Borani-e bademjan ehk Iraani pommu-jogurti dipp

Kas pole mitte ilus ja poeetiline nimi sellel lihtsal dipikastmel - borani-e bademjan! Ausalt öeldes hakkaski see mulle esmapilgul silma just oma kaunikõlalise ja eksootilise nime poolest ja seda Saveuri kodulehel uidates. Seejärel piilusin juba retsepti sisse ja vaatasin, et ohoo, väga põnev ja natuke teistmoodi lähenemine juba tuntud baba ganushi kõrvale! Aiapidude aeg on tulemas ja huvitavad dipikastmed lauale igati teretulnud, ma leian. Lisaks on enne liha grillile panekut väga lihtne oma pommud grillil mustaks kõrvetada ja üks iraanipärane kaste kokku segada. Küüslaugud-sibulad peavad siis küll enne ette valmistatud olema, aga see pole just suur tegemine.


Iranian eggplant dip 5
Vaja läheb:
2 pommut
70 ml õli (retsept nägi ette extra virgin oliiviõli kasutamist, aga mina segaksin selle kokku mõne maitsetu toiduõliga, et õli praadimisel tossama ei läheks, aga oliiviõli maitse alles jääks)
1,5 kollast sibulat
2 küüslauguküünt (üks purustatud, teine õhukesteks viiludeks lõigatud)
100 g Kreeka jogurtit
soola ja musta pipart maitse järgi
veidi safranit
peotäis hakitud Kreeka pähkleid
1/2 sidruni mahl


Tee nii:
Kuumuta ahi 190 kraadini, augusta pommud igalt küljelt kahvliga ja pane nad fooliumiga kaetud ahjuplaadile küpsema. Küpseta, aegajalt neid keerates, umbes tund aega või kuni koor on söestunud ja sisu täiesti pehme. Tõsta pommud ahjust välja ja lase jahtuda. Nüüd eemalda pommudest lusikaga kogu nende sisu ja tõsta sõelale nõrguma, umbes 20 minutiks.
Kuumuta pannil õli ja prae selles hakitud sibul kuldpruuniks. Tõsta umbes 1/3 sibulast köögipaberile nõrguma, aga jäta ülejäänud pannile. Lisa pannile purustatud küüslauguküüs ning pommupüree. Sega läbi ja prae umbes 5 minutit või kuni vedelik aurustub. Tõsta püree kaussi. Lisa jogurt, maitsesta soola ja pipra ning sidrunimahlaga. Kui kaste ei ole ühtlase kontsistentsiga, võid selle saumikseriga kergelt üle püreestada. Lase täielikult jahtuda.
Kuumuta pannil veel õli ja prae küüslauguviilud kuldpruuniks. Tõsta ka need köögipaberile nõrguma.
Tõsta pommukaste serveerimistaldrikule või -kaussi, puista peale näpuotsaga safranipulbrit (kui kasutad safraniniidikesi, siis leota neid esmalt 1 spl vees ja piserda siis see üle dipikastme). Puista pommukaste üle pruunistatud sibulate ja küüslauguga ning hakitud Kreeka pähklitega.


Iranian eggplant dip 1

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Suvitamisega olin sparglisöögi täitsa maha maganud, aga ega mul spargleid kuskilt võtta ka poleks.
Aga pommud on minu jaoks väga huvitav seltskond ja seda ilusa nimega rooga proovin kindlasti. Eks ma annan teada kuidas väljakukkus.
Rõõmsad tervitused Kahupealt!
Juc ütles …
Kahupea, nii tore, et teie suvitada saate. Meil on talv täiesti tagasi, hommikul oli lõikav tuul ja 3 kraadi. Täna ööseks lubab miinust ja vähemalt reedeni midagi ei parane. Nii et nautige siis, ma lugesin, et naadid ja karulauk juba valmis, kaugel see spargelgi on. Kui pommudipi ära teed, siis anna jah mullegi teada, kuidas meeldis!
Tervitame vastu!
Eva ja CO ütles …
Oh, mis p6nev pommu! Lugedes retsepti tundub paris palju sekeldamist selle dipiga, aga kogemusest tean, et see tunne on petlik. Katsetan kindlasti. Selline nats tobe kysimus ainult, et mida sinna dipi sisse k6ige parem kasta on? Kas see sobib pigem grissini v6i porgandi, selleri ja kurgiga soomiseks?

Meil on ka siin ysna jahe, kuigi paike paistab. Hommikul oli ainult 3 kraadi sooja. Saadan sooje kallistusi!
Eva-U
Juc ütles …
Eva, vahel on tõesti nii, et retsept tundub hirmus, aga kui ette võtad, siis polegi nii hull. Minu meelest sobib see tegelikult nii saiamäärdeks kui köögiviljadega. Meil siis jälle sama ilm mis teil, see 3 kraadi oli nii jube hommikul, hea oli, et ma eile talvejope ja saapad uuesti kapist älja otsisin! :) Soojad kallistused vastu!
Anonüümne ütles …
Tehtud!
Küll ma kahtlesin, kas sellest ikka asja saab, aga sai küll. Isegi väga hea! Õigupoolest oli kreeka jogurt minu meelest väga hapu ja imelik, nii et pool segu tegin kodujuustuga, aga originaal sai ikkagi hoopis maitsvam.
Omaenese tarkusest panin maitsestamise käigus juurde lusikatäie suhkrut, eks see sõltub ka pommust.
Igal juhul suur tänu, jälle üks roog rohkem!
Kahupea
Juc ütles …
Kahupea, küll on tore, et hästi välja tuli. Sa jõudsid siis ikka üksjagu katsetada selle ühe roaga! Tervitame!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga