Borani-e bademjan ehk Iraani pommu-jogurti dipp
Kas pole mitte ilus ja poeetiline nimi sellel lihtsal dipikastmel - borani-e bademjan! Ausalt öeldes hakkaski see mulle esmapilgul silma just oma kaunikõlalise ja eksootilise nime poolest ja seda Saveuri kodulehel uidates. Seejärel piilusin juba retsepti sisse ja vaatasin, et ohoo, väga põnev ja natuke teistmoodi lähenemine juba tuntud baba ganushi kõrvale! Aiapidude aeg on tulemas ja huvitavad dipikastmed lauale igati teretulnud, ma leian. Lisaks on enne liha grillile panekut väga lihtne oma pommud grillil mustaks kõrvetada ja üks iraanipärane kaste kokku segada. Küüslaugud-sibulad peavad siis küll enne ette valmistatud olema, aga see pole just suur tegemine.
Vaja läheb:
2 pommut
70 ml õli (retsept nägi ette extra virgin oliiviõli kasutamist, aga mina segaksin selle kokku mõne maitsetu toiduõliga, et õli praadimisel tossama ei läheks, aga oliiviõli maitse alles jääks)
1,5 kollast sibulat
2 küüslauguküünt (üks purustatud, teine õhukesteks viiludeks lõigatud)
100 g Kreeka jogurtit
soola ja musta pipart maitse järgi
veidi safranit
peotäis hakitud Kreeka pähkleid
1/2 sidruni mahl
Tee nii:
Kuumuta ahi 190 kraadini, augusta pommud igalt küljelt kahvliga ja pane nad fooliumiga kaetud ahjuplaadile küpsema. Küpseta, aegajalt neid keerates, umbes tund aega või kuni koor on söestunud ja sisu täiesti pehme. Tõsta pommud ahjust välja ja lase jahtuda. Nüüd eemalda pommudest lusikaga kogu nende sisu ja tõsta sõelale nõrguma, umbes 20 minutiks.
Kuumuta pannil õli ja prae selles hakitud sibul kuldpruuniks. Tõsta umbes 1/3 sibulast köögipaberile nõrguma, aga jäta ülejäänud pannile. Lisa pannile purustatud küüslauguküüs ning pommupüree. Sega läbi ja prae umbes 5 minutit või kuni vedelik aurustub. Tõsta püree kaussi. Lisa jogurt, maitsesta soola ja pipra ning sidrunimahlaga. Kui kaste ei ole ühtlase kontsistentsiga, võid selle saumikseriga kergelt üle püreestada. Lase täielikult jahtuda.
Kuumuta pannil veel õli ja prae küüslauguviilud kuldpruuniks. Tõsta ka need köögipaberile nõrguma.
Tõsta pommukaste serveerimistaldrikule või -kaussi, puista peale näpuotsaga safranipulbrit (kui kasutad safraniniidikesi, siis leota neid esmalt 1 spl vees ja piserda siis see üle dipikastme). Puista pommukaste üle pruunistatud sibulate ja küüslauguga ning hakitud Kreeka pähklitega.
Kuumuta ahi 190 kraadini, augusta pommud igalt küljelt kahvliga ja pane nad fooliumiga kaetud ahjuplaadile küpsema. Küpseta, aegajalt neid keerates, umbes tund aega või kuni koor on söestunud ja sisu täiesti pehme. Tõsta pommud ahjust välja ja lase jahtuda. Nüüd eemalda pommudest lusikaga kogu nende sisu ja tõsta sõelale nõrguma, umbes 20 minutiks.
Kuumuta pannil õli ja prae selles hakitud sibul kuldpruuniks. Tõsta umbes 1/3 sibulast köögipaberile nõrguma, aga jäta ülejäänud pannile. Lisa pannile purustatud küüslauguküüs ning pommupüree. Sega läbi ja prae umbes 5 minutit või kuni vedelik aurustub. Tõsta püree kaussi. Lisa jogurt, maitsesta soola ja pipra ning sidrunimahlaga. Kui kaste ei ole ühtlase kontsistentsiga, võid selle saumikseriga kergelt üle püreestada. Lase täielikult jahtuda.
Kuumuta pannil veel õli ja prae küüslauguviilud kuldpruuniks. Tõsta ka need köögipaberile nõrguma.
Tõsta pommukaste serveerimistaldrikule või -kaussi, puista peale näpuotsaga safranipulbrit (kui kasutad safraniniidikesi, siis leota neid esmalt 1 spl vees ja piserda siis see üle dipikastme). Puista pommukaste üle pruunistatud sibulate ja küüslauguga ning hakitud Kreeka pähklitega.
Kommentaarid
Aga pommud on minu jaoks väga huvitav seltskond ja seda ilusa nimega rooga proovin kindlasti. Eks ma annan teada kuidas väljakukkus.
Rõõmsad tervitused Kahupealt!
Tervitame vastu!
Meil on ka siin ysna jahe, kuigi paike paistab. Hommikul oli ainult 3 kraadi sooja. Saadan sooje kallistusi!
Eva-U
Küll ma kahtlesin, kas sellest ikka asja saab, aga sai küll. Isegi väga hea! Õigupoolest oli kreeka jogurt minu meelest väga hapu ja imelik, nii et pool segu tegin kodujuustuga, aga originaal sai ikkagi hoopis maitsvam.
Omaenese tarkusest panin maitsestamise käigus juurde lusikatäie suhkrut, eks see sõltub ka pommust.
Igal juhul suur tänu, jälle üks roog rohkem!
Kahupea