniks ajaks külmkappi.
Määri koogivorm võiga (võid kasutada ümmargust koogivormi, madala äärega ristkülikukujulist või hoopis, nagu mina tegin, 6-8 väikest tartletivormi). Rulli tainas kahe toidukile vahel õhukeseks. Tõsta tainas vormi(desse) ja suru ühtlaselt vormi(de) põhja ning külgedele. Tõsta vorm(id) koos taignaga veel 30-40 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata taignaga "polsterdatud" vormid küpsetuspaberiga ja pane küpsetuspaberile mõned kuivatatud oad. Küpseta taignakorvikesi niimoodi kaetult ca 20 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.
Valmista mandlikreem. Selleks sega mandlijahu suhkruga. Lisa pehme või ja sega ühtlaseks. Lisa ükshaaval munad ja sega kreemjaks. Viimasena lisa vanilliekstrakt ja sega veelkord läbi. Jaota mandlikreem korvikeste vahel ära. Lisa igasse korvi peotäis meelepäraseid marju. Küpseta veel 20 minutit kuni kreem on pealt kergelt kuldne.
/Retsept pärineb ajakirja Saveurs 2010. a retseptikogumikust/
Vaja läheb:
400 g marju (põldmarjad, maasikad, mustikad, vaarikad, sobivad nii külmutatud kui värsked)
Taigna jaoks:
200 g jahu
60 g mandlijahu
125 g külma võid
90 g suhkrut
2-3 munakollast (olenevalt munade suurusest)
näpuotsaga soola
Mandlikreemi jaoks:
100 g toasooja võid
2 muna (toatemperatuuril)
70 g mandlijahu
60 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
Tee tainas. Selleks sega kokku jahu, mandlijahu, suhkur ja sool. Lisa külm või kuubikutena ja töötle see kiiresti jahusegu sisse. Lisa munakollased ja sõtku need kiiresti taigna sisse. Vormi tainas palliks, keera toidukilesse ja pane tunniks ajaks külmkappi.
Määri koogivorm võiga (võid kasutada ümmargust koogivormi, madala äärega ristkülikukujulist või hoopis, nagu mina tegin, 6-8 väikest tartletivormi). Rulli tainas kahe toidukile vahel õhukeseks. Tõsta tainas vormi(desse) ja suru ühtlaselt vormi(de) põhja ning külgedele. Tõsta vorm(id) koos taignaga veel 30-40 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata taignaga "polsterdatud" vormid küpsetuspaberiga ja pane küpsetuspaberile mõned kuivatatud oad. Küpseta taignakorvikesi niimoodi kaetult ca 20 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.
Valmista mandlikreem. Selleks sega mandlijahu suhkruga. Lisa pehme või ja sega ühtlaseks. Lisa ükshaaval munad ja sega kreemjaks. Viimasena lisa vanilliekstrakt ja sega veelkord läbi. Jaota mandlikreem korvikeste vahel ära. Lisa igasse korvi peotäis meelepäraseid marju. Küpseta veel 20 minutit kuni kreem on pealt kergelt kuldne.
/Retsept pärineb ajakirja Saveurs 2010. a retseptikogumikust/
Kommentaarid
Aga kevad tuleb niikui nii!
Tervitustega Kahupea
Eva P, aitäh! Mina ka enamasti lähen lihtsama vastupanu teed - kiire muretaigen ja muna-koor täidis+marjad. Mis on tegelikult ju alati supermaitsev! Aga vahelduse mõttes on selline krõbe mandlikook täitsa omal kohal, natuke teistmoodi ja natuke pidulikum.
Kahupea, no ju see kevad ikka tuleb, kus ta pääseb (kuigi meil hakkas just lund sadama :). Kui meil nii külm oleks, nagu teil, siis teeksin kindlasti poodi minemise asemel midagi muud magusat käepärastest vahenditest. Aga millalgi proovi ära kindlasti ja anna mullegi teada, kuidas maitses!
Kerlin
Mandlijahu müüakse küll, mina olen ostnud ja näinud seda mitte jahude hulgas vaid seal kus müüakse mandlilaaste jmt
Marjadega mandlikook tundub hiiglama isuäratav! Meil on täna nii külm, et hea meelega roniks ise ahju :) Ahjus koogi küpsetamine on siiski vist tervise seisukohast parem idee :) Kui leian mõne vabatahtliku, kes poodi mandlijahu ja marjade järele on nõus minema, siis proovin koogi kohe järele :)
Külmast kangete, aga endiselt rõõmsate tervitustega,
Eva-U
Suur aitah head reisi soovimast! Katsetame friikad kindlasti ara!
Musid!
Eva-U