Laimi-koriandri marinaadis kanatiivad ja ongi 8 täis!
Eile oli mul üle pika aja jälle päris sünnipäev. Nimelt olen mina üks neist õnnelikest, kes on sündinud nii erilisel kuupäeval, nagu seda on 29. veebruar. Nii et sain äsja 8 täis! Kui enamikul on kahte sorti sünnipäevi - tavalised ja juubelid, siis minul ja kõigil, kes samal kuupäeval on sündinud, on lausa 4 varianti. Päris sünnipäevad, mis saabuvad iga 4 aasta järel, siis need aastad, kui sünnipäeva polegi (ehk siis enamus aastaid), juubelid ilma sünnipäevata (ehk siis, kui saab täis ümmargune arv aastaid, aga õiget kuupäeva kalendris pole) ja siis veel need harvad korrad, kui on nii sünnipäev kui juubel. Selle viimaseni on mul veel üksjagu aega, tundub, et järgmine on ees alles 8 aasta pärast, sest siis täitub ühtlasi 10 ja 40. Aga ärme selliste numbrite peale praegu mõtleme, eksju!
Viimane peaaegu juubel (ehk siis see, kui õiget kuupäeva kalendris polnud, aga ümmargune arv aastaid oli) oli mul Bangkokis. Üks ääretult meeldejääv pidu sai peetud - Eestist tulid sõbrad kohale, pidulik õhtusöök toimus Bangkoki kohal kõrge Lebua Toweri otsas asuvas Breeze restoranis ja afterparty kohaliku SangSomi kokteilidega Bangkoki tänavail! Selle juubeli meenutuseks lisan tänasele postitusele ühe taipäraste laimi- ja koriandrimarinaadis kanatiibade retsepti. Tais elatud kuude jooksul sõime tihtipeale sealseid grillitud kanatiibasid. Ühed saabusid meie maja ette hommikuti, mootorrattale ehitatud "minirestoranis", ja teisi sõime õhtupimeduse saabudes Hua Hini ööturu kõrval väikses grillrestoranis. Nii et igati asjakohane retsept, mis meenutustesse puutub!
Luksemburgis elamise üks võlu on see, et siin olen ma kevadelaps! 29. veebruaril on siin umbes selline ilm nagu meil Eestis parimal volbripäeval. Eile oli näiteks 15 kraadi sooja, linnud laulsid oma ilusaid kevadlaule ja kevadlilled õitsesid. Kohe, kohe on käes ka minu lemmikute, magnooliapuude, puhkemise aeg. Meil on parajasti käimas peresisene ennustusvõistlus, et millal tekivad puudele hiirekõrvad! Hetkel tundub väga sedasi, et minu optimism mind seekord võidule ei vii, pigem vastupidi. Kui homme hommikul linna keskpargis puudel hiirekõrvasid ei ole, on Mann võidumees.
Pean ütlema, et üks igavesti ilus sünnipäev oli mul sel aastal ja seda ilu jätkub veel kauemakski, sest kingituseks lähme kuu lõpus Prantsusmaale, Colmari linna lähedale, Isenbourgi lossi mõneks päevaks puhkama. Loodan oma elamusi siin siis teiega hiljem ka jagada pisut!
Vaat selline see loss ongi:
Viimane peaaegu juubel (ehk siis see, kui õiget kuupäeva kalendris polnud, aga ümmargune arv aastaid oli) oli mul Bangkokis. Üks ääretult meeldejääv pidu sai peetud - Eestist tulid sõbrad kohale, pidulik õhtusöök toimus Bangkoki kohal kõrge Lebua Toweri otsas asuvas Breeze restoranis ja afterparty kohaliku SangSomi kokteilidega Bangkoki tänavail! Selle juubeli meenutuseks lisan tänasele postitusele ühe taipäraste laimi- ja koriandrimarinaadis kanatiibade retsepti. Tais elatud kuude jooksul sõime tihtipeale sealseid grillitud kanatiibasid. Ühed saabusid meie maja ette hommikuti, mootorrattale ehitatud "minirestoranis", ja teisi sõime õhtupimeduse saabudes Hua Hini ööturu kõrval väikses grillrestoranis. Nii et igati asjakohane retsept, mis meenutustesse puutub!
Luksemburgis elamise üks võlu on see, et siin olen ma kevadelaps! 29. veebruaril on siin umbes selline ilm nagu meil Eestis parimal volbripäeval. Eile oli näiteks 15 kraadi sooja, linnud laulsid oma ilusaid kevadlaule ja kevadlilled õitsesid. Kohe, kohe on käes ka minu lemmikute, magnooliapuude, puhkemise aeg. Meil on parajasti käimas peresisene ennustusvõistlus, et millal tekivad puudele hiirekõrvad! Hetkel tundub väga sedasi, et minu optimism mind seekord võidule ei vii, pigem vastupidi. Kui homme hommikul linna keskpargis puudel hiirekõrvasid ei ole, on Mann võidumees.
Pean ütlema, et üks igavesti ilus sünnipäev oli mul sel aastal ja seda ilu jätkub veel kauemakski, sest kingituseks lähme kuu lõpus Prantsusmaale, Colmari linna lähedale, Isenbourgi lossi mõneks päevaks puhkama. Loodan oma elamusi siin siis teiega hiljem ka jagada pisut!
Vaat selline see loss ongi:
Seniks aga, grillitud kanatiivad laimi- ja koriandrimarinaadis:
1 kg väikseid kanatiibasid
2-3 laimi mahl
2 spl suhkrut
10 spl toiduõli
1,5 spl koriandriseemneid
veidi tšillit
6 küüslauguküünt
100 g värsket koriandrit
6 spl kalakastet
Tee marinaad. Selleks sega kokku laimimahl, purustatud koriandri seemned, tšilli, hakitud küüslauk, suhkur, pool hakitud värskest koriandrist ja kalakaste. Sega kanatiivad marinaadi sisse, kata ja pane külmkappi maitsestuma. Lase neil seista vähemalt 30 minutit, aga võib jätta ka terveks ööks marinaadi.
Küpseta kanatiibasid kuumal grillil mõlemalt poolt kuldseks, ca 30 minutit kokku. Serveerimisel puista üle ülejäänud hakitud värske koriandriga ja pigista soovi korral peale veel veidi laimimahla!
Kommentaarid
Küll see Tai on ikka üks tore koht! Nii mõnus meenutus! See tädi mootorratal, kes hommikuti kana küpsetas, meenub mullegi aeg-ajalt hea sõnaga. Küll oleks tore, kui selline "restoran" hommikul siingi treppi sõidaks.
Retsept kõlab väga isuäratavalt. Mis sa arvad, kas see retsept kana kintsufileega ka sobiks? Mulle kanatiivad väga ei meeldi (liiga vähe liha ja liiga palju luid ;). Sel juhul tuleks vist ilmselt küpsetusaega natuke pikendada?
Mõnusat märtsi!
Eva-U
Ülle, suur aitäh, loodan, et see "igavesti noor" lisaks vanusele ka seest ja väljast kehtima jääb :).
Köögivõlur, suur aitäh!
Piret, on tõesti lahe aeg see 8! Ei tea kas 8-ste kohta ka öeldakse "need kohutavad kaheksased" nagu kaheste kohta :)! Ma olen ka Colmari kohta ainult head kuulnud, aga ise veel jõudnud sinna pole! Loodetavasti saab ilm ilus olema, see on juba pool võitu, kui mitte rohkem!
Marju, suur aitäh ideede eest. Vaatasin Sinu soovitatud kohti internetist ja ausalt öeldes paneks kohe hea meelega sinnapoole ajama! Tekitasid kohe üksjagu põnevust juurde! Loodame ka häid veine juua ja äkki isegi koju kaasa tuua! Enda kohta pean küll ütlema, et mina ei orienteeru üheski apellatsioonisüsteemis, aga heast veinist pean küll lugu!
Tervitused teile kõigile!
Su mõtisklused sünnipäeva teemal on väga huvitavad. Endal pole midagi muud kui üks ja sama kuupäev. Ja liiga tihti jõuab jälle kätte.
Tervitused Kahupealt!
Ootan samuti põnevusega Prantsusmaa tripi muljeid.
Alles äsja lugenud läbi Sinu poolt kirjutatud väga vahva raamatu, tekkis seda postitust lugedes mullegi see tuttav tunne, et hommikused kanatiivad....nali naljaks, aga see tunne oli nii ehe, justkui ma oleks ise seal olnud ja neid söönud :D Mis mulle Su raamatu puhul just eriti meeldiski, et tekkisid kujutluspildid. Mina hindan head raamatut just selle järgi, kas mul need tekivad.
Proovin kindlasti üks päev neid kanakesi teha. Aga...ütle nüüd ullikesele, kust ja millist kalakastet ma peaks otsima siin kodumaa pinnal? Mitmes retseptis jookseb see kaste läbi, aga kui ikka ei tea, siis ei tea ja tuleb küsida. Saan kah teadlikumaks :)
Tervitades
Ingrid
Tervitan!
Eva-U